witam, w jednym z e-sklepów piwnych znalazłem drożdże płynne breslauer brauner zymofermu, które mają pomóc w odtworzeniu warzonego kiedyś ew Wrocławiu "brązowego" barana, czy ktoś coś słyszał na temat tego piwa? nie znalazłem niczego w czeluściach internetu, pozdrawiam
wrocławski "brązowy" baran
Collapse
X
-
Takiego barana wspomina zdaje się Fritz Wiggert w księżce "Das Brauwesen der Stadt Breslau". Sprawa specjalnych drożdży, które pojawiły się ostatnio na rynku wydaje mi się trochę śmieszna. Czytałem wszystkie dzieła, które podaje Klaus Kling w bibliografi, z której korzystał. We wszystkich pisze najwyżej tyle, że te drożdże zniknęły z rynku i nikt nie wie, jakie to drożdże były. Z moich źródeł wynika, że wszyscy wrocławscy karczmarze używali z reguły tych samych drożdży, wątpię więc, że mieli inne do białego, inne do czarnego i inne do brązowego barana. Tutaj mogły się zmieniać składniki, ale nie drożdże, o których wiedziano wtedy bardzo niewiele, a na pewno nie wiedziano, że są odpowiedzialne za fermentację i że są nosicielami smaku. Mimo wszystko życzę wszystkim piwoszom jak najsmaczniejszych baranów z jak najróżniejszych szczepów.
Ja osobiście pracuję nad odtworzeniem śląskiego piwa brunatnego. Tutaj używaną paletę drożdży można już jako tako zdefiniować, jest ona jednak tak szeroka, że też z czystym sumieniem można podać jakikolwiek szczep. Ważne jest, żeby nie było zbyt mocne i zbyt smaczne.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia" -
-
To jest jedna wielka ściema i proponuję nie przywoływać tej strony jako źródła dla stylu "Breslauer Brauner Schoeps". Ani w ogóle dla żadnego innego stylu.
Gość zrobił sobie przedsięwzięcie komercyjne po tytułem "tradycyjne piwa wrocławskie". Tytuł dobry jak każdy inne, tyle, że to, co on proponuje, niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi piwami wrocławskimi. Właściwie poza nazwą - nic.Comment
-
To jest jedna wielka ściema i proponuję nie przywoływać tej strony jako źródła dla stylu "Breslauer Brauner Schoeps". Ani w ogóle dla żadnego innego stylu.
Gość zrobił sobie przedsięwzięcie komercyjne po tytułem "tradycyjne piwa wrocławskie". Tytuł dobry jak każdy inne, tyle, że to, co on proponuje, niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi piwami wrocławskimi. Właściwie poza nazwą - nic.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Nie zniechęcaj się, kup drożdże i spróbuj. Brązowy, czy brunatny baran, różnił się podobnież od innych tym, że był piwem jęczmiennym. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że piwo na tych drożdżach wyjdzie dobre. Klaus Kling jest perfekcjonistą i byle czego bez przetestowania na rynek nie wprowadza. A najlepiej uwarz to piwo we Wrocławiu, wtedy będzie prawdziwym wrocławskim.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Nikt nie mówi, że to, co Kling proponuje, jest złe same w sobie. Ja twierdzę tylko, że:
- ma to bardzo wątpliwą podbudową historyczną (ani drożdże, ani słód, ani receptury nie mają nic wspólnego z Wrocławiem)
- otoczka komercyjna w postaci licencji wskazuje, że jest to produkt typowo komercyjny, wykorzystujący sentyment do "piwa wrocławskiego".
Równie dobrze możesz wykonać cokolwiek, co będzie ciemnym, jęczmiennym piwem i nazwać je "Wrocławskim Brązowym Baranem".Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
W 2016 roku, ilostan browarów w Bańskiej Bystrzycy powiększył się o kolejny. Początkowo miał być umiejscowiony w innej części miasta, ale po różnorakich perturbacjach znalazł swoje miejsce na Radvaniu, przemysłowej części Bańskiej Bystrzycy, gdzie mieści się m.in. browar Urpiner....
-
Channel: Słowacja
2020-09-01, 11:15 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment