Niektóre z dawniejszych browarów umieszczały przy swojej nazwie sposób ( rodzaj ) produkowanego piwa, np " nach Munchener Art". Czy były inne sposoby? Czym się różniły? Czy ktokolwiek mógłby ten problem wyjaśnić?
Sposoby produkcji piwa?
Collapse
X
-
Piwa typu monachijskiego były pierwotnie ciemne, ciężkie i słodkie, niezbyt mocno odfermentowane. Alternatywą było piwo pilzeńskie, które było jasne i już w XIX wieku trzymało się w granicach 12 % ekstraktu. Piwa frankońskie, typu "Culmbacher" na przykład były półciemne i miały około 17 % ekstraktu. Bywały piwa lekkie górnej fermentacji, jak Grodziskie, czy Lichtenheiner, które były podwędzane, natomiast gdański Jopenbier miał zdaje się ponad 30% ekstraktu i bywał rozcienczany wodą. Takich przykładów można by podawać setki. Niemal każdy region miał jakieś swoje specyficzne piwo. Jedne były mniej znane i poszły w zapomnienie, inne stały się sławne i były naśladowane, tak jak właśnie piwa bawarskie.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Czy isnieją jakies opracowania (najlepiej po polsku, hehehe) gdzie można by zaczerpnąć wiedzy na temat tych historycznych sposobów warzenia, tudzież gatunków. Kilka o których nie wspomniałeś występowało na południu i te mnie w szczegółności interesują.
Comment
-
Comment