Browar Milscha w Łodzi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • genea
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.02
    • 1515

Browar Milscha w Łodzi

Ostatnio dość przypadkowo zainteresowałem się historią browaru Teodora Milscha w Łodzi.
    Na razie udało mi się znaleźć takie informacje:
    1. Został założony w 1878 roku jako trzeci browar przemysłowy w mieście (po Anstadtach i Gehligach). Zabudowania były u zbiegu ulicy Łąkowej i podmiejskiej drogi zwanej później szosą Milscha (obecna ul. Kopernika).
    2. Rodzina Milschów założyła pierwszy w Łodzi ogród rozrywkowy, na przełomie lat 70. i 80. XIX w. Znajdował się tam nieduży staw z łódkami, kilka drewnianych werand, muszla koncertowa i piętrowy, drewniany budynek restauracyjny nazwany „Leśniczówką”.
    3. W roku 1886 w niejasnych okolicznościach nabył go Robert Schnerr.
    4. Na stronie Klausa Ehma (wiem, że nie jest do końca wiarygodna):
      • 9a Brauerei Nietz & Lorenz 1878
      • 9b Brauerei Robert Schnerr 1901
      • 9c Aktienbrauerei Lodz 1912
      • 9d Browar Parowy J.Krakowski 1925
      • 9e Browar Parowy Krakowski i Unger 1940 +

5. W „Dzienniku Łódzkim” z 13 lutego 1886 w artykule dotyczącym cen domów w Łodzi sprzedawanych przez towarzystwo kredytowe jako wyjaśnienie sytuacji podany został przykład sprzedaży browaru Milscha. To by mogło sugerować, że sprzedaż była spowodowana kłopotami finasowymi.
    6. Po zabudowaniach browaru nie ma niestety już śladu. Zachowała się za to willa właściciela. Z tym, że opisana jest jako „willa fabrykancka pierwotnie należąca do Hermanna Juliusza Milscha”.

W internecie nie znalazłem zbyt wielu informacji na temat tego browaru ani jego pierwszego właściciela. Podane informacje znalazłem głównie w książce „Browarnictwo łódzkie na przełomie XIX i XX w.” Dlatego też zwracam się do forumowiczów o pomoc. Interesuje mnie każda informacja dotycząca działalności browaru Milscha jak i o samej rodzinie Milschów. Czy znane są jakieś birofilia z tego okresu działalności browaru?
    Czeka mnie jeszcze wizyta w Archiwum Miejskim i Muzeum Miasta Łodzi. Może tam dowiem się czegoś więcej.

Przy okazji chciałbym dowiedzieć się czegoś o dalszych losach tego browaru. Tu już jest trochę lepiej. Gdy właścicielem został Schnerr browar bardzo się rozwinął. Pod względem produkcji był na trzecim miejscu w mieście. W internecie jak i na naszym forum znalazłem porcelankę i etykiety z okresu kiedy browar nosił nazwę „Towarzystwo Akcyjne Browar Łódź”
    Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
    Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
    Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Coś nie wierzę ażebyś w swoich internetowych poszukiwaniach nie zajrzał pod ten adres. Jedyne znane wśród kolekcjonerów 3 etykietki z tego browaru. Ciekawostką jest adres browaru czyli ulica ... Milsza. Nie przychodzi mi na myśl nic innego niż to iż majętny właściciel jednego z największych ówczesnych browarów łódzkich wykupił sobie "patrontat" nad ulicą przy której prowadził biznes (przy okazji pytanie: czy obecnie ulica ma nadal taką samą nazwę ?) Wydaje mi się iż nie są znane żadne inne birofilia np butelki oprócz tego co wymieniliśmy.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

Sorry ale coś nie doczytałem iż na samym końcu napisałeś iż natrafiłeś w sieci na etykietki. Nie podałeś jednak linku.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• genea
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.02
        • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
        Sorry ale coś nie doczytałem iż na samym końcu napisałeś iż natrafiłeś w sieci na etykietki. Nie podałeś jednak linku.
        No właśnie nie doczytałeś Ale to są ety już późniejszego okresu... Mnie interesują rzeczy z samego początku działalności browaru. Kiedy jeszcze nazywał się "Browar Milscha" a nie "Browar Schnerra" czy "TA Browar Łódź"
        Bractwo Piwne

Comment

• genea
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.02
          • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          Coś nie wierzę ażebyś w swoich internetowych poszukiwaniach nie zajrzał pod ten adres. Jedyne znane wśród kolekcjonerów 3 etykietki z tego browaru. Ciekawostką jest adres browaru czyli ulica ... Milsza. Nie przychodzi mi na myśl nic innego niż to iż majętny właściciel jednego z największych ówczesnych browarów łódzkich wykupił sobie "patrontat" nad ulicą przy której prowadził biznes (przy okazji pytanie: czy obecnie ulica ma nadal taką samą nazwę ?) Wydaje mi się iż nie są znane żadne inne birofilia np butelki oprócz tego co wymieniliśmy.
          Nie sądzę, żeby musiał wykupywać sobie patronat. Początkowo to była zwyczajna podmiejska droga prowadząca do pobliskiego lasu. Sądzę, że nazwa została nadana zwyczajowo przez ludzi... Skoro miał tam swój browar i dom, to ludzie pewnie mówili droga "do Milscha" a stąd już blisko do ulicy Milscha... Podobnie było z ulicą Retkińską, która początkowo była zwykłą drogą łączącą Łódź ze wsią Retkinia. A nie sądzę żeby mieszkańcy wsi zrobili jakąś "zrzutkę" na nadanie nazwy
          A wracając do ulicy Milscha, to od 1923 roku nosi nazwę Mikołaja Kopernika (nie doczytałeś, bo pisałem o tym w pkt.1 )
          Bractwo Piwne

