Latowicz, browary

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Latowicz, browary

W poszukiwaniu informacji o innym obiekcie dotarłem do ciekawej mapy z 1821 roku, na której zaznaczone są aż 3 browary w tej mazowieckiej miejscowości.

Na mapie są zaznaczone 3 browary: browar Wymyśle, browar miejski i browar probostwa.
    Niestety nie znam historii żadnego z nich, a mapka może komuś się przyda
    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2009-03-04, 18:29.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Browar w Latowiczach powstał około 1813, roku, jako Browar Miejski i Ozdownia, wymieniany jest jeszcze w 1820, później jako Browar Piwny Latowicze, występuje w 1877, od 1885 – 1904, był własnością Wawrzenowicza.

Comment

• Marcin76
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 235

Pomimo że browar Wawrzynowicza występuje w spisach jeszcze w 1891 roku to działał maksymalnie do 1886. Po tym roku oficjalne statystyki urzędowe Królestwa Polskiego podają że w powiecie nowo-mińskim działał tylko jeden browar w Szymonach ( obecnie część Kałuszyna ).

Comment

Related Topics

Collapse

• Alkoneser
        Browary restauracyjne w Polsce
        Alkoneser
        Cześć,
        mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
        2024-08-05, 11:26
      • dadek
        Stargard, Krzywoustego 1, Miejski Browar Stargard
        dadek
        W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
        2019-09-05, 04:42
      • Ahumba
        Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
        Ahumba
        W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
        2025-02-11, 20:31
      • dadek
        Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
        dadek
        Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
        2019-09-27, 04:46
      • Pendragon
        Policzmy wszystkie browary
        Pendragon
        Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
        Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
        Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
        Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
        2018-04-23, 16:24
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...