opuszczone budynki browarów na terenie WLKP - proszę o informacje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yanas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.01
    • 9

opuszczone budynki browarów na terenie WLKP - proszę o informacje

witam,

poszukuje informacji o lokalizacji wszelkich zaniedbanych browarów w Wielkopolsce.

Z góry dziękuje za pomoc!
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2802

W Wielkopolsce, czy tylko w województwie wielkopolskim?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2009-05-12, 12:18.

Comment

• Yanas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.01
      • 9

zasadniczo mogą być też obiekty z okolicznych województw poza obszarem Wielkopolski. Chodzi o zebranie bazy obiektów, które mogą zostać poddane rewitalizacji i którym mogą zostać przywrócone pierwotne funkcje dla których były stworzone lub nadane nowe..

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23976

Napisz proszę co już ustaliłeś, to da innym zachętę do pomocy i potwierdzi że sam już nieco czasu włożyłeś w realizację tego o czym piszesz.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Yanas
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.01
          • 9

oczywiście,

Prowadzę od jakiegoś już czasu firmę zajmującą się między innymi problematyką rewitalizacji. Nie ukrywam więc, że zebranie tych danych potrzebne jest mi do rozwinięcia pewnej gałęzi działalności związanej z rewitalizacją właśnie. Do tej pory nie pracowałem "przy browarach", także jeszcze nie mogę przedstawić żadnych sukcesów na tym polu niestety.. Niemniej po pewnych sukcesach z zakresu projektów adaptacji opuszczonych cukrowni w WLKP chcemy sprawdzić co można zdziałać ze starymi nieużywanymi zakładami browarniczymi, które, IMO, mają często naprawdę spory potencjał fukncjonalny,architektoniczny czy nawet społeczny..

Pozdrawiam

ps. a żeby nie było, że jestem tu tak "od czapy" to posiadam kolekcje butelek piw (pełnych!) z około 40 państw świata,w tym sporo dość egzotycznych, nie do dostania u nas..No i każde piwo zostało kupione w kraju produkcji!

Comment

• zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3607

Myślę, że Artowi chodziło bardziej o to, jakie browary już miałeś na oku.
            Tak z czapy, browar Żnin chyba jeszcze stoi: http://www.browar.biz/galeria.php?id=7686
            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Yanas Wyświetlenie odpowiedzi
              co można zdziałać ze starymi nieużywanymi zakładami browarniczymi
              W pierwszej kolejności wielu na tym forum zapewne chciałoby żeby znów produkowały piwo. Tak jak np. w Niechanowie, w którym browar nie uległ dewastacji, stoi w całości, wszystkie urządzenia są na swoich miejscach. Potrzebny jest tylko ktoś z kapitałem i pomysłem żeby przywrócić do życia markę Pelikan.

Poszukiwania proponuje zacząć od przejrzenia na forum działu Historia.
              Jest też ciekawa strona internetowa opuszczone.com.

Comment

• Yanas
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.01
                • 9

dział historia będę przekopywał, bo widzę,że kawał wiedzy tu zgromadzono,jest co czytać

co do Browaru Żnin to ze źródeł "samorządowych" szły jakiś czas temu słuchy, że bardzo chcą teren wykorzystać na centrum handlowe..nie wiem jak sprawa ma się obecnie,ale sprawdze. Często jest tak, że ciekawy projekt wykorzystania obiektu (lub generalnie rewitalizacji) skłania decydentów do alternatywnych rozwiązań względem tego,co z góry założyli..

Comment

• zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3607

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1417 - tu szczególnie
                  Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

Proponuję żebyś skontaktował się z użytkownikiem "olrus" - on chyba większość opuszczonych browarów w regionie spenetrował i przekopał działki na których stoją
                    Ma naprawdę sporą wiedzę na ten temat.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Yanas Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... Prowadzę od jakiegoś już czasu firmę zajmującą się między innymi problematyką rewitalizacji. Nie ukrywam więc, że zebranie tych danych potrzebne jest mi do rozwinięcia pewnej gałęzi działalności ...
                      Czyli zamierzasz na tym zarabiać pieniądze. No to nie oczekuj, ze ktoś podzieli się tą wiedzą za darmo.

Comment

• Yanas
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.01
                        • 9

tradycyjnie polackie podejście..

kony - dzięki, tak zrobie
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Yanas; 2009-05-17, 21:30.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23976

Yanas, w dalszym ciągu nie podzieliłeś się z nami dotychczas zgromadzoną przez Ciebie wiedzą.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Yanas
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.01
                            • 9

tak za darmo..?no nie wiem..

a poważnie - są dość konkretne rozmowy na temat odnowy (przynajmniej cześci) browaru w Śremie. Być może na realizacje projektu uda się zdobyć pieniądze z Unii, w każdym bądź razie jest wola po stronie właściciela, natomiast swoje stanowisko muszą jeszcze przedstawić urzędnicy. Obecnie w części budynku działa firma prowadząca archiwum, jest ona skłonna partycypować w dalszych działaniach na rzecz odnowy części starych zabudować browaru. Co do wznowienia produkcji to z tego co wiem nie ma póki co inwestora na to,ale miejsce na taką działalność na pewno będzie..

pozdrawiam

Comment

• Yanas
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.01
                              • 9

tfu - Śmigiel nie Śrem, my mistake!

Comment

Przetwarzanie...
                              X