Jeden z kilku gatunków piwa, który można powiedzieć, że przepadł.
Informacja na jego temat jest na wikipedii, po polsku niestety nie ma.
Właściwie określenie obejmowało piwa warzone w mieście Braunschweig (Brunszwik), które różniły się od siebie w zależności od browaru, były jasne rodzaje i ciemne. Stosowano ciekawe dodatki do nich, jak m. in. kwiaty czarnego bzu, miętę polej, tymianek.
Co również ciekawe, w różnych miejscach usiłowano kopiować recepturę piw z tego miasta, w tym na Wyspach Brytyjskich.
Nie mam czasu szperać w bibliotekach i czytać książek póki co, ale może ktoś zna jakąś literaturę traktującą o tym piwie i godną polecenia?
Obstawiam, że było to piwo górnej fermentacji, choćby ze względu na położenie miasta (jedynie Bawaria z tamtego okresu kojarzy mi się z dolną fermentacją).
Informacja na jego temat jest na wikipedii, po polsku niestety nie ma.
Właściwie określenie obejmowało piwa warzone w mieście Braunschweig (Brunszwik), które różniły się od siebie w zależności od browaru, były jasne rodzaje i ciemne. Stosowano ciekawe dodatki do nich, jak m. in. kwiaty czarnego bzu, miętę polej, tymianek.
Co również ciekawe, w różnych miejscach usiłowano kopiować recepturę piw z tego miasta, w tym na Wyspach Brytyjskich.
Nie mam czasu szperać w bibliotekach i czytać książek póki co, ale może ktoś zna jakąś literaturę traktującą o tym piwie i godną polecenia?
Obstawiam, że było to piwo górnej fermentacji, choćby ze względu na położenie miasta (jedynie Bawaria z tamtego okresu kojarzy mi się z dolną fermentacją).
Comment