witam wszystkich, wpadła mi w ręce taka fotka browaru. Niestety nie wiem z jakiej miejscowości pochodzi , może Kłodzko?
Lindner browar - fotka, skąd?
Collapse
X
-
Browar Lindner
Prawdopodobnie chodzi tu o Browar Braci Lindner w Stanisławowie.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziWojciechowice koło Kłodzka.
Comment
-
-
Po porównaniu z pocztówkami z Wojciechowic zamieszczonyumi na Hydralu:
Wydaje mi się, że nie jest to ten sam browar. Budynki wyglądają trochę inaczej, a wszędzia zapisany jest on jako "Lindner's Brauerei" a nie "Lindner'sche Brauerei".
Browar o nazwie Lindner'sche Brauerei działał do 1947 roku w Fuchsmühl w Bawarii.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dariobeer Wyświetlenie odpowiedziPrawdopodobnie chodzi tu o Browar Braci Lindner w Stanisławowie.
Jedno zdjęcie można zobaczyć tutaj, lecz jest ono z późniejszych czasów: http://mail.browar.biz/galeria.php?id=641pozdrawiam
Comment
-
-
Już na samym zdjęciu na pocztówce widać że to nie jest browar na Kresach tak jak zasugerował Dario. Nie jestem architektem ale po obejrzeniu niejednego zdjęcia z browarami na wschodnich i zachodnich ziemiach widać że budynek architektonicznie bliższy Odrze niż Bugowi. Pozatym budynek na zdjęciu przypomina raczej mały browar w typie lokalnej karczmy typu gasthaus jakich było sporo na zachodniach ziemiach, natomiast pokazany przez Grzebera browar to typowy duży (no powiedzmy średni) browar przemysłowy a takim właśnie był browar w Stanisławowie. Obstawiam ze to któryś z wymienionych przez Grzebera lub Krzysia.Last edited by Cooper; 2012-01-02, 15:08.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abiszaj45 Wyświetlenie odpowiedzipozdrawiam
Comment
-
-
Zdjęcie jest dość marne, przydałaby się chociażby odwrotna strona pocztówki, ze stemplem lub podpisem.
Fuchsmühl i Stanisławów zdecydowanie nie. Najbliżej jest tym Wojciechowicom. Nie da się wykluczyć, że jest to jakiś inny Lindner, ale ja takiego nie znam. Po analizie mapy topograficznej stwierdzam, że jest możliwość, aby taki domek w pobliżu browaru się znajdował. Są tam dwie równoległe drogi, zalesiona okolica zarówno w górę, jak i w stronę Kłodzka. Nie można też wykluczyć błędu wydawcy, który mianował browarem nie ten budynek, co trzeba.
Swoją drogą, moim zdaniem formy dopełniaczowe Lindner's i Lindner'sche są prawidłowe obie i mogą być używane zamiennie, ale uciąć sobie za to ręki nie dam.
Pod spodem fragment mapy z 1930 r. Wokół głównego budynku z kominem iwdać kilka innych, mniejszych, niektóre prostopadle do osi majątku. Stawiałbym na niewielki budyneczek w lewym, górnym rogu prostokąta, między drogą a strumieniem.Last edited by Krzysiu; 2012-01-02, 22:18.
Comment
-
-
Wyszukiwanie w sieci wg. nazwiska też niewiele daje , bo słowo Lindner w funkcji
nazwiska jest na 112 miejscu częstości występowania z ilością 24 tys. osób
w Niemczech.
piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Z samego browaru nie zostało nic. Oto album z fotkami: https://picasaweb.google.com/calykrz...rowarLindnera#
Budynek z pierwszego postu to może być ten, co na zdjęciu pod spodem. Widać dość spore różnice, ale:
- widać, że budynek był przebudowany w stylu modernistycznym, zapewne w latach trzydziestych XX w. Zdjęcie z pocztówki pochodzi z początku XX w.
- proszę porównać środkowy trakt okien współczesnego budynku z oknami z pocztówki - są takie same.
- lewa część budynku jest dobudowana, pojawił się w niej balkon i przedłużenie dachu, oraz dodatkowy, piąty trakt okien. Prawe okna zostały przebudowane, w związku ze wstawienie toalet (drugi trakt od prawej) i klatki schodowej. (pierwszy trakt).
To jedyny budynek, który pasuje do zdjęcia. Jedyne, co mi nie gra, to mała ilość miejsca z tyłu i z boku - do podwórka przylega skarpa, z pocztówki nie ma się takiego wrażenia.Last edited by Krzysiu; 2012-01-05, 13:20.
Comment
-
Comment