Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce - listopad 1979 r.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zipkeczup
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.07
    • 215

Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce - listopad 1979 r.

Artykuł z miesięcznika "Przemysł spożywczy" z listopada 1979 r.

Aleksander Stępkowski (Naczelny dyrektor Zjednoczonego Przemysłu Piwowarskiego w Warszawie) - "Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce".
    Attached Files
    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Co my tu mamy:
    - utworzono 4 browary o zdolności 2,1 mln hl, zlikwidowano 19 o zdolności 600 tys.
    - zwiększono udział cukru, dzięki czemu ilość produkowanej brzeczki wzrosła o ok. 20%
    - skrócono cykle fermentacji i leżakowania
    - zaplanowano dalsze skracanie procesu produkcyjnego i wprowadzanie tankofermentorów
    - zwiększenie zasięgu pasteryzacji piwa.

Chyba nawet najbardziej zatwardziali piewcy peerelowskiego browarnictwa zauważą, że to działania typowo "koncernowe"...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Eszogo1970
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

Pamiętam, że pod koniec lat 80-tych ukazywał się miesięcznik "PAN" gdzie pojawiały się artykuły na temat światowego i krajowego browarnictwa. Już wtedy krytykowano likwidacje małych regionalnych browarów i budowę dużych molochów. Jak okazało się wzrost wydajności i produkcji nie szedł w parze z dostępnością "złotego trunku" na rynku.

Comment

Related Topics

Collapse

• slawekkazek
        Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
        slawekkazek
        Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
        2025-01-18, 10:17
      • Andrzej2025
        Pilne potrzebne informacje ZRMPP Brzesko Okocim
        Andrzej2025
        Witam serdecznie. Szukam informacji o Zakładzie Remontowo-Montażowym Przemysłu Piwowarskiego Brzesko-Okocim ul. Browarna - ponieważ pracowałem tam w latach 1982-1984 i potrzebne mi do kapitału początkowego. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za okazałą pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny za...
        2025-01-28, 14:19
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-07, 23:16
      • heckler
        Czechy, Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán
        heckler
        Niecałe 10 kilometrów od miejsca naszego kwaterunku Opočna od miesiąca działa kolejny mały browarek. Oczywiście postanowiliśmy go odwiedzić. Browar położony jest we wsi Ledce i nazywa się Ovipistán.

Długi spacer dobrze nam zrobił i na miejsce dotarliśmy w sobotę około...
        2020-08-28, 08:55
      • dadek
        Milicz, Zielona 5, Browar Milicz
        dadek
        Jacek "Jacer" Domagalski, czyli dobrze wszystkim znany piwowar o ugruntowanej od dawna pozycji, od czasu jak rozpoczął prace przy uruchomieniu własnego browaru obiecywał, że gdy tylko będzie miał gotowe piwa, zaprosi wszystkich na huczne otwarcie.
        Jak obiecał tak...
        2019-05-28, 03:27
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...