w poszukiwaniu zaginionych browarów: okolice Jeleniej Góry

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dekant1200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.01
    • 110

cd trasy nr 2

W obszarze na północ od linii Jeleniej Góry – Marciszów do granic byłego woj. jeleniogórskiego, w pobliżu trasy nr 2, którą zaproponowałem, były jeszcze inne browary w kilku miejscowościach. Prawdopodobnie koledzy na forum znajdą ich fotki, co znacznie zilustrowałoby fragment historii tych miejscowości i podniosłoby również browarne walory poznawcze. A może wywiąże się dyskusja i poznamy nowe fakty, czy ich obecny stan. Niewykluczone, że są jeszcze inne browary w tym obszarze, być może, że nieprawidłowo zweryfikowałem nazwy miejscowości polskich z niemieckimi w sensie położenia geograficznego, ale starałem się by było to trafne. A więc jadąc od Jeleniej Góry poprzednim szlakiem w pobliżu były jeszcze: Dziwiszów /Berbisdorf/ w materiałach jest NIEDER BERBISDORF, Czernica /Langenau/, Podgórki /Thiefhartmannsdorf/, Janówek /Johnsdorf/ w materiałach jest OBER JOHNSDORF, Rząśnik /Schönwaldau/, Lubiechowa / Hohenliebethal/, Nowy Kościół /Neukirchen/, Rzeszówek /Reichwaldau/, Dobków /Klein Helmsdorf/, Lipa /Leipe/, Bolków /Bolkenhain/, Radomierz /Seiffersdorf/, Płonina /Nimmersath/ i Ciechanowice /Rudelstadt/

Comment

Related Topics

Collapse

• kaczka116
      Ziemia Obiecana, W Poszukiwaniu Unikatowego Smaku
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2019-08-18, 21:51
    • AaLeX
      Natakhtari, Gold
      AaLeX
      Piwo kupiłem w gruzińskiej restauracji w Jeleniej Górze. Co ciekawe, importerem jest firma z Łodzi, dokładnie firma Pazopol, dzięki czemu mamy etykietę w języku polskim. Alkohol 5%. Innych danych brak. Jest natomiast informacja, że nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu. Co do samego piwa, jest...
      2024-11-30, 09:18
    • pebejot
      Jelenia Góra, Pocztowa 8, Pizzeria Gazownia
      pebejot
      Pizzeria i bar w samym centrum Jeleniej Góry u bram Starego Miasta.
      Lokal jest ukryty w podwórku, trzeba wejść przez bramę.

Oprócz całkiem dobrej pizzy w lokalu można napić się piwa z byłego Wleńskiego, a obecnie Jeleniogórskiego browaru Dolina Bobru.
      Z kranu leje...
      2024-01-23, 16:25
    • Krzysiu
      w poszukiwaniu zaginionych browarów: Chojnów - Świdnica
      Krzysiu
      Kolejna wycieczka szlakiem zaginionych browarów, tym razem z Chojnowa do Świdnicy. Bladym świtem udałem się pociągiem do Chojnowa. Po drodze zrobiłem z pociągu kilka zdjęć słodowni w Strzegomiu. Wschodzące słońce pięknie oświetlało mijane pasma górskie - Pogórze Wałbrzyskie, Chełmy,...
      2004-08-25, 22:50
    • Krzysiu
      w poszukiwaniu zaginionych browarów: okolice Nysy
      Krzysiu
      Kolejna wyprawa (a pierwsza tegoroczna) szlakiem zaginionych browarów, tym razem pogranicze dolnośląsko - opolskie. Pociągiem udałem się do Kamieńca Ząbkowickiego, a stamtąd już rowerkiem w trasę.
      Najpierw zamieszczę opisy, a zdjęcia - jak się zrobią (fotografuję jeszcze techniką...
      2004-08-19, 10:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...