Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce - listopad 1979 r.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zipkeczup
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.07
    • 215

    Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce - listopad 1979 r.

    Artykuł z miesięcznika "Przemysł spożywczy" z listopada 1979 r.

    Aleksander Stępkowski (Naczelny dyrektor Zjednoczonego Przemysłu Piwowarskiego w Warszawie) - "Rozwój przemysłu piwowarskiego w Polsce".
    Attached Files
    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    Co my tu mamy:
    - utworzono 4 browary o zdolności 2,1 mln hl, zlikwidowano 19 o zdolności 600 tys.
    - zwiększono udział cukru, dzięki czemu ilość produkowanej brzeczki wzrosła o ok. 20%
    - skrócono cykle fermentacji i leżakowania
    - zaplanowano dalsze skracanie procesu produkcyjnego i wprowadzanie tankofermentorów
    - zwiększenie zasięgu pasteryzacji piwa.

    Chyba nawet najbardziej zatwardziali piewcy peerelowskiego browarnictwa zauważą, że to działania typowo "koncernowe"...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Eszogo1970
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

      #3
      Pamiętam, że pod koniec lat 80-tych ukazywał się miesięcznik "PAN" gdzie pojawiały się artykuły na temat światowego i krajowego browarnictwa. Już wtedy krytykowano likwidacje małych regionalnych browarów i budowę dużych molochów. Jak okazało się wzrost wydajności i produkcji nie szedł w parze z dostępnością "złotego trunku" na rynku.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X