Podaję to, co znalazłem w swoim archiwum - informacje są szczątkowe, ale nie znam się zbyt dobrze na historii wielkopolskiego browarnictwa i nie kompletowałem danych dotyczących tego regionu
M.Schrader, browar założony w 1889 roku ( spotkałem się też z datą 1890). Tuż przed wybuchem I wojny światowej napędzany był maszyną parową o mocy 6 KM. Pracowało w nim wtedy zaledwie 2 robotników. Produkcja w 1913 roku wynosiła niecałe 1500 hektolitrów piwa. Browar został zamknięty w lipcu 1919 roku. Wprawdzie wymienia go jeszcze księga adresowa przemysłu wielkopolskiego wydana w listopadzie 1922 roku, ale nie ma w niej żadnych bliższych informacji. Albo więc próbowano wznowić produkcję na początku lat dwudziestych ( raczej bez efektu, bo browar w Pniewach nie jest wymieniany w innych spisach adresowych z okresu międzywojennego), albo po prostu zachowane budynki nieczynnego browaru "zmyliły" autorów wspomnianej publikacji, którym wydawało się, że wciąż warzy się tam piwo. Takie pomyłki zdarzały się dosyć często w księgach wydawanych w latach 1921-1923.
Brewpub Scholar Brauerei w Goettingen (Niemcy) z wybiciem rocznym ok 200 hl, warzelnia 250 l firmy Dreher (Austria) poszukuje piwowara. W realizacji uruchomienie dodatkowego browaru 10 hl na terenie Getyngi. Inwestycja ma w pierwszej linii zapełnić potrzeby wyszynku w restauracji (Villa Cuba) i pubie...
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
Piwo z kalendarza adwentowego
Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
Zapach słodowy
Wysycenie spore
Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
Całkiem dobre piwo...
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Comment