Witam,
w tytule dałem browar(y) a to dla tego że w Garwolinie było ich kilka, do tej pory niestety ni się nie zachowało poza kilkoma wspominkami (tak mi się wydaje) a warto to też odnotować ponieważ to co jest napisane na oficjalnej stronie miasta Grawolin w dziale historia to
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś dodatkowe informację o tym/tych browarze/browarach to bardzo chętnie poszerzył bym wiedzę zwłaszcza że to moje rodzinne miasto
w tytule dałem browar(y) a to dla tego że w Garwolinie było ich kilka, do tej pory niestety ni się nie zachowało poza kilkoma wspominkami (tak mi się wydaje) a warto to też odnotować ponieważ to co jest napisane na oficjalnej stronie miasta Grawolin w dziale historia to
Od roku 1539, kiedy został stolicą powiatu w ziemi czerskiej, rozpoczął się dynamiczny rozwój miasta. W XVI wieku Garwolin słynął z piwowarów warzących doskonałe piwo, uważane za jedno z najlepszych w kraju. (...) W II połowie XVI wieku miasto liczyło 260 domów, posiadało budynki użyteczności publicznej. Cechy rzemieślnicze skupiały 230 rzemieślników: głównie piwowarów (63), ale też szewców, piekarzy, krawców, kowali, ślusarzy, kuśnierzy, czapników, cieśli. Na przełomie XVI i XVII stulecia starostą garwolińskim był Jan Zamoyski, hetman wielki koronny. Ten doceniając wysoką jakość piwa garwolińskiego w 1583r. przeniósł słodownie i browar Garwolina do Zamościa. Na początku XVII w. na 262 rzemieślników w mieście, było 160 piwowarów.
Comment