Max Schrader Brauerei Pniewy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zeko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 708

Max Schrader Brauerei Pniewy

Jak w temacie. Szukam informacji o browarze Max Schrader Brauerei w Pniewach (1865-1920). Za wszelkie informacje z góry dziękuję
  • zeko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 708

Nikt nic nie ma info na temat tego browaru??

Comment

• zeko
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.07
      • 708

Coś widzę że ciężko będzie z tym tematem :/

Comment

• Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2556

W moich księgach adresowych, zresztą nie we wszystkich, jest tylko wzmianka że taki browar był.
        Archiwum piwne

Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Kałusz
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 302

Podaję to, co znalazłem w swoim archiwum - informacje są szczątkowe, ale nie znam się zbyt dobrze na historii wielkopolskiego browarnictwa i nie kompletowałem danych dotyczących tego regionu

M.Schrader, browar założony w 1889 roku ( spotkałem się też z datą 1890). Tuż przed wybuchem I wojny światowej napędzany był maszyną parową o mocy 6 KM. Pracowało w nim wtedy zaledwie 2 robotników. Produkcja w 1913 roku wynosiła niecałe 1500 hektolitrów piwa. Browar został zamknięty w lipcu 1919 roku. Wprawdzie wymienia go jeszcze księga adresowa przemysłu wielkopolskiego wydana w listopadzie 1922 roku, ale nie ma w niej żadnych bliższych informacji. Albo więc próbowano wznowić produkcję na początku lat dwudziestych ( raczej bez efektu, bo browar w Pniewach nie jest wymieniany w innych spisach adresowych z okresu międzywojennego), albo po prostu zachowane budynki nieczynnego browaru "zmyliły" autorów wspomnianej publikacji, którym wydawało się, że wciąż warzy się tam piwo. Takie pomyłki zdarzały się dosyć często w księgach wydawanych w latach 1921-1923.
          sj

Comment

• zeko
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.07
            • 708

Sławku, wielkie dzięki

Comment

• zeko
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.07
              • 708

A drodzy koledzy Piwowar i Kałusz. Posiadacie z ksiąg adresowych lokalizację (ulica)??

Comment

• Kałusz
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.02
                • 302

Niestety nie mam żadnych informacji dotyczących lokalizacji tego browaru.
                sj

Comment

Przetwarzanie...
                X