Obiekt do Sprzedania !!! 690000 tyś. tel. 603 585 905
w poszukiwaniu zaginionych browarów: okolice Jeleniej Góry
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Obecnie w pozostałości po browarze w Cieplicach, a potem po Zasadniczej Szkole Zawodowej "Fampa" znajduje się pizzeria, Rossmann, kredyty i fitness club. Swoją drogą ciekawi mnie, w których latach w Cieplicach był browar? Mieszkam od urodzenia w Sobieszowie (do nieistniejącego browaru mam na piechtę 15 minut).
P.S. Krzysiu posiadasz może dokładniejsze informacje, w którym miejscu w Sobieszowie był browar?Comment
-
Propozycja drugiego kółeczka
No to może drugie kółeczko, o którym trochę za mało. Np. Jelenia Góra – Dziwiszów – Podgórki – Janochów - Świerzawa - Stara Kraśnica – Wojcieszów – Kaczorów - Marciszów – Miedzianka - Janowice Wielkie – Wojanów – Maciejowa - Jelenia Góra. Bo tym pierwszym już ponad 10 lat jedziemy.Comment
-
Wiele razy byłem przejazdem w Staniszowie ( Stonsdorf ). Wioska słynęła przez wojną
z wytwórni likieru. O browarze tez coś kiedyś wyczytałem , ale proszę
o odpowiedź - gdzie on jest ? Np. wjeżdżając od Jeleniej Góry jest on przed kościołem ,
dalej , bliżej ? Kojarzę , że właśnie w okolicy kościoła , tuż przy drodze jest budynek
bodajże zajazdu ( knajpy/wyszynku) - naprzeciw schodków prowadzących do
rozebranego pomnika Bismarcka - czy to browar ?piwoppns@wp.plComment
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Fotka browaru jest tu: http://dolny-slask.org.pl/737989,fot...dEntity=564915Comment
-
Zachęcony jakiś czas temu przez Krzysia i Piwowara o nieistniejącym już browarze w Wojcieszowie, zrobiłem palcem po mapie drugą trasę j/w, na której to są miejscowości z nieistniejącymi browarami, dotychczas nieomawianymi na forum, niestety bez ich fotek A więc :
Świerzawa /Schönau/ niewiele informacji z wyjątkiem przedstawicielstwa browaru z Legnicy
Brauerei Joh. Alt............................1872
Brauerei Ernst Stiller......................1914
Brauerei Emma Stiller……………......….1920
Stara Kraśnica / Alt Schönau/ niewiele informacji z wyjątkiem przedstawicielstwa z browaru lwóweckiego
Brauerei Siegert ................1865
Brauerei Louis Hoffmann.... 1893
Brauerei Louis Siegert .... 1898
Brauerei Paul Bock.......... 1920
Wojcieszów /Kauffung/ wiem, że kol. Krzysiu posiada fotkę /skan/?
Brauerei Beer..........................1865
Brauereijulius Scholtz...............1890
Brauerei August Neumann……...1893
Brauerei Hermann Neumann....1896
Brauerei Theodor Sprenger ....1905
Kaczorów Ketschdorf/ Temat omówiony
Marciszów / Merzdorf/
Brauerei B.Schneider Wwe............. 1888 - 1895
Miedzianka /Kupferberg/ temat omówiony
Janowice Wielkie - /Jannowitz/chyba nie było , Miedzianka była blisko i „jannowitzki „ telefon
Wojanów / Schildau/ - teraz dzielnica Jeleniej Góry
Brauerei Kirchner 1865 - 1888
Maciejowa / Maiwaldau/ - teraz dzielnica Jeleniej Góry
Brauerei Schnabel …………………. 1865
Brauerei Leberecht Koerner….. 1910Ostatnia zmiana dokonana przez dekant1200; 2013-05-30, 18:31.Comment
-
Comment