Browary w PRL

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marecki384
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 9

Browary w PRL

Gdzie mogę znaleść listę browarów które działały w PRL?
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

Chyba nie zadałeś dobrze pytania. W jakich latach? OD 1945 do 1989? Taka jedna lista to chyba nie istnieje. Szukaj w rocznikach GUS itp. ale nie wiem jak jest z dostępnością danych z najdawniejszych lat, nie sądzę aby łatwo było można wyciągnąć informacje jakie browary zostały uruchomione w roku np.: 45 po wyzwoleniu.
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Wszystkie browary z okresu PRL sa wymienione w liscie browarów na browar-bizie, wystarczy tylko samemu poszukać, posprawdzać rok zamknięcia (otwarcia) i lista będzie gotowa

już zamknięte

działające
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• podswierkiem
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.11
        • 796

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
        Chyba nie zadałeś dobrze pytania. W jakich latach? OD 1945 do 1989? Taka jedna lista to chyba nie istnieje. Szukaj w rocznikach GUS itp. ale nie wiem jak jest z dostępnością danych z najdawniejszych lat, nie sądzę aby łatwo było można wyciągnąć informacje jakie browary zostały uruchomione w roku np.: 45 po wyzwoleniu.
        Gwoli uwagi (bez urazy):
        primo - PRL istniało w latach 1952-1989;
        secundo - w 1945 r. (właściwie od 1944 r.) nie nastąpiło wyzwolenie.
        "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
        Niechybnie brakuje tam nas!
        Od stania w miejscu niejeden już zginął,
        Niejeden już zginął kwiat!"

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Co do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

Co do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam.
            Bądźmy zgodni z historią: ocena nie ma nic do rzeczy. Nazwać trzeba rzecz po imieniu - zastąpienie jednej okupacji inną. Ale tak zeszło na niepiwne tematy, więc może wystarczy
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• podswierkiem
              • 2010.11
              • 796

Podkreślam - bez urazy - to są fakty historyczne (nie mieszajmy do tego polityki, czy też poglądów politycznych).
              Ponadto, o ile za tzw. "Niemca" właściciel browaru, o ile nie prowadził działalności na szkodę okupanta, mógł warzyć piwa do woli, to już za tzw. komuny (okupanta sowieckiego), był wrogiem z uwagi na to, iż "posiadał coś".
              Last edited by podswierkiem; 2011-04-08, 12:41.
              "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
              Niechybnie brakuje tam nas!
              Od stania w miejscu niejeden już zginął,
              Niejeden już zginął kwiat!"

Comment

• Fala
                • 2004.07
                • 671

cóż, jednych to wyzwoliło, a innych ... zniewoliło
                Zastanawiające jest jak wiele osób, które tak bardzo narzekały w tamtych czasach na komunę, teraz mówią ciszej lub głośniej "Komuno wróć"
                Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

• Stolp
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼🍼
                  • 2002.06
                  • 493

Słupska (niemieckiego Stolpu) raczej nikt nie wyzwalał - wszystko zależy gdzie doszło do "odzyskania wolności". Zamiana jednego jażma na inne trudno zresztą nazwać wyzwoleniem.
                  Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
                  Szukam
                  e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
                  https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

Przetwarzanie...
                  X