Piwo Szampańskie - Arcyksiążęcy Browar w Żywcu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    Piwo Szampańskie - Arcyksiążęcy Browar w Żywcu

    Znajomy trafił ostatnio na inserat z końca XIX w. Z racji, że jest w nim informacja o Porterze i Ale trzeba go datować na okres po 1891. Niemal sensacyjnie brzmi informacja o Piwie Szampańskim z żywieckiego browaru. Jak do tej pory w czasie kilkunastoletnich eksploracji różnych historycznych materiałów nie trafiliśmy na informację o produkcji takiego piwa w Żywcu. Chciałbym wywołać merytoryczną dyskusję na ten temat, może uda się postawić jakąś logiczną tezę o jakie mogło chodzić piwo.
    Attached Files
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Pierwsze skojarzenie - Biere de Garde. Tylko skąd by się toto zawlekło do Żywca?

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      #3
      Pewnikiem jakieś silnie nagazowane i chyba raczej z niedużym voltażem. Pewnie sezonówka, może warzona pod koniec roku albo w karnawale ale to już dodatkowe fantazje z mojej strony.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        #4
        A może lekka, mocna nagazowana pszenica, coś na wzór Grodziskiego?

        Comment

        • seba_gliwice
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 374

          #5
          To bardzo prawdopodobne ... w czasie moich poszukiwań dot. piwowarstwa gliwickiego natknąłem się na lokalną reklamę prasową z lat 90. XIX w. jednej z najsłynniejszych wówczas gliwickich hurtowni piwa, która była zarazem nastarszą (założoną w 1853 roku) górnośląską hurtownią piwa. Chodzi mianowicie o firmę "B.Bermann Nachfolers" na ówczesnej Pfarrstrasse (ob. ul. Plebańska). Reklamował ona wówczas gatunek piwa, opisany jako "Weiss Champagner-Bier nach Graetzer Art", czyli "Białe Piwo Szamańskie na wzór Piwa Grodziskiego", niestety bez określenia z jakiego browaru pochodzi ...

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
          A może lekka, mocna nagazowana pszenica, coś na wzór Grodziskiego?

          Comment

          • cororo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.04
            • 766

            #6
            W kolekcji mam coś takiego...
            Attached Files

            Comment

            • Wojtek_90
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.12
              • 49

              #7
              Znalazłem w sieci coś takiego:

              Piwo szampańskie
              Popularność szampana w XIX w. osiągnęła takie rozmiary, że oprócz masowo fałszowanych win starano się wprowadzać na rynek również inne napoje nazwą kojarzące się z szampanem, ale w rzeczywistości nie mające z nim nic wspólnego. Jednym z nich było piwo szampańskie. Warto wspomnieć o nim, gdyż jest niespotykanym w literaturze przedmiotu curiosum.
              Ten zupełnie nieznany dziś napój miał posiadać cenne właściwości lecznicze, chłodzące i orzeźwiające, a zalecany był szczególnie chorym, którzy mieli go pić „bez wstrętu”. Informację tę firmował rzekomy wynalazca, doktor Goeden, a sposób przygotowania napoju był prosty: 24 litry wody zaprawiano 3 kilogramami cukru i poddawano fermentacji.
              Później przelewano do kamionek, do których wrzucano wcześniej kawałek cukru wielkości orzecha laskowego i wpuszczało po kropli olejku cytrynowego. Kamionki korkowano i lakowano.

              Tekst pochodzi ze strony: http://www.rynki.pl/index.php?option...d=133&Itemid=1

              Wzmianki i piwie szampańskim, zwanym też cukrowym znalazłem w Kurjerze Warszawskim. Oto one:

              Kurjer Warszawski nr 255, 27 Październik 1826
              Piwo szampańskie czyli cukrowe, zaleca Dr Geden jako napój chłodzący, orzeźwiający, i w gorączkach szczególniej z tego względu pożyteczny, że każdy chory pije go bez wstrętu. Sposób wyrobienia go jest następujący: 32 pote wody gdy się raz zagotują z 6 ft: cukru, przelewa się ten roszczyn w naczynie drewniane, i gdy ostygnie do temperatury ciepłego mleka, przywodzi do fermentacji za pomocą drożdży. Po ukończeniu fermentacji napełniają się płynem kamionki, w które kładzie się wprzódy po cząsteczce cukru wielkości orzecha laskowego, i wpuszcza po kropli cytrynowego olejku. Napełnione kamionki zatykają się szczelnie korkami, zalewają smołą, i zostawiają w piwnicy, do póki płyn nie wymusuje. (Jzys)

              Kurjer Warszawski nr 221, 22 Sierpnia 1839
              Tutaj jest wzmianka o tym jakie artykuły znajdują się w 16 numerze tygodnika Rolni-Tech. Jednym z nich jest właśnie przepis na piwo szampańskie.

              Wpisy z Kurjera Warszawskiego znalazłem na tej stronie: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=24121

              Comment

              Przetwarzanie...
              X