Ponieważ wątek dotyczący hut szkła mocno się rozwinął pomyślałem, że warto go uzupełnić i spojrzeć na zagadnienie butelk piwnych z nieco innej perspektywy. Zbieram butelki od kilkunastu lat. Postanowiłem wreszcie uporządkować swoje kolekcjonerskie spostrzeżenia i informacje o butelkach, które stanowią dla mnie ważną "otoczkę", uzupełnienie zbioru.
Materiał, który przygotowałem, ma 4 części. Pierwsza dotyczy unifikacji kształtu butelek piwnych. Kolejne - koloru, pojemności i nieuczciwej konkurencji. W opracowaniu powołuję się na następujące źródła ( cytaty w tekście zaznaczone są kursywą) :
·„Przemysł Piwowarski” roczniki 1926-1930
·„Przegląd Piwowarsko – Słodowniczy” rocznik 1938
·„Przewodnik przemysłu i handlu polskiego” pod red. Dr Leona Pączewskiego. Warszawa 1926
·„Wschód” nr 8/1936r.
·„Opodatkowanie piwa i drożdży” oprac. Witold Grabowski. Warszawa 1929.
·„Zbiór przepisów o podatkach pośrednich i monopolach. Tom I”. Warszawa 1935.
·„Wniosek nagły posła Raucha w sprawie ustawowej ochrony transportowych beczek browarnianych”. Druk sejmowy nr 3127/1921r.
Tekst na pewno wymaga wygładzenia stylistycznego. W zamierzeniu ma to być rozdział mojej pracy o browarach z Kresów Wschodnich, więc jeszcze nad tym popracuję. Liczę natomiast na merotyryczne uwagi i informacje, które mogą wzbogacić temat.
Zamieszczam więc pierwszą część
Materiał, który przygotowałem, ma 4 części. Pierwsza dotyczy unifikacji kształtu butelek piwnych. Kolejne - koloru, pojemności i nieuczciwej konkurencji. W opracowaniu powołuję się na następujące źródła ( cytaty w tekście zaznaczone są kursywą) :
·„Przemysł Piwowarski” roczniki 1926-1930
·„Przegląd Piwowarsko – Słodowniczy” rocznik 1938
·„Przewodnik przemysłu i handlu polskiego” pod red. Dr Leona Pączewskiego. Warszawa 1926
·„Wschód” nr 8/1936r.
·„Opodatkowanie piwa i drożdży” oprac. Witold Grabowski. Warszawa 1929.
·„Zbiór przepisów o podatkach pośrednich i monopolach. Tom I”. Warszawa 1935.
·„Wniosek nagły posła Raucha w sprawie ustawowej ochrony transportowych beczek browarnianych”. Druk sejmowy nr 3127/1921r.
Tekst na pewno wymaga wygładzenia stylistycznego. W zamierzeniu ma to być rozdział mojej pracy o browarach z Kresów Wschodnich, więc jeszcze nad tym popracuję. Liczę natomiast na merotyryczne uwagi i informacje, które mogą wzbogacić temat.
Zamieszczam więc pierwszą część
Comment