Lodówka z Żywca

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Max333
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 2

Lodówka z Żywca

Witam,

Jakiś czas temu zakupilem starą lodówkę na lód, niestety nie moge znaleźć żadnych informacji dot. przedmiotu. Jeżeli ktoś jest w stanie przybliżyć mi historię będę niezmiernie wdzięczny.

Click image for larger version

Name:	Lodówka 01.jpg
Views:	1
Size:	33,7 KB
ID:	2082516

Name:	Lodówka 03.jpg
Size:	37,9 KB
ID:	2082517

Name:	Lodówka 02.jpg
Size:	36,8 KB
ID:	2082518
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1573

Prezentowana na zdjęciu lodówka pochodzi z lat 30-tych XX wieku i była użyczana przez browar patronackim lokalom do przechowywania żywieckiego piwa butelkowego.

Miałem okazję zakupić już trzy takie lodówki, cieszą oko turystów w muzeum i piwiarni w browarze żywieckim.

Comment

• Max333
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 2

Dziękuję za informację, myslalem że jest ona z trochę wcześniejszego okresu. Moja jest bardzo skornikowana i poniszczona więc oddałem ją do renowacji. Jeżli jest to możliwe prosiłbym o zdjęcia pańskich lodówek tak aby jak najlepiej oddać klimat tamtych czasów. Wydaje mi się że po wojnie była ona "odświeżana" bo w wewnątrz jest druga blacha przykrywająca orginał, kran jest mosiężny a klamka już nie więc pewnie została podmieniona, co do koloru to również wydaje mi się że została odmalowana.

Comment

Related Topics

Collapse

• HaJni
        Szkło Żywca
        HaJni
        W kolekcji szkiełek Żywca z serii Żywiecka Szkoła Piwowarska posiadam: pokal Bock, szklanka Białe, kufel Marcowe, szklanka Saison, szklanka APA, pokal Porter, pokal Szampańskie, szklanka IPA, szklanka Amerykańskie Pszeniczne, pokal Belgijskie Ale. Czy jest coś jeszcze? Czy są wersje miniaturowe...
        2020-02-24, 17:29
      • heckler
        Czechy, Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
        heckler
        Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
        2023-08-30, 08:11
      • heckler
        Czechy, Louňovice Pod Blaníkem, Náměstí J. Žižky 49, Podblanický pivovar Špácal
        heckler
        U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.

Nowa...
        2025-02-11, 08:42
      • bastion
        Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
        bastion
        Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
        W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
        2024-11-26, 22:29
      • dadek
        Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
        dadek
        Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
        2024-10-14, 01:47
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...