Poszukuję wszelkich informacji dotyczących browaru w czeskiej Karwinie. Zakład ten jak chyba wszyscy wiedzą miał swój polski epizod. W październiku 1938 po przyłączeniu części Zaolzia do Polski stał się chcąc, niechcąc browarem polskim. W krótkim czasie przynależności Karwiny do Polski, browar wypuścił mnóstwo etykiet w języku polskim, ukazały się równie wafle i inne drobne materiały reklamowe. Niestety moja wiedza na temat tego zakładu jest niewielka. Wiadomo mi jedynie, że właścicielem w latach 1938-1939 był Dr Jan Hr. Larisch-Monnich (był on również zarządca cieszyńskiego browaru w czasie okupacji). Z przetrwałych do naszych czasów etykiet dowiedziałem się również, że karwiński browar posiadał swoje składy i reprezentacje w Piekarach Śląskich, Mogile, Rydutłowach, Katowicach, Rybniku, Trzyńcu i Czeskim Cieszynie.
Jeżeli ktoś jest w posiadaniu materiałów dotyczących historii tego browaru i jego losów po 1939 roku to proszę aby się nimi podzielił z Forumowiczami
Jeżeli ktoś jest w posiadaniu materiałów dotyczących historii tego browaru i jego losów po 1939 roku to proszę aby się nimi podzielił z Forumowiczami
Comment