wrocławski "brązowy" baran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czubas
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 46

    wrocławski "brązowy" baran

    witam, w jednym z e-sklepów piwnych znalazłem drożdże płynne breslauer brauner zymofermu, które mają pomóc w odtworzeniu warzonego kiedyś ew Wrocławiu "brązowego" barana, czy ktoś coś słyszał na temat tego piwa? nie znalazłem niczego w czeluściach internetu, pozdrawiam
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2558

    #2
    Takiego barana wspomina zdaje się Fritz Wiggert w księżce "Das Brauwesen der Stadt Breslau". Sprawa specjalnych drożdży, które pojawiły się ostatnio na rynku wydaje mi się trochę śmieszna. Czytałem wszystkie dzieła, które podaje Klaus Kling w bibliografi, z której korzystał. We wszystkich pisze najwyżej tyle, że te drożdże zniknęły z rynku i nikt nie wie, jakie to drożdże były. Z moich źródeł wynika, że wszyscy wrocławscy karczmarze używali z reguły tych samych drożdży, wątpię więc, że mieli inne do białego, inne do czarnego i inne do brązowego barana. Tutaj mogły się zmieniać składniki, ale nie drożdże, o których wiedziano wtedy bardzo niewiele, a na pewno nie wiedziano, że są odpowiedzialne za fermentację i że są nosicielami smaku. Mimo wszystko życzę wszystkim piwoszom jak najsmaczniejszych baranów z jak najróżniejszych szczepów.
    Ja osobiście pracuję nad odtworzeniem śląskiego piwa brunatnego. Tutaj używaną paletę drożdży można już jako tako zdefiniować, jest ona jednak tak szeroka, że też z czystym sumieniem można podać jakikolwiek szczep. Ważne jest, żeby nie było zbyt mocne i zbyt smaczne.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

    Comment

    • czubas
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 46

      #3
      czy w takim razie, można gdzieś znaleźć jakąś charakterystykę piwa, przybliżony skład rodzaj fermentacji?

      Comment

      • diebels
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 170

        #4
        trochę tu http://www.schoeps-bier.de/

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          To jest jedna wielka ściema i proponuję nie przywoływać tej strony jako źródła dla stylu "Breslauer Brauner Schoeps". Ani w ogóle dla żadnego innego stylu.

          Gość zrobił sobie przedsięwzięcie komercyjne po tytułem "tradycyjne piwa wrocławskie". Tytuł dobry jak każdy inne, tyle, że to, co on proponuje, niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi piwami wrocławskimi. Właściwie poza nazwą - nic.

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2558

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            To jest jedna wielka ściema i proponuję nie przywoływać tej strony jako źródła dla stylu "Breslauer Brauner Schoeps". Ani w ogóle dla żadnego innego stylu.

            Gość zrobił sobie przedsięwzięcie komercyjne po tytułem "tradycyjne piwa wrocławskie". Tytuł dobry jak każdy inne, tyle, że to, co on proponuje, niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi piwami wrocławskimi. Właściwie poza nazwą - nic.
            A w dodatku zastrzegł sobie prawo do nazwy i proponuje innym, aby warzyli to piwo na jego licencji. Po uiszczeniu opłaty, można od niego otrzymać mieszankę słodów, chmiel, a nawet szklanki i podstawki. Ciekawe czy chociaż był kiedyś we Wrocławiu.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • czubas
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 46

              #7
              dziękuję zacnym panom, za wyczerpującą odpowiedz i poświęcony czas, zaniecham tematu, pozdrawiam

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2558

                #8
                Nie zniechęcaj się, kup drożdże i spróbuj. Brązowy, czy brunatny baran, różnił się podobnież od innych tym, że był piwem jęczmiennym. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że piwo na tych drożdżach wyjdzie dobre. Klaus Kling jest perfekcjonistą i byle czego bez przetestowania na rynek nie wprowadza. A najlepiej uwarz to piwo we Wrocławiu, wtedy będzie prawdziwym wrocławskim.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Nikt nie mówi, że to, co Kling proponuje, jest złe same w sobie. Ja twierdzę tylko, że:
                  - ma to bardzo wątpliwą podbudową historyczną (ani drożdże, ani słód, ani receptury nie mają nic wspólnego z Wrocławiem)
                  - otoczka komercyjna w postaci licencji wskazuje, że jest to produkt typowo komercyjny, wykorzystujący sentyment do "piwa wrocławskiego".

                  Równie dobrze możesz wykonać cokolwiek, co będzie ciemnym, jęczmiennym piwem i nazwać je "Wrocławskim Brązowym Baranem".

                  Comment

                  • czubas
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 46

                    #10
                    zatem komercyjne przedsięwzięcia nie interesują mnie, następna warka będzie warzona jak cała reszta we Wrocławiu ale czy będzie ciemna tego nie wie nikt, to zawsze dla mnie dylemat, pozdrawiam
                    Last edited by czubas; 2011-10-24, 16:50.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X