Co to za browary/piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1553

Co to za browary/piwa?

Witam.Potrzebuję do własnych statystyk informacje o piwach/browarach już nie istniejących a które "zaliczyłem".I tak.
    1. W 1990 r w zimę w Karpaczu Bierutowicach(ob.Górnym)w knajpce z pięknym widokiem na Śnieżkę piłem dobre piwo z beczki z browaru.......? stawiam na Sobótkę?(tak coś mi się kojarzy)
    2. Również w 1990r niedaleko dworca w Węglińcu w stronę miasta była(może jest) budka z piwem,a w niej .....? Lwówek?Żary?
    Z góry WIELKIE dzięki za pomoc
    Dałem to do historii,bo to jednak historiaPZDR
    mb WOS
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

A skąd mamy wiedzieć jakie piwo piłeś 20 lat temu ?
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

Nie na temat, ale ja mogę powiedzieć, jakie piwo piłem np. 25-30 lat temu. Otóż... jak się udało kupić, to był Hevelius. Jak wujek kolegi przywiózł ze statku (marynarz) to np. Leżajsk Kristall, na co dzień Gdańskie z żółtą etykietą w bączkach (oczywiście, jak się udało kupić). Bywało piwo z Elbląga lub z Braniewa, uważane wówczas za lepsze od zwykłego Gdańskiego. Najmniej fajnie wspominam tzw. Gdańskie lekkie z tamtych czasów - taka zielona etykieta. Więcej na temat tego piwa nie powiem, bo mnie Art zbanuje.
      Last edited by Rycho_128; 2011-02-10, 20:42.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

Strasz strasz tym złym adminem wszystkich.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

Gdański Browar WaRy

Comment

• Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

To znowu ja, Rycho_128, bo w zeszłym poście nie mówiłem, bo byłem chory. Mam zwolnienie. Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes naszego browarbizu. Niech żyje nam! To śpiewałem ja – Rycho_128.
            Gdański Browar WaRy

Comment

• Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

@woosaa. Tobie chłopie, nie odpowiem, bo nie wiem. Jak bywałem w górach w tamtych odległych czasach, to pijało się Żywca, lub, nieco gorszego, Leżajska,
              Last edited by Rycho_128; 2011-02-10, 21:02.
              Gdański Browar WaRy

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
                piłem dobre piwo z beczki z browaru.......? stawiam na Sobótkę?
                Gusta są różne, ale ja pamiętam, mimo, że nie byłam w latach 90-tych "wyrobionym piwoszem", ze Sobótka to za dobra nie była

Wtedy było tyle browarów na Dolnym Śląsku, że trudno będzie dociec, z którego z nich akurat było Twoje piwo.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12582

W Węglińcu mogło to być /obok Lwówka lub Żar/ też jakieś piwo z legnickiego - może Chojnów, a może też ewentualnie coś z Zielonej Góry.

Też nie byłem wyrobiony ale mój kontakt z Sobótką miło wspominam. Pamiętam taki bar nieopodal dworca PKP w Sobótce no i Highlandera we wrocławskim rynku. Mi Sobótka bardziej smakowała niż schyłkowy wrocławski "mieszczuch", ale to było już tak dawno...

Comment

• breslauer
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 2690

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Witam.Potrzebuję do własnych statystyk informacje o piwach/browarach już nie istniejących a które "zaliczyłem".I tak.
                    1. W 1990 r w zimę w Karpaczu Bierutowicach(ob.Górnym)w knajpce z pięknym widokiem na Śnieżkę piłem dobre piwo z beczki z browaru.......? stawiam na Sobótkę?(tak coś mi się kojarzy)
                    2. Również w 1990r niedaleko dworca w Węglińcu w stronę miasta była(może jest) budka z piwem,a w niej .....? Lwówek?Żary?
                    Z góry WIELKIE dzięki za pomoc
                    Dałem to do historii,bo to jednak historiaPZDR
                    Wiesz, jakbyś miał chociaż etykietę albo zdjęcie nalewaka...
                    To mógł być Lwówek, Chojnów, Legnica, Ziębice, Radków, Świebodzice, Boguszów, Sobótka.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                      @woosaa. Tobie chłopie, nie odpowiem, bo nie wiem. Jak bywałem w górach w tamtych odległych czasach, to pijało się Żywca, lub, nieco gorszego, Leżajska,
                      To zależy w których górach - z tego, co pamiętam, Żywiec był głównie w Tatrach, Beskidach Zachodnich i Pieninach, Brackie w Beskidzie Sląskim, Leżajsk w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, Grybów w Sądeckim. Czasami można też było spotkać Okocim na wschód od Dunajca.

W Sudetach raczej było wyłącznie dolnośląskie; z Karpacza pamiętam tylko knajpy z Piastem.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• woosaa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.07
                        • 1553

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                        A skąd mamy wiedzieć jakie piwo piłeś 20 lat temu ?
                        Może ktoś był z forumowiczów w tamtych stronach i czasach?
                        mb WOS

Comment

• Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                          To zależy w których górach
                          No w sumie racja. Ja mówiłem raczej o Zakopanem i okolicach.
                          Gdański Browar WaRy

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

To zależy w których górach - z tego, co pamiętam, Żywiec był głównie w Tatrach, Beskidach Zachodnich i Pieninach, Brackie w Beskidzie Sląskim, Leżajsk w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, Grybów w Sądeckim. Czasami można też było spotkać Okocim na wschód od Dunajca.
                            Wtedy było sporo browarów i cięzko będzie tak dokładnie ten aspekt wyśledzić. Chciałem jeszcze dodać do tej "górskiej wyliczanki" browar w Bielsku-Białej.

Comment

Przetwarzanie...
                            X