Browar Milscha w Łodzi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elzbietap
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 2

ziemia obiecana i browar Milscha

Ziemia obiecana to był gadżet porównywalny w naszych czasach do szalików czy biżuterii dodawanych do pism kolorowych. Kurier zatrudnił Reymonta do napisania powieści sensacyjnej , drukowanej w odcinkach w kolejnych wydaniach gazety aby zwiększyć jej sprzedaż . Powieść nie jest kroniką miasta tamtych czasów choć autor podpatrywał życie
    Lodzermenschów a później wszystko co mu odpowiadało wrzucił do jednego kotła zamieszał ....i jest Ziemia Obiecana .
    Życzę owocnych poszukiwań i zachęcam do wizyty na Łąkowej 21 w Strefie Potrzeb Kulturalnych u Milscha.
    Nowy restaurator nie tylko przywrócił blask sali reprezentacyjnej pałacu Teodora ale odnalazł jego grób na Starym Cmentarzu w Łodzi, przymierza się do poszukiwań w archiwum i jak połączycie siły to taki przewodnik miejski jakim jestem będzie miał mniej wody do lania spacerując po mieście . Życzę owocnych poszukiwań . Ela Pędziwiatr
    Ela P.

Comment

• genea
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.02
      • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elzbietap Wyświetlenie odpowiedzi
      zachęcam do wizyty na Łąkowej 21 w Strefie Potrzeb Kulturalnych u Milscha.
      Nowy restaurator nie tylko przywrócił blask sali reprezentacyjnej pałacu Teodora ale odnalazł jego grób na Starym Cmentarzu w Łodzi, przymierza się do poszukiwań w archiwum i jak połączycie siły to taki przewodnik miejski jakim jestem będzie miał mniej wody do lania spacerując po mieście . Życzę owocnych poszukiwań . Ela Pędziwiatr
      Już połączyliśmy, bo to na jego prośbę zająłem się tym tematem
      Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
      Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
      Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• elzbietap
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.01
        • 2

Świat jest jednak mały...
        Ela P.

Comment

• genea
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.02
          • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
          A wracając do tematu, to Reymont trochę namieszał w mojej wiedzy na temat browaru Powieść powstała w latach 1897-98 i Reymont opisuje browar jako ruinę. Jak to więc się ma do znanych mi już informacji? Czyżby "Ziemia..." to była aż taka fikcja literacka?
          Okazuje się, że to jednak chyba nie była taka fikcja literacka... Dotarłem do materiałów, z których wynika, że browar Milscha popadł w ruinę po śmierci właściciela i przez kilkanaście lat był nieczynny. Dopiero w 1898 roku został reaktywowany jako Towarzystwo Akcyjne Browar Łódź. Tyle, że to znowu się nie zgadza z informacjami, które już zdobyłem. Według nich od 1886 roku właścicielem był już Robert Schnerr...
          Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
          Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
          Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• Marcin76
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 235

Browar należał do Roberta Schnerra do 1897 roku. Nosił nazwę Waldschlosschen. We wrześniu 1897 roku został wykupiony wraz z ogrodem spacerowym za 500 000 rubli przez trzech przemysłowców łódzkich, którzy zamierzali założyc towarzystwo akcyjne. Jako data powstania TA "Łódź" we wszystkich źródłach, z którymi się spotkałem, jest podawany rok 1900.

Comment

Przetwarzanie...
            X