Sposoby produkcji piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kulmer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 4

    Sposoby produkcji piwa?

    Niektóre z dawniejszych browarów umieszczały przy swojej nazwie sposób ( rodzaj ) produkowanego piwa, np " nach Munchener Art". Czy były inne sposoby? Czym się różniły? Czy ktokolwiek mógłby ten problem wyjaśnić?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    No pewnie że były - górna fermentacja w sposób angielski czy fermentacja spontaniczna belgijskich lambików. Jeśli interesują Cię szczegóły, sięgnij do literatury.

    Comment

    • Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2556

      #3
      Piwa typu monachijskiego były pierwotnie ciemne, ciężkie i słodkie, niezbyt mocno odfermentowane. Alternatywą było piwo pilzeńskie, które było jasne i już w XIX wieku trzymało się w granicach 12 % ekstraktu. Piwa frankońskie, typu "Culmbacher" na przykład były półciemne i miały około 17 % ekstraktu. Bywały piwa lekkie górnej fermentacji, jak Grodziskie, czy Lichtenheiner, które były podwędzane, natomiast gdański Jopenbier miał zdaje się ponad 30% ekstraktu i bywał rozcienczany wodą. Takich przykładów można by podawać setki. Niemal każdy region miał jakieś swoje specyficzne piwo. Jedne były mniej znane i poszły w zapomnienie, inne stały się sławne i były naśladowane, tak jak właśnie piwa bawarskie.
      Archiwum piwne

      Poznaj
      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19263

        #4
        Czy isnieją jakies opracowania (najlepiej po polsku, hehehe) gdzie można by zaczerpnąć wiedzy na temat tych historycznych sposobów warzenia, tudzież gatunków. Kilka o których nie wspomniałeś występowało na południu i te mnie w szczegółności interesują.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Po polsku nie ma. Po niemiecku i angielsku pewnie jest, ale to trzeba grzebać w literaturze specjalistycznej, i to niekoniecznie piwowarskiej, a bardziej historycznej.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X