Dalej polecam poszukać w lokalnej literaturze - archiwa, stare gazety, lokalne przewodniki wydane przed 1945 itp. Na pewno coś będzie.
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Dzięki za informacje.
Szukałem już we wszystkich regionalnych przewodnikach.
Przewodnik kociewski wszystkie numery od dechy do dechy.
Wyczaiłem tylko ze browar w Tczewie współdziałał z browarem Grudziądz i z browarem w Skórczu.
Tych informacji jest naprawdę mało, każda kolejna cieszy.
Co obecnie znajduje się w miejscu browaru lub czy w ogóle coś po nim zostało ? To chyba wiesz ...
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Może konserwator miejski (o ile jest taki) lub jakieś lokalne muzeum coś mają? Warto też popytać jakichś lokalnych kolekcjonerów pocztówek.
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Browar powstał w 1843 roku i przez długie lata należał do Johanna Ahlerta, później pewnie do spadkobierców. Musiał wtedy być niewielki, poniewał w księgach adresowych wymieniane jest tylko nazwisko właściciela. Pomiędzy rokiem 1904, a 1908 zakład został przejęty przez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością i prawdopodobnie znacznie rozbudowany. Od tej pory jest mowa o browarze napędzanym maszynami oraz o fabryce słodu. Po pierwszej wojnie dyrektorem technicznym browaru, w którym wymienia się maszynę parową oraz maszynę do produkcji lodu był "Braumeister" Fichtner. Ostatni raz znalazłem ten browar u siebie w 1933 roku.
Witam.
Wcześniej wspomniałem ze po browarze nie ma śladu.
Otóż ku mojemu pozytywnemu zdziwieniu okazało się że ruiny po młynie to właśnie przedwojenny Tczewski browar.Mało kto pamięta że to właśnie w tych murach warzyło się piwo.W latach 80tych budynek zniszczył pożar.Próbowano coś tam robić ale jak na razie już kilkanaście lat cisza.
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Postanowiłem "zrobić" trochę porządków w mojej kolekcji podstawek, a dokładnie z jej częścią dotyczącą dekli niemieckich.
Jestem w trakcie ogarniania zbioru, ale już w tym momencie "urodziło się" poniższe zestawienie browarów,z których podstawki goszczą w...
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
Piwo z kalendarza adwentowego
Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
Zapach słodowy
Wysycenie spore
Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
Całkiem dobre piwo...
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Comment