Znajomy trafił ostatnio na inserat z końca XIX w. Z racji, że jest w nim informacja o Porterze i Ale trzeba go datować na okres po 1891. Niemal sensacyjnie brzmi informacja o Piwie Szampańskim z żywieckiego browaru. Jak do tej pory w czasie kilkunastoletnich eksploracji różnych historycznych materiałów nie trafiliśmy na informację o produkcji takiego piwa w Żywcu. Chciałbym wywołać merytoryczną dyskusję na ten temat, może uda się postawić jakąś logiczną tezę o jakie mogło chodzić piwo.
Piwo Szampańskie - Arcyksiążęcy Browar w Żywcu
Collapse
X
-
Pewnikiem jakieś silnie nagazowane i chyba raczej z niedużym voltażem. Pewnie sezonówka, może warzona pod koniec roku albo w karnawale ale to już dodatkowe fantazje z mojej strony.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
To bardzo prawdopodobne ... w czasie moich poszukiwań dot. piwowarstwa gliwickiego natknąłem się na lokalną reklamę prasową z lat 90. XIX w. jednej z najsłynniejszych wówczas gliwickich hurtowni piwa, która była zarazem nastarszą (założoną w 1853 roku) górnośląską hurtownią piwa. Chodzi mianowicie o firmę "B.Bermann Nachfolers" na ówczesnej Pfarrstrasse (ob. ul. Plebańska). Reklamował ona wówczas gatunek piwa, opisany jako "Weiss Champagner-Bier nach Graetzer Art", czyli "Białe Piwo Szamańskie na wzór Piwa Grodziskiego", niestety bez określenia z jakiego browaru pochodzi ...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziA może lekka, mocna nagazowana pszenica, coś na wzór Grodziskiego?
Comment
-
-
Znalazłem w sieci coś takiego:
Piwo szampańskie
Popularność szampana w XIX w. osiągnęła takie rozmiary, że oprócz masowo fałszowanych win starano się wprowadzać na rynek również inne napoje nazwą kojarzące się z szampanem, ale w rzeczywistości nie mające z nim nic wspólnego. Jednym z nich było piwo szampańskie. Warto wspomnieć o nim, gdyż jest niespotykanym w literaturze przedmiotu curiosum.
Ten zupełnie nieznany dziś napój miał posiadać cenne właściwości lecznicze, chłodzące i orzeźwiające, a zalecany był szczególnie chorym, którzy mieli go pić „bez wstrętu”. Informację tę firmował rzekomy wynalazca, doktor Goeden, a sposób przygotowania napoju był prosty: 24 litry wody zaprawiano 3 kilogramami cukru i poddawano fermentacji.
Później przelewano do kamionek, do których wrzucano wcześniej kawałek cukru wielkości orzecha laskowego i wpuszczało po kropli olejku cytrynowego. Kamionki korkowano i lakowano.
Tekst pochodzi ze strony: http://www.rynki.pl/index.php?option...d=133&Itemid=1
Wzmianki i piwie szampańskim, zwanym też cukrowym znalazłem w Kurjerze Warszawskim. Oto one:
Kurjer Warszawski nr 255, 27 Październik 1826
Piwo szampańskie czyli cukrowe, zaleca Dr Geden jako napój chłodzący, orzeźwiający, i w gorączkach szczególniej z tego względu pożyteczny, że każdy chory pije go bez wstrętu. Sposób wyrobienia go jest następujący: 32 pote wody gdy się raz zagotują z 6 ft: cukru, przelewa się ten roszczyn w naczynie drewniane, i gdy ostygnie do temperatury ciepłego mleka, przywodzi do fermentacji za pomocą drożdży. Po ukończeniu fermentacji napełniają się płynem kamionki, w które kładzie się wprzódy po cząsteczce cukru wielkości orzecha laskowego, i wpuszcza po kropli cytrynowego olejku. Napełnione kamionki zatykają się szczelnie korkami, zalewają smołą, i zostawiają w piwnicy, do póki płyn nie wymusuje. (Jzys)
Kurjer Warszawski nr 221, 22 Sierpnia 1839
Tutaj jest wzmianka o tym jakie artykuły znajdują się w 16 numerze tygodnika Rolni-Tech. Jednym z nich jest właśnie przepis na piwo szampańskie.
Wpisy z Kurjera Warszawskiego znalazłem na tej stronie: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=24121
Comment
-
Comment