Browarnictwo na Kociewiu od średniowiecza do początków XX wieku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DawidF
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 8

Browarnictwo na Kociewiu od średniowiecza do początków XX wieku

Witam wszystkich forumowiczów. Pracuję w placówce muzealno-wystawienniczej i chciałbym zrealizować wystawę historyczno-edukacyjną na temat browarnictwa w regionie Kociewia począwszy od średniowiecza a skończywszy na początkach XX wieku. Ze szczególnym uwzględnieniem browaru tczewskiego (z tego co mi wiadomo zachowało się niewiele na temat owego browaru). Poszukuję wszelakich informacji na POWYŻSZY TEMAT. Z góry bardzo dziękuje za pomoc
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13956

Na temat Browaru Obywatelskiego w Starogardzie masz tu:

Nic więcej nie wiem

Witaj na forum!

edit:
    - kilka oryginalnych etykiet z tego browaru można obejrzeć w Starogardzkim Pubie 44:
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-10-14, 18:11.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• DawidF
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.10
      • 8

Dziękuję

Comment

• DawidF
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.10
        • 8

Wie ktoś, gdzie mógłbym namierzyć jakoweś oporządzenie piwowarów, niezbędne do produkcji złotego trunku z XIX i początków XX wieku?Wysłałem zapytanko już do Muzeum Browarnictwa w Żywcu oraz Tychach...

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Co to jest oporządzenie piwowarów?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• DawidF
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.10
            • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Co to jest oporządzenie piwowarów?
            Może źle się wyraziłem...chodzi mi o rzeczy, które były na wyposażeniu dawnych browarów, np. beczki, skrzynki oraz wszelakie narzędzia i urządzenia browarnicze w postaci eksponatów.

Comment

• Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13956

Acha, etykiety orz jedną podstawkę oraz szyld mozesz obejrzeć tu:

Może to nic nie daje, ale pozwala oszacować ile takich eksponatów może istnieć.

No i jeszcze takie coś: www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64165
              Niestety pod podanym tam linkiem wyświetla się już coś innego.
              Artykuł jest pod tym adresem https://www.wiadomosci24.pl/artykul/...iwie_8416.html
              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-10-14, 19:11.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23975

To wstawiłbyś go jako cytat we wskazanym wątku zanim bezpowrotnie gdzieś zginie w czeluściach netu.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• DawidF
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.10
                  • 8

Piwowar

Witam serdecznie!Do powyższego wątku!Poszukuję piwowara z regionów Kociewia, który przeprowadziłby mały pokazik warzenia piwka domowymi metodami...

Comment

• machandel
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.02
                    • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DawidF Wyświetlenie odpowiedzi
                    Witam wszystkich forumowiczów. Pracuję w placówce muzealno-wystawienniczej i chciałbym zrealizować wystawę historyczno-edukacyjną na temat browarnictwa w regionie Kociewia począwszy od średniowiecza a skończywszy na początkach XX wieku. Ze szczególnym uwzględnieniem browaru tczewskiego (z tego co mi wiadomo zachowało się niewiele na temat owego browaru). Poszukuję wszelakich informacji na POWYŻSZY TEMAT. Z góry bardzo dziękuje za pomoc
                    W XVII wieku Nowe nad Wisłą przede wszystkim słynęło z browarnictwa.
                    Znane mi są dwa browary w tym mieście z tego okresu. Browar zamkowy i miejski.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez machandel; 2015-04-20, 00:35.

Comment

Przetwarzanie...
                    X