Ostatnio dość przypadkowo zainteresowałem się historią browaru Teodora Milscha w Łodzi.
Na razie udało mi się znaleźć takie informacje:
W internecie nie znalazłem zbyt wielu informacji na temat tego browaru ani jego pierwszego właściciela. Podane informacje znalazłem głównie w książce „Browarnictwo łódzkie na przełomie XIX i XX w.” Dlatego też zwracam się do forumowiczów o pomoc. Interesuje mnie każda informacja dotycząca działalności browaru Milscha jak i o samej rodzinie Milschów. Czy znane są jakieś birofilia z tego okresu działalności browaru?
Czeka mnie jeszcze wizyta w Archiwum Miejskim i Muzeum Miasta Łodzi. Może tam dowiem się czegoś więcej.
Przy okazji chciałbym dowiedzieć się czegoś o dalszych losach tego browaru. Tu już jest trochę lepiej. Gdy właścicielem został Schnerr browar bardzo się rozwinął. Pod względem produkcji był na trzecim miejscu w mieście. W internecie jak i na naszym forum znalazłem porcelankę i etykiety z okresu kiedy browar nosił nazwę „Towarzystwo Akcyjne Browar Łódź”
Na razie udało mi się znaleźć takie informacje:
- Został założony w 1878 roku jako trzeci browar przemysłowy w mieście (po Anstadtach i Gehligach). Zabudowania były u zbiegu ulicy Łąkowej i podmiejskiej drogi zwanej później szosą Milscha (obecna ul. Kopernika).
- Rodzina Milschów założyła pierwszy w Łodzi ogród rozrywkowy, na przełomie lat 70. i 80. XIX w. Znajdował się tam nieduży staw z łódkami, kilka drewnianych werand, muszla koncertowa i piętrowy, drewniany budynek restauracyjny nazwany „Leśniczówką”.
- W roku 1886 w niejasnych okolicznościach nabył go Robert Schnerr.
- Na stronie Klausa Ehma (wiem, że nie jest do końca wiarygodna):
- 9a Brauerei Nietz & Lorenz 1878
- 9b Brauerei Robert Schnerr 1901
- 9c Aktienbrauerei Lodz 1912
- 9d Browar Parowy J.Krakowski 1925
- 9e Browar Parowy Krakowski i Unger 1940 +
- W „Dzienniku Łódzkim” z 13 lutego 1886 w artykule dotyczącym cen domów w Łodzi sprzedawanych przez towarzystwo kredytowe jako wyjaśnienie sytuacji podany został przykład sprzedaży browaru Milscha. To by mogło sugerować, że sprzedaż była spowodowana kłopotami finasowymi.
- Po zabudowaniach browaru nie ma niestety już śladu. Zachowała się za to willa właściciela. Z tym, że opisana jest jako „willa fabrykancka pierwotnie należąca do Hermanna Juliusza Milscha”.
W internecie nie znalazłem zbyt wielu informacji na temat tego browaru ani jego pierwszego właściciela. Podane informacje znalazłem głównie w książce „Browarnictwo łódzkie na przełomie XIX i XX w.” Dlatego też zwracam się do forumowiczów o pomoc. Interesuje mnie każda informacja dotycząca działalności browaru Milscha jak i o samej rodzinie Milschów. Czy znane są jakieś birofilia z tego okresu działalności browaru?
Czeka mnie jeszcze wizyta w Archiwum Miejskim i Muzeum Miasta Łodzi. Może tam dowiem się czegoś więcej.
Przy okazji chciałbym dowiedzieć się czegoś o dalszych losach tego browaru. Tu już jest trochę lepiej. Gdy właścicielem został Schnerr browar bardzo się rozwinął. Pod względem produkcji był na trzecim miejscu w mieście. W internecie jak i na naszym forum znalazłem porcelankę i etykiety z okresu kiedy browar nosił nazwę „Towarzystwo Akcyjne Browar Łódź”
Comment