Browar(y) Garwolin

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fenix75
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 5

Browar(y) Garwolin

Witam,
    w tytule dałem browar(y) a to dla tego że w Garwolinie było ich kilka, do tej pory niestety ni się nie zachowało poza kilkoma wspominkami (tak mi się wydaje) a warto to też odnotować ponieważ to co jest napisane na oficjalnej stronie miasta Grawolin w dziale historia to
    Od roku 1539, kiedy został stolicą powiatu w ziemi czerskiej, rozpoczął się dynamiczny rozwój miasta. W XVI wieku Garwolin słynął z piwowarów warzących doskonałe piwo, uważane za jedno z najlepszych w kraju. (...) W II połowie XVI wieku miasto liczyło 260 domów, posiadało budynki użyteczności publicznej. Cechy rzemieślnicze skupiały 230 rzemieślników: głównie piwowarów (63), ale też szewców, piekarzy, krawców, kowali, ślusarzy, kuśnierzy, czapników, cieśli. Na przełomie XVI i XVII stulecia starostą garwolińskim był Jan Zamoyski, hetman wielki koronny. Ten doceniając wysoką jakość piwa garwolińskiego w 1583r. przeniósł słodownie i browar Garwolina do Zamościa. Na początku XVII w. na 262 rzemieślników w mieście, było 160 piwowarów.
    Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś dodatkowe informację o tym/tych browarze/browarach to bardzo chętnie poszerzył bym wiedzę zwłaszcza że to moje rodzinne miasto
  • henbirofil
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.05
    • 83

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fenix75 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,
    w tytule dałem browar(y) a to dla tego że w Garwolinie było ich kilka, do tej pory niestety ni się nie zachowało poza kilkoma wspominkami (tak mi się wydaje) a warto to też odnotować ponieważ to co jest napisane na oficjalnej stronie miasta Grawolin w dziale historia to

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś dodatkowe informację o tym/tych browarze/browarach to bardzo chętnie poszerzył bym wiedzę zwłaszcza że to moje rodzinne miasto
    Mógłbyś przynajmniej swoje miasto pisać poprawnie
    W Garwolinie był znany jeden browar:

Browar Rosalija Stanjukowicz 1898-1906

Comment

• Marcin76
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 235

Browar ten nawet nie miescił się w samym Garwolinie - jest to błędnie powtarzana informacja. Browar ten mieścił się w Miętnem.

Comment

• Marcin76
        • 2005.11
        • 235

W samym Garwolinie od 1873 prawdopodobnie nie było żadnego czynnego browaru;
        W obecnych granicach miasta był browar w dawnej wsi Czyszków. Należał do Gracjana Kobylskiego i był dzierżawiony przez niejakiego Wajze ( występuje też nazwisko Wajs i Weiss ). Browar działał do początku lat 90-tych XIX wieku.

Comment

• henbirofil
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.05
          • 83

fenix75 - pytał o Garwolin więc podałem, że istniał taki i to w konkretnych latach.
          Poza Garwolinem w miejscowościach, w których prawidłowo podałeś istniały browary.
          W Miętne był browar dworski a w miejscowości Czyszków działał działał w latach 1888-1904 browar Gracyan Kobylski, dzierżawca Waja Wajs, Weis tu odmian nazwiska sporo

Comment

• Marcin76
            • 2005.11
            • 235

Tak ... tylko chciałem sprostowac że ten Garwolin co podałeś to nie Garowlin tylko Miętne. Czyszków działał już w połowie lat 70-tych ... a pewnie powstał wcześniej. Na pewno nie działał dłużej niż do 1895 roku.
            Last edited by Marcin76; 2011-03-19, 17:04.

Comment

• henbirofil
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.05
              • 83

No tak TY wiesz najlepiej, bo masz etykietę z tego browaru. Jak wiesz wielu właścicieli podawało większą miejscowość dla podniesienia prestiżu. No i w Garwolinie mieli już Internet i łatwiej docierać było do odbiorców.

Comment

• henbirofil
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.05
                • 83

Czy masz może zdjęcie z browaru Miętne, jeśli tak to wyślij lub przywieź razem z moimi kserami i katalogiem. Może dokończymy Ciechanów.

Comment

• Marcin76
                  • 2005.11
                  • 235

Nie wiem najlepiej ... ale wiem że w tym okresie napewno nie było browaru w Garwolinie. Oczywiście - browary z mniejszych miejscowości często podpinały się pod pobliskie miasto gdzie była np poczta.

Comment

• Leonpraga
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.02
                    • 468

W Garwolinie ostatni browar działał za czasów rządów w Garwolinie Starosty Jana Zamojskiego. W 1878 roku w Powiecie garwolińskim było 8 browarów. Późniejsze które istniały to: Czyszkówek, Górzno, Jagodno, Miętne, Pszonka (Zawadzka) -Parysów, Żelechów.

Comment

Przetwarzanie...
                    X