Na przestrzeni wieków w historii produkcji piwa i słodu dosyć istotnie zmieniały się metody i narzędzia pozwalające wytworzyć oba te produkty. Stare techniki i technologie mają to do siebie, że z czasem zastępowane są przez te nowsze, bardziej wydajne i mniej kosztochłonne. Wraz ze wzrostem postępu technicznego integralny "wydział" browaru zajmujący się słodowaniem został wyodrębniony i jako nowa jednostka działał na swój rachunek.
W książce Browarnictwo w Prusach Królewskich [2 połowa XVI - XVII w.] Andrzeja Klondera w dosyć przystępny sposób opisany jest sposób słodowania sprzed czterech wieków, uzupełniony rocznymi statystykami zużycia surowca i produkcji. W opracowaniu poruszane są także tematy społecznej organizacji piwowarstwa w Prusach Królewskich, a także obszerny opis piwa jako elementu pożywienia (wraz z cenami i dostępnymi ówcześnie gatunkami). Jeśli ktoś byłby zainteresowany treścią - mogę służyć skanami.
W celu pogłębienia wiedzy o sposobach słodowania i używanych maszynach prosiłbym o zamieszczanie tytułów, w których poruszane są wymienione kwestie. Mam także prośbę do posiadaczy Krakowskich słodowni przełomu wieku XVI i XVII autorstwa Dryji i Sławińskiego - chciałbym dowiedzieć się, czy publikacja ma charakter naukowy, czy laickiego lania wody?
W książce Browarnictwo w Prusach Królewskich [2 połowa XVI - XVII w.] Andrzeja Klondera w dosyć przystępny sposób opisany jest sposób słodowania sprzed czterech wieków, uzupełniony rocznymi statystykami zużycia surowca i produkcji. W opracowaniu poruszane są także tematy społecznej organizacji piwowarstwa w Prusach Królewskich, a także obszerny opis piwa jako elementu pożywienia (wraz z cenami i dostępnymi ówcześnie gatunkami). Jeśli ktoś byłby zainteresowany treścią - mogę służyć skanami.
W celu pogłębienia wiedzy o sposobach słodowania i używanych maszynach prosiłbym o zamieszczanie tytułów, w których poruszane są wymienione kwestie. Mam także prośbę do posiadaczy Krakowskich słodowni przełomu wieku XVI i XVII autorstwa Dryji i Sławińskiego - chciałbym dowiedzieć się, czy publikacja ma charakter naukowy, czy laickiego lania wody?
Comment