Comment

• Cooper
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
            Mnie interesują rzeczy z samego początku działalności browaru. Kiedy jeszcze nazywał się "Browar Milscha" a nie "Browar Schnerra" czy "TA Browar Łódź"
            Obawiam się że nikt z naszego szacownego forum ani poszukiwania w sieci (zwłaszcza poszukiwania grafiki) nic więcej Ci nie dadzą a na pewno nie wniosą jakichś rewolucyjnych informacji.
            Chyba tylko siedzenie w bibliotekach Ci pomoże, tylko czy bedziesz miał tyle zapału

Comment

• genea
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.02
              • 1515

Zapał mam, gorzej z czasem, a raczej jego brakiem... Podejrzewam, że dopiero w połowie grudnia znajdę chwilę, by chociaż pobieżnie zlustrować materiały w Archiwum Miejskim
              Bractwo Piwne

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
                ... Podane informacje znalazłem głównie w książce „Browarnictwo łódzkie na przełomie XIX i XX w.” ...
                Nie nastawiaj się na jakieś wielkie sukcesy w poszukiwaniach archiwalnych. Publikacja, na którą się powołujesz, została opracowana przez łódzkich muzealników, na podstawie materiałów zachowanych w łódzkich bibliotekach i archiwach.

Comment

• genea
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.02
                  • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie nastawiaj się na jakieś wielkie sukcesy w poszukiwaniach archiwalnych. Publikacja, na którą się powołujesz, została opracowana przez łódzkich muzealników, na podstawie materiałów zachowanych w łódzkich bibliotekach i archiwach.
                  To ja wiem. Ale zawsze jest ten dreszczyk emocji, że a nóż coś się jeszcze odkryje Pocieszam się faktem, że ta książka była wydana 17 lat temu. Może od tego czasu coś się odnalazło, jakieś nowe fakty ujrzały światło dzienne... Jak już pisałem wcześniej, nie mam na razie czasu na jakieś większe poszukiwania, na razie skupiam się na zbieraniu kontaktów, materiałów i wyszukiwaniu miejsc, gdzie może być jakakolwiek informacja na interesujący mnie temat. Co z tego wyjdzie, zobaczymy... Dziwne tylko mnie się wydaje, że nigdzie nie ma informacji na temat, bądź co bądź, trzeciego co do wielkości browaru w mieście. Porcelanka i trzy etykiety to dla mnie zdecydowanie za mało... Ja mam większe wymagania
                  Last edited by genea; 2010-11-27, 22:35.
                  Bractwo Piwne

Comment

• genea
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.02
                    • 1515

Mam zagadkę dla szanownego grona forumowiczów Z jakiej powieści pochodzi poniższy fragment?
                    "(...) Kazał stangretowi jechać do lasku Milscha.
                    Przed starym browarem, olbrzymim budynkiem, na pół zrujnowanym, który niby trup leżał już za miastem, kazał zatrzymać konie i zaczekać na siebie. Obszedł te opuszczone mury z powybijanymi oknami, bez drzwi, bez bram, z dachami pozapadanymi, ze ścianami porozwalanymi, co się rudą cegłą rozsypywały w grząskie błoto, obszedł jakieś parkany osłaniające składy i po rozmiękłym zagonie, zapadając się po kostki w błoto, wszedł do tak zwanego lasku Milscha. (...) przystanął na chwilę pod ścianami restauracji letniej, przypierającej do lasu, która teraz była zamknięta, okna miały kagańce okiennic, wielkie werandy były zapchane stołami i krzesłami i drzwi pozabijane deskami, tylko pomiędzy nagimi drzewami, nad żółcącymi się żwirem uliczkami bieliły się nieposprzątane ławki, zarzucone gnijącymi liśćmi (...)"
                    Bractwo Piwne

Comment

• Myszon007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.02
                      • 1208

Ziemia Obiecana PS co wygrałem ??
                      ♪♫

Comment

• Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ziemia Obiecana PS co wygrałem ??
                        Nieładnie! Ja, jako Łodzianin, powstrzymałem się przed odpowiedzią

Comment

• genea
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.02
                          • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedzi
                          PS co wygrałem ??
                          Uścisk dłoni autora tego wątku. Do odbioru przy najbliższej okazji
                          Bractwo Piwne

Comment

• genea
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.02
                            • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nieładnie! Ja, jako Łodzianin, powstrzymałem się przed odpowiedzią
                            Kurcze, faktycznie mogłem zastrzec, że konkurs tylko dla ludzi spoza Łodzi
                            Bractwo Piwne

Comment

• genea
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.02
                              • 1515

A wracając do tematu, to Reymont trochę namieszał w mojej wiedzy na temat browaru Powieść powstała w latach 1897-98 i Reymont opisuje browar jako ruinę. Jak to więc się ma do znanych mi już informacji? Czyżby "Ziemia..." to była aż taka fikcja literacka?
                              Bractwo Piwne

Comment

Przetwarzanie...
                              X