Sposoby produkcji piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kulmer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 4

    #1

    Sposoby produkcji piwa?

    Niektóre z dawniejszych browarów umieszczały przy swojej nazwie sposób ( rodzaj ) produkowanego piwa, np " nach Munchener Art". Czy były inne sposoby? Czym się różniły? Czy ktokolwiek mógłby ten problem wyjaśnić?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    No pewnie że były - górna fermentacja w sposób angielski czy fermentacja spontaniczna belgijskich lambików. Jeśli interesują Cię szczegóły, sięgnij do literatury.

    Comment

    • Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2565

      #3
      Piwa typu monachijskiego były pierwotnie ciemne, ciężkie i słodkie, niezbyt mocno odfermentowane. Alternatywą było piwo pilzeńskie, które było jasne i już w XIX wieku trzymało się w granicach 12 % ekstraktu. Piwa frankońskie, typu "Culmbacher" na przykład były półciemne i miały około 17 % ekstraktu. Bywały piwa lekkie górnej fermentacji, jak Grodziskie, czy Lichtenheiner, które były podwędzane, natomiast gdański Jopenbier miał zdaje się ponad 30% ekstraktu i bywał rozcienczany wodą. Takich przykładów można by podawać setki. Niemal każdy region miał jakieś swoje specyficzne piwo. Jedne były mniej znane i poszły w zapomnienie, inne stały się sławne i były naśladowane, tak jak właśnie piwa bawarskie.
      Archiwum piwne

      Poznaj
      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

        #4
        Czy isnieją jakies opracowania (najlepiej po polsku, hehehe) gdzie można by zaczerpnąć wiedzy na temat tych historycznych sposobów warzenia, tudzież gatunków. Kilka o których nie wspomniałeś występowało na południu i te mnie w szczegółności interesują.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Po polsku nie ma. Po niemiecku i angielsku pewnie jest, ale to trzeba grzebać w literaturze specjalistycznej, i to niekoniecznie piwowarskiej, a bardziej historycznej.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • dadek
            Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
            dadek
            Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
            Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
            2024-09-12, 23:59
          • dadek
            Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
            dadek
            Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
            2022-07-02, 01:16
          • dadek
            Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
            dadek
            Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
            2023-12-08, 01:06
          • dadek
            Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
            dadek
            Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
            2023-11-17, 00:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...