Mapa browarów zamknietych od 1945

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Mapa browarów zamknietych od 1945

Takie coś uczyniłem. Proszę o uwagi - dużo tam jest jeszcze do zrobienia.
    Potrzebne są namiary na lokalizacje wielu browarów (także tych "z kropką", lata produkcji itp.
    Wspólnymi siłami sprawimy by mapa była lepsza
    W miarę wolnego czasu będę dodawać linki do tematów na forum związanych z danym browarem.
    Na razie zdecydowałem się upublicznić to w takiej formie.
    Last edited by Pendragon; 2012-01-17, 00:02.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

No, no. Szacun.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• canigggia
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.10
      • 451

No bardzo ciekawa mapka, tylko smutek na sercu pojawia się, jak wielu browarów na polskich ziemiach (tych odzyskanych też) już nie ma, wielka szkoda.
      Browarnik Tomek
      TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Taka mapka dobra rzecz ale moim zdaniem zaśmiecają je browary niemieckie zamknięte podczas, bądź pod koniec wojny. Watpię aby np Breslau Zum Nussbaum był polskim browarem, a czy jeszcze na terenie Polski - też sprawa dyskusyjna.
        Ja bym to pousuwał, a wliczał do mapki jedynie te, które działały już pod polskim zarządem.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

Też jestem tego zdania, ale włączyłbym też te działające pod zarządem radzieckim (Armia Czerwona itp.).
          Last edited by delvish; 2012-01-17, 09:19.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Idea mapy wynika z kwestii technicznej - by zmieściło się jak najwięcej a jednocześnie ich liczba nie przekroczyła 200. Przypomnę, że gdy liczba punktów na mapie przekroczy 200, to system dzieli mapę na strony. Inna sprawa, to taka, że sam byłem ciekaw ile browarów zniknęło w 1945.

Gdyby kiedyś były chęci , to może powstanie mapa browarów zamkniętych do 1945. Wtedy można by takie "z" '45 do niej przenieść.

Czekam na pomoc w ustaleniu dokładnej lokalizacji browarów.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Brakuje Dzierżoniowa i Lubawki.
              Głuchołaz też.
              Last edited by Krzysiu; 2012-01-17, 10:35.

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

[59] Carl Herden brauerei Schlaney był w Kudowie - Słone, a nie w Głogowie.

Wydaje mi się, że kryterium "zamknięte w 1945 r." jest nietrafione i w wielu wypadkach mylące. Na pewno część browarów zawieszała lub kończyła działalność w latach 1943 - 45, a nie posiadamy o tym jasnych informacji. Wg mnie należałoby wyraźnie odgraniczyć browary przejęte przez polską administrację (czynne i nieczynne), oraz browary zamknięte w latach 1940 - 45 przez właściwieli lub urzędy powiernicze (kategoria - zamknięty do 1945).

Brakuje jeszcze Lądka - to tak na szybciora.
                Last edited by Krzysiu; 2012-01-17, 10:43.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Jak do tej pory moim jedynym źródłem jest baza na browar.bizie (mapę robiłem 3 dni), bez wczytywania się w dział historyczny. Stąd brak tych browarów, bo ich tutaj w spisie browarów zamkniętych nie ma (chyba). Na dokładniejsze badania przyjdzie mam nadzieje czas.

Myślę, że to dobry pomysł z takim wyróżnieniem, tylko potrzebuję dokładniejszych danych, które zostały przejęte.

Comment

• bimbelt
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.12
                    • 197

Mam uwagę odnośnie położenia:
                    [02] Bergschloss Brauerei Stettin

Znajdował się on kilkadziesiat metrow na poludnie, w prostokatnym budynku, w ktorym jest teraz oznaczona siedziba KRUS. Znaczy sie tam na pewno byl browar, choc nie wiem czy na pewno ten konkretny. Wiem, bo zwiedzalem podziemia swego czasu.
                    Piwolog radzi...
                    Piwo Domowe na Facebooku
                    Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Comment

