Lindner browar - fotka, skąd?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Przy okazji wyjaśniła mi się lokalizacja browaru. Zastanawiałem się, na co komu całkiem spory browar z goospodą i dużym ogrodem daleko od centrum wsi i kościoła (ok. 2 km), za to blisko silnej konkurencji kilku browarów kłodzkich. Wyjaśnienie okazało się bardzo proste.

W lewym dolnym rogu zamieszczonej przez mnie mapki jest coś, opisane jako Kp (kaplica) Spittelberg, obecnie Wzgórze Marii. Okazało się, że jest to Kalwaria, bardzo popularna wśród okolicznych mieszkańców (trzeba pamiętać, że Hrabstwo Kłodzkie do II WŚ było ostoją katolicyzmu na Dolnym Śląsku). Od rynku w Kłodzku na szczyt wzgórza jest dokładnie 2,5 km bardzo wygodną drogą. Można było odbyć pielgrzymkę, wzmocnić się duchowo, a następnie, po przejściu kolejnych 300 m., zaspokoić również potrzeby ciała. Dla osób za dalszych okolic browar oferował noclegi. W ten sposób można było połączyć przyjemne z pożytecznym.

Comment

• wojciex
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 57

Krzysiu, Twoja interpretacja ma sens.

Zamieszczone wyżej zdjęcie budynku to może być właśnie odpowiednik tytułowego z kartki pocztowej choć chyba nie obejdzie się bez wizji lokalnej.

Treść linka stanowi przedwojenne zdjęcie browaru z perspektywy lotu ptaka (niestety wciąż nie wiem, jak wrzucać pliki by się wyświetlały bezpośrednio). Po trzcionce na kartce można wnioskować, że zdjęcie zostało zrobione tuż przed wojną. Ponadto warto zwrócić uwagę, że komin browaru został skrócony:

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Byłem na wizji lokalnej wczoraj i stąd to zdjęcie. Słaby punkt tej interpretacji polega na tym, że żółty budynek znajduje się jakieś 100 metrów za właściwym browarem, patrząc na ostatnią pocztówkę - jest to pierwszy od prawej budynek z grupy obiektów po lewej stronie pocztówki, oddzielony od browaru drzewami.

PCJP: na pocztówce może być czcionka.
        Last edited by Krzysiu; 2012-01-05, 15:12.

Comment

• wojciex
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.02
          • 57

O Holender! Niezły chochlik. Dzięki za zwrócenie uwagi choć postu niestety nie da się już edytować...

Co do zgodności budynków, widać rzeczywiście, że dom został poddany liftingowi w duchu funkcjonalizmu (okna rysujące podziały elewacji, klatka schodowa, balkon). Krzysiu, kilka punktów za znajomość stylu arch.

Mnie intryguje drzewo stojące za domem z widokówki.

Czy możliwym jest, że to byłoby to?

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Mało prawdopodobne. Wydaje mi się za młode.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Tak dla jasności obrazu:
              budynek nr 1 to ten: https://picasaweb.google.com/calykrz...15904706366962
              budynki nr 2 i 3 to te: https://picasaweb.google.com/calykrz...15808754642674
              przy okazji wyszło, że ten biały to część głównego budynku browaru.
              budynek nr 4 to ten: https://picasaweb.google.com/calykrz...28768347963474

Innych budynków tego kompleksu już nie ma.
              Attached Files
              Last edited by Krzysiu; 2012-01-05, 20:16.

Comment

• zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2008.03
                • 3606

Krzysiu, mała uwaga językoznawca: Lindner's to forma dopełniaczowa, kogo? - Lindnera, Lindner'sche to przymiotnik, czyj - Lindnerowski.
                Last edited by zgroza; 2012-01-05, 20:27.
                Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Właśnie, tego mi brakowało. Znaczenie merytoryczne jest to samo.

Comment

• grzeber
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 2890

Trafiłem jeszcze na pocztówkę z widokiem browaru w Wojciechowicach datowaną na 1898.
                    Attached Files
                    pozdrawiam
                    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Piwowar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 2562

Browar założył w 1873 roku piwowar Rosenberger. Po nim właścicielem został Anton Lindner, a od 21 września 1898 roku właścicielami byli Anton i Adolf Lindnerowie. Od 1902 roku już tylko Adolf Lindner. W 1898 roku mistrzem piwowarskim w firmie był Adolf Wutschke, w 1905 roku Hugo Bürgel, a po nim aż do zamknięcia zakładu po pierwszej wojnie Paul Mattern.
                      Archiwum piwne

Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Stolp
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼🍼
                        • 2002.06
                        • 493

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Krzysiu, mała uwaga językoznawca: Lindner's to forma dopełniaczowa, kogo? - Lindnera, Lindner'sche to przymiotnik, czyj - Lindnerowski.
                        a przymiotniki, nie są batdziej "jakieś", niż "czyjeś"
                        Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
                        Szukam
                        e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
                        https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

Przetwarzanie...
                        X