proponuje zajrzeć na stronę browaru w Bojanowie do działu GALERIA.
znajduje się tam kilka archiwalnych zdjęć przedstawiających pracę w browarze jak również dawne sprzęty urzywane do warzenia piwa.
namiary na te zdjęcia dostałem od kolegi, który jest moim ideałem pod względem wiedzy historycznej o Bojanowie, ale jakoś nie mogę go zachęcić do udziału na Forum
Jestem człowiekiem ciekawskim, więc zajrzałem do kilku mądrych ksiąg aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat Bojanowa, ale muszę przyznać, że im więcej czytam tym mniej rozumiem.
Zródła niemieckie podają że Bojanowo powstało w roku 1638, co zgadzałoby się z tym co napisał Maryhh. Podobno miasto zostało założone przez lub dla uciekinierów niemieckich z Dolnego Sląska, którzy byli wyznania ewangelickiego i nie chcieli się dać siłą nawrócić na wiarę katolicką. Owczesne władze austriackie nawracały bardzo skutecznie, więc kto nie chciał być nawrócony, ten uciekał za granicę. Władze polskie chętnie przyjmowały śląskich rzemieślników i w ten sposób powstały podobno oprócz Bojanowa Rawicz, Zaborowo i Zduny.
Taka jest wersja niemiecka, natomiast polskie źródła podają wiek XIV jako datę powstania miasta. Myślę że jest wątpliwe aby przez trzy wieki nie warzono w mieście piwa i mam nadzieję że znajdzie się ktoś, kto potrafi rozwiać moje wątpliwości.
Na deser etykieta browaru Franza Junke z roku 1912.
W wieku XIV powstała wieś Gołaszyn stanowiąca przedmieście Bojanowa.
Więc pewnie stąd ta nieścisłość. Co do warzenia piwa to postaram się coś dowiedzieć.
Według moich danych browar w Bojanowie został założony w 1880 roku przez Paula Junke, który był ojcem Franza. Franz Junke przejął zakład w roku 1885. Browar produkował od początku piwa typu pilzeńskiego. Oprócz wymienionych przez Maryhha maszyn i urządzeń wyposażany był w maszynę do produkcji lodu firmy Borsig. Mistrz piwowarski Georg czyli Jerzy Stampe pracował w browarze prawdopodobnie już przed wybuchem pierwszej wojny, a po śmierci właściciela objął kierownictwo browaru, ponieważ pani Junke nie miała o tym najmniejszego pojęcia. Zastanawia mnie wielkość produkcji podana przez Maryhha. Księga adresowa browarów Europy z 1920 roku podaje już 16 000 hl, czyli 10 000 hl więcej niż w roku 1924.
Może dlatego, że w 1924 r. w Polsce panował ostry kryzys gospodarczy, wprowadzono zresztą w tym roku bardzo restrykcyjną ustawę antyalkoholowa, w myśł której piwa o zaw. alk. powyżej 2,5% obłożone były bardzo wysoką akcyzą. Spowodowało to bardzo poważny kryzys w branży piwowarskiej.
Uzyskane podczas wycieczki do browaru w 1998 roku - naklejki i pokal. Mam jeszcze plakat z dumnym hasłem: "Bajer na Bojar", postaram się dorzucić w ciągu paru miesięcy bo mocno schowany w odległych stronach.
W 1939 roku ukazała się książeczka o bojanowskim browarze. Można się z niej dowiedzieć, że po przejęciu browaru przez spółkę restauratorów poznańskich pracowało w nim 61 osób, a sprzedaż piwa prowadziło 50 reprezentacji oraz filia browaru w Poznaniu, na ul. Smarzewskiego 46 - mieściła się tam również reprezentacja warszawskiego browaru Haberbusch&Schiele.
Poniżej skan okładki.
Takie rzeczy jak pokazałeś Brloin - zamieszczamy w odpowiednim dziale Kolekcjonerstwa dla browaru Bojanowo. Ten temat dotyczy HISTORII browaru.
Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2009-01-07, 00:30.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Forumowicza, który swego czasu podesłał mi do tłumaczenia dokumenty z browaru bojanowskiego prosiłbym o kontakt na PW, lub na adres piwowar@browar.biz.
Kontakt urwał się nie z mojego lenistwa, czy niechęci, po prostu uciekł mi Twój adres.
Comment