Browar Drzewińskich w Chełmie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin75
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 1

Browar Drzewińskich w Chełmie

Witam Szanownych Piwoszy!

Zwracam się w bardzo nietypowej sprawie - bo właśnie na Wasze forum zagnały mnie poszukiwania genealogiczne, a konkretnie niewielka notka o Browarze Drzewińskich w Chełmie Lubelskim. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje w tej sprawie, a sprawa konkretnie przedstawia się tak:

Mój pradziad Stanisław Sauczek urodził się w 1883 r. w Chełmie jako syn Henryka Sauczka i Cecylii z d. Drzewińskiej.
    Jako zawód ojca wpisano wówczas: właściciel zakładu browarniczego.
    Wiem, że Henryk Sauczek urodził się w 1846 r. w Siennicy Różanej koło Krasnegostawu.
    Na razie nie ustaliłem jeszcze dalszych szczegółów, ale nazwisko Sauczek wskazuje mi na koligacje czeskie - nie występuje jako miejscowe w okolicach Krasnegostawu. Czesi, jak wiadomo, lubią piwo i mam podejrzenie, że rodzice Henryka mogli przywędrować do okolic Krasnegostawu celem np. prowadzenia browaru. To dałoby mi istotny "trop genealogiczny". Tym bardziej - że wpis z roku 1883 wskazuje na Henryka jako na właściciela browaru, z Waszego forum z kolei dowiaduje się o istnieniu w Chełmie browaru Drzewińskich - czyli zgodnie z nazwiskiem żony. Być może był to mariaż browarników?

Mam więc pytanie: czy ktoś z Państwa dysponuje danymi na temat Browaru Drzewińskich lub Browaru Sauczka w Chełmie, w II poł. XIX wieku? A może inne tropy wiodące do Sauczka - browarnika w Krasnymstawie lub okolicy?

Pozdrawiam,

Marcin Kulinicz
    mkulinicz(at)interia.pl

Related Topics

Collapse

• darekd
    Celestial Beerworks, Jerzy
    darekd
    Browar z Dallas w Teksasie.

Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

5% alk.
    Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
    2025-02-05, 02:24
  • Alkoneser
    Browary restauracyjne w Polsce
    Alkoneser
    Cześć,
    mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
    2024-08-05, 11:26
  • dadek
    Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
    dadek
    W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
    2023-05-18, 04:23
  • dadek
    Stargard, Krzywoustego 1, Miejski Browar Stargard
    dadek
    W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
    2019-09-05, 04:42
  • diebels
    Browar Katowice
    diebels
    KRÓTKA HISTORIA BROWARU KATOWICE!
    KALENDARIUM:

1879-1883 DAMPFBRAUEREI WŁ.EDWARD WENZEL
    1883-1907 KATTOWITZER DAMPFBRAUEREI WŁ. JULIUS KUZNITZKY
    1907-1919 BRAUEREI BAVARIA A.G.

Pierwszymi właścicielami browaru byli baronowie von Thiele-Winkler...
    2005-12-27, 23:47
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...