• bimbelt
                      • 2007.12
                      • 197

Aha, ktos mi opowiadal, ze kontynuacja tego browaru jest obecny Bosman, ktory nota bene miesci sie po drugiej stronie ulicy. Jesli to prawda, to nie wiem czy mozna go uznac za zamkniety. Trzeba by to sprawdzic.
                      Piwolog radzi...
                      Piwo Domowe na Facebooku

Comment

• grzeber
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2002.05
                        • 2875

Pyszna inicjatywa ale przed Tobą dużo pracy. Myślę, że w temacie browarów z Mazowsza możesz liczyć na twórców strony podlinkowanej w mojej stopce.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

Wydaje mi się, że kryterium "zamknięte w 1945 r." jest nietrafione i w wielu wypadkach mylące. Na pewno część browarów zawieszała lub kończyła działalność w latach 1943 - 45, a nie posiadamy o tym jasnych informacji. Wg mnie należałoby wyraźnie odgraniczyć browary przejęte przez polską administrację (czynne i nieczynne), oraz browary zamknięte w latach 1940 - 45 przez właściwieli lub urzędy powiernicze (kategoria - zamknięty do 1945).
                        Zgadzam się z Krzysiem, w latach powojennych ciężko o dokładne dane. Bezpieczniej byłoby zaznaczyć browary, które zaprzestały działalności podczas wojny i kolejną kategorię zamknięte w latach 1945-50.

W tej drugiej kategorii można także pomyśleć o przejętych browarach, które nie wznowiły działalności a ich sprzęt przekazano do innych.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        [59] Carl Herden brauerei Schlaney był w Kudowie - Słone, a nie w Głogowie.
                        Browar najprawdopodobniej warzył piwo po wojne więc mogł dotrwać do roku 1946. Jego dokładna lokalizacja to kwadratowy budynek z czerwonym dachem przy ul. Główniej niadaleko stawów. Więcej http://www.browar.biz/galeria.php?id=13676

Tutaj masz informacje o innych dolnośląskich browarach http://browar.biz/forum/showthread.php?t=165&page=6

W browarach [130] Podole oraz [145] Niechanowo zmień kolor znacznika.
                        pozdrawiam
                        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• bimbelt
                          • 2007.12
                          • 197

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mam uwagę odnośnie położenia:
                          [02] Bergschloss Brauerei Stettin

Znajdował się on kilkadziesiat metrow na poludnie, w prostokatnym budynku, w ktorym jest teraz oznaczona siedziba KRUS. Znaczy sie tam na pewno byl browar, choc nie wiem czy na pewno ten konkretny. Wiem, bo zwiedzalem podziemia swego czasu.
                          Zgłaszam poprawkę. Browar chyba po prostu zajmował większy teren. Ja mam na myśli budynek,który przetrwał do dzisiaj. To budynek z masztem, który na tej pocztówce widać w tle:

Tam są trzy kondygnacje piwnic, które służyły prawdopodobnie jako leżakownia.
                          Piwolog radzi...
                          Piwo Domowe na Facebooku

Comment

• Chmielo
                            • 2007.01
                            • 128

[108] Kluczkowice - popraw datę otwarcia (podejrzewam zwykłe przyzwyczajenie do dat typu 1900 itd.). Teraz wygląda jakby był najpierw zamknięty, potem dopiero otwarty. Btw - mój ojciec jeszcze go pamięta, ja pracowałem w tym miejscu 2 lata temu. Niestety, po browarze nie ma śladu.

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

No właśnie, zapomniałem poruszyc ten wątek. Co jest z tym rokiem 1865? Powstało wtedy kilkadziesiąt browarów na terenie obecnej Polski? Coś mi się wydaje, że to jakaś data domyślna wstawiana z automatu przez Arta, coś jak 1970 dla ery komputerów. No ale jak już napisałem - póki co jedynym źródłem był dla mnie ten spis https://www.browar.biz/historia.php?...kraj=pl&do=woj

Chciałbym jeszcze w przyszłości wprowadzić opis czy browar (budynek) się zachował, jaka jest obecnie jego funkcja itp.
                              Last edited by Pendragon; 2012-01-17, 16:46.

Comment

Przetwarzanie...
                              X