Gdzie mogę znaleść listę browarów które działały w PRL?
Browary w PRL
Collapse
X
-
Chyba nie zadałeś dobrze pytania. W jakich latach? OD 1945 do 1989? Taka jedna lista to chyba nie istnieje. Szukaj w rocznikach GUS itp. ale nie wiem jak jest z dostępnością danych z najdawniejszych lat, nie sądzę aby łatwo było można wyciągnąć informacje jakie browary zostały uruchomione w roku np.: 45 po wyzwoleniu."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
-
-
Wszystkie browary z okresu PRL sa wymienione w liscie browarów na browar-bizie, wystarczy tylko samemu poszukać, posprawdzać rok zamknięcia (otwarcia) i lista będzie gotowa
już zamknięte
działające
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziChyba nie zadałeś dobrze pytania. W jakich latach? OD 1945 do 1989? Taka jedna lista to chyba nie istnieje. Szukaj w rocznikach GUS itp. ale nie wiem jak jest z dostępnością danych z najdawniejszych lat, nie sądzę aby łatwo było można wyciągnąć informacje jakie browary zostały uruchomione w roku np.: 45 po wyzwoleniu.
primo - PRL istniało w latach 1952-1989;
secundo - w 1945 r. (właściwie od 1944 r.) nie nastąpiło wyzwolenie."Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!"
Comment
-
-
Co do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziCo do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziCo do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam.
Ponadto, o ile za tzw. "Niemca" właściciel browaru, o ile nie prowadził działalności na szkodę okupanta, mógł warzyć piwa do woli, to już za tzw. komuny (okupanta sowieckiego), był wrogiem z uwagi na to, iż "posiadał coś".Last edited by podswierkiem; 2011-04-08, 12:41."Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziCo do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam.
Zastanawiające jest jak wiele osób, które tak bardzo narzekały w tamtych czasach na komunę, teraz mówią ciszej lub głośniej "Komuno wróć"Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziCo do pierwszego to tylko semantyka, co do drugiego to polityka, ja uważam, że było to wyzwolenie i tak oceniam.Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Comment
-
Comment