Kluczowe jest tu odczytanie drugiej litery - inicjału huty szkła. K2 oznacza pojemność (2 kwaterki lub kwarty).
Browary Trąbczyńskich
Collapse
X
-
Ciekawa informacja, dziękuję. Byli to juz raczej jego synowie. Kajetan Trąbczyński zmarł w roku 1905. Od roku 1885 browar prowadzili synowie - Bracia Trąbczyńscy. Nie znam szczegółów dlaczego wtedy przekazał prowadzenie browaru synom ale sądzę że zaangażował się w działalność społeczną – był m.in. pierwszym komendantem Straży Ogniowej w Sieradzu. Czy może Pan podać źródło tej informacji dotyczącej składu w Łodzi. Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr64 Wyświetlenie odpowiedziCiekawa informacja, dziękuję. Byli to juz raczej jego synowie. Kajetan Trąbczyński zmarł w roku 1905. Od roku 1885 browar prowadzili synowie - Bracia Trąbczyńscy. Nie znam szczegółów dlaczego wtedy przekazał prowadzenie browaru synom ale sądzę że zaangażował się w działalność społeczną – był m.in. pierwszym komendantem Straży Ogniowej w Sieradzu. Czy może Pan podać źródło tej informacji dotyczącej składu w Łodzi. Pozdrawiam
Comment
-
-
Dzięki, fajne zdjęcie. Niedawno znalazłem na FB strone kolekcjonerska z butelkami piwnymi z tym zdjęciem. Mnie z kolei udało się nabyć ciekawą kompletną buteleczkę z tego okresu (przed 1885) ale jej zdjęcie zamieszcze poźniej bo teraz nie mam dobrego aparatu
Comment
-
-
Kamienica ewidentnie widać że przedwojenna acz nie ma pewności czy aż tak stara by pamiętała skład piwa wzmiankowany w 1904 roku. Jeśli numeracja nie uległa zmianie to skład pewnie był w podwórzu, może jakiś sklep firmowy od ulicy. Takich adresów, miejsc jak to jest masa. W Łodzi jednak zbytnio nie ma piwnych pasjonatów by tam pochodzić, posprawdzać u źródła czy zostały jakieś ślady historii.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Witam. Znalazłem kilka wiadomości na temat browaru Trąbczyńskich oraz wspomnianych Danielewiczów ( wg tych danych posiadali już browar w Sieradzu, a także słodownię w tym samym mieście ) Może się Panu przydadzą. Pozdrawiam.
Źródło ( Dane techniczne o browarach Trąbczyńskiego i Danielewicza oraz słodownia ):
"Przemysł fabryczny w Królestwie Polskiem" - Wydawnictwa rok szósty. Staraniem Stowarzyszenia Techników w Warszawie. Opracował i wydał Inżynier Rościsław Sroka. Przy współpracownictwie Komitetu Redakcyjnego Stowarzyszenia Techników. Warszawa. Luty. 1910 r.
Źródło ( Raklama browaru na różowym tle ):
Spis fabryk i zakładów przemysłowych w Guberni Kaliskiej w ,,Kaliszanin" - kalendarz ilustrowany na rok zwyczajny 1903. Rok II. Ułożył W. Szatkowski. Kalisz. Nakładem i drukiem K.W. Hindemita.
Comment
-
-
Trąbczyńscy
z moich danych wynika, że J. Trąbczyński z browaru w Winiarach nie był bliskim krewnym Kajetana Trąbczyńskiego, który założył browar w Sieradzu. Synowie Kajetana (K.A.W. Trąbczyńsy) dzierżawili browar w Wieluniu. Jeden z nich, Kajetan Józef prowadził browar w Rosji i wrócił stamtąd po rewolucji 1917.
Comment
-
-
Ciekawe, że mimo ogłoszonej upadłości w 1903 synów Trąbczyńskich, zlicytowania browaru (w kompletnym porządku) i pałacu to do 1912 zachowała się marka "Browar Parowy Braci Trąbczyńskich". Może ktoś inny zarządzał i pozostawił znaną markę w celach marketingowych? Czy miedzy 1903 a 1912 ktoś albo kilku właścicieli zarządzało browarem i nie ujawniali się?
dzięki za dociekliwość
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika romek-z Wyświetlenie odpowiedziNo i sam poszukałem w Gazecie Handlowej Nr 147 z 19czerwca (2 lipca) 1903r i znalazłem następny;
"Browar w m. Wieluniu należący do Kajetana, Wojciecha i Józefa braci Trabczyńskich"
Comment
-
Comment