Słodownie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

Słodownie

Na przestrzeni wieków w historii produkcji piwa i słodu dosyć istotnie zmieniały się metody i narzędzia pozwalające wytworzyć oba te produkty. Stare techniki i technologie mają to do siebie, że z czasem zastępowane są przez te nowsze, bardziej wydajne i mniej kosztochłonne. Wraz ze wzrostem postępu technicznego integralny "wydział" browaru zajmujący się słodowaniem został wyodrębniony i jako nowa jednostka działał na swój rachunek.

W książce Browarnictwo w Prusach Królewskich [2 połowa XVI - XVII w.] Andrzeja Klondera w dosyć przystępny sposób opisany jest sposób słodowania sprzed czterech wieków, uzupełniony rocznymi statystykami zużycia surowca i produkcji. W opracowaniu poruszane są także tematy społecznej organizacji piwowarstwa w Prusach Królewskich, a także obszerny opis piwa jako elementu pożywienia (wraz z cenami i dostępnymi ówcześnie gatunkami). Jeśli ktoś byłby zainteresowany treścią - mogę służyć skanami.

W celu pogłębienia wiedzy o sposobach słodowania i używanych maszynach prosiłbym o zamieszczanie tytułów, w których poruszane są wymienione kwestie. Mam także prośbę do posiadaczy Krakowskich słodowni przełomu wieku XVI i XVII autorstwa Dryji i Sławińskiego - chciałbym dowiedzieć się, czy publikacja ma charakter naukowy, czy laickiego lania wody?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika copytko Wyświetlenie odpowiedzi
    ... mogę służyć skanami. ...
    Słyszałeś o czymś takim, jak ochrona praw autorskich?

Comment

• copytko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.01
      • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Słyszałem, ale skoro na forum zamieszczane są linki do chomików zawierających całe publikacje w pdfach, to pomyślałem, że nikt nie będzie miał nic przeciwko.

Comment

• bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

Nie podlega ochronie rozpowszechnianie utworu 70 lat po śmierci autora/autorów, a w przypadku autora nieznanego po 70 latach od początku rozpowszechniania - "Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych" art.36.
        Książki będące w zainteresowaniu kolegi copytko od dawna nie podlegają ochronie.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Publikacja Andrzeja Klondera "Browarnictwo w Prusach Królewskich ..." została wydana przez Ossolineum w 1985 r. Autor żyje, z tego co wiem.

Comment

• copytko
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.01
            • 46

Widzę, że powstało małe zamieszanie, które warto wyjaśnić.

Jeśli nie jest to zgodne z obyczajami forum, mogę nie udostępniać żadnych skanów (tym bardziej, że prawa autorskie dotyczące Browarnictwa w Prusach Królewskich [2 połowa XVI - XVII w.] obowiązują). Bogdanowi chodziło zapewne o starodruki i archiwalne dokumenty, którymi również jestem zainteresowany.

W pierwszym poście pisząc "zamieszczanie tytułów" chodziło mi o wskazanie źródła informacji lub naprowadzenie na konkretną publikację, nie skany, żeby nie było wątpliwości.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Wydawnictwa, do których nie obowiązuje część praw autorskich (dokładnie odpłatność, bo obowiązek podania autora nie wygasa nigdy), są z reguły publikowane przez biblioteki cyfrowe i najczęściej bez problemów można je ściągnąć.

Ochrona praw autorskich nie zależy od obyczaju panującego na forum, tylko jest obowiązującym w Polsce prawem.

Konkretne tytuły wydawnictw oraz linki do ściągniecia znajdziesz w dziale Biblioteka - wydawnictwa o tematyce piwnej.

Comment

• copytko
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.01
                • 46

Konkretne tytuły wydawnictw oraz linki do ściągniecia znajdziesz w dziale Biblioteka - wydawnictwa o tematyce piwnej.
                Owszem, jest tam kilka ciekawych książek, jednak podczas zakładania nowego wątku kierowałem się możliwością udzielenia mi pomocy przez doświadczonych użytkowników zaznajomionych z literaturą w celu wyselekcjonowania tych pozycji, w których zawarte jest coś wartościowego na temat słodownictwa.

Nie chcę, by ten post został odebrany jako "poszukajcie czegoś za mnie" - ja też szukam, zarówno w Internecie, jak i w bibliotekach.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Tam jest wszystko, co można znaleźć po polsku. Znacznie więcej literatury jest w obcych językach - bibliografia piwowarstwa wydana w Niemczech w 1928 r. to dwa grube tomy samych not bibliograficznych. Tyle, że 99,9% tych publikacji jest w Polsce nieosiągalnych.

Comment

• Piwowar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 2556

Bibliografia, którą wydał w 2006 roku dr Klaus-Peter Gilbertz ma coś koło 1100 stron i kosztuje w wersji elektronicznej, to znaczy na płytce, 40 euro. Aktualna wersja tego dzieła ma coś koło 11000 stron.
                    Archiwum piwne

Poznaj
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• copytko
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.01
                      • 46

Tam jest wszystko, co można znaleźć po polsku. Znacznie więcej literatury jest w obcych językach - bibliografia piwowarstwa wydana w Niemczech w 1928 r. to dwa grube tomy samych not bibliograficznych. Tyle, że 99,9% tych publikacji jest w Polsce nieosiągalnych.
                      Nikt nie mówił, że poszukiwania mają ograniczać się tylko do literatury polskiej. Właśnie znalazłem kilka treściwych tomów z XIX wieku udostępnionych legalnie w Internecie, w języku angielskim, z możliwością pobrania na dysk. Ich treścią jest nie tylko słodownictwo, ale także piwowarstwo. Jest też także kilka kronik statystycznych.

Wcześniej prosiłem tylko o lekkie ukierunkowanie w sposobie dobierania literatury, a dostałem link do podforum, które wcześniej już zauważyłem i przejrzałem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                      Bibliografia, którą wydał w 2006 roku dr Klaus-Peter Gilbertz ma coś koło 1100 stron i kosztuje w wersji elektronicznej, to znaczy na płytce, 40 euro. Aktualna wersja tego dzieła ma coś koło 11000 stron.
                      Dziękuję za pomoc, ale niestety nie mogę przeznaczyć takiej sumy na ten cel.
                      Last edited by copytko; 2012-02-06, 19:25.

Comment

• Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2556

Nie narzucam się, ale w razie czego potrafię zorganizować bezpośrednio od autora.
                        Archiwum piwne

Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

Przetwarzanie...
                        X