Jaki polski browar zainspirował australijskiego Baltic Portera ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

    Jaki polski browar zainspirował australijskiego Baltic Portera ?

    W dopiero co zmęczonej potężnej prawie 1000-stronnicowej pozycji pt "1001 Piw Których Warto Spróbować" A. Tierney-Jones'a (wyd. Muza SA 2011) wśród mniej lub bardziej ciekawych opisów piw z całego świata natknąłem się na opis piwa Red Oak Baltic Porter warzonego od 1996 roku w małym rzemieślniczym australijskim (!) browarze Red Oak z Sydney.
    Oto cytat:
    "David Hollyoak z browaru Red Oak w Sydney często podróżuje aby czerpać inspirację i wiedzę o tradycyjnych stylach i współczesnych trendach w piwowarstwie. W 1994 roku wybrał się do Europy Wschodniej. Jednym z jego przystanków była pewna kafejka w Krakowie ze wspaniałą starą piwnicą, pełną wina i piwa zakupionego w ciągu swej długiej historii. Hollyoak wybrał gęste, podobne do portera piwo i nie mógł się nadziwić jego złożoności i głębi smaku. Zainteresowanie to częściowo wzbudził fakt, iż Hollyoak nie mógł ustalić stylu piwa, a nikt w kafejce nie potrafił udzielić mu żadnych informacji na temat producenta.
    Badania na Uniwersytecie Jagiellońskim ujawniły, że browar który je uwarzył zniknął z rynku w 1952 roku. Picie 42-letniego piwa takiej jakości zabiło Hollyoakowi klina do tego stopnia, że w ciągu 2 lat wyprodukował własną wersję piwa w stylu, który właśnie wtedy przybrał nazwę bałtycki porter"


    Oczywiste pytanie to o jaki browar i jakie jego piwo może chodzić? Zakładając że ustalenia UJ były precyzyjne to tak na szybko znane mi browary które zostały zamknięte około 1952 roku to np Śmigiel, Kościerzyna, Sieradz, Wieluń czy Nowy Tomyśl ale z pewnością było ich więcej. Ciekawe też jaką to krakowską knajpę w 1994 roku odwiedził autor, zważywszy iż prawdopodobnie istnieje ona do dzisiaj. Niestety skromna historia tego australijskiego piwa nie podaje innych szczegółów z Polski.
    Macie jakieś podejrzenia ?
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    #2
    Wszedłem na stronę browaru i stoi: Baltic Porter (5,5%). Co ja paczę!
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • Komar_Pafnucy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.08
      • 1114

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
      Wszedłem na stronę browaru i stoi: Baltic Porter (5,5%). Co ja paczę!
      Też się zdziwiłem. Tym bardziej, że RateBeer podaje 8,7%.

      Multitap Crawl
      Multitap Crawl na Facebook

      "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

      Comment

      • Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

        #4
        A mnie bardziej zaskoczyła informacja, że jest (była ?) knajpka gdzie można (było ?) spróbować 40-letniego portera.
        Znając dociekliwość browar.bizowiczów myślę, że taki lokal nie uszedłby naszej uwadze gdyby jeszcze istniał.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Nie mam teraz w ręku publikacji Strojnego vel Standarte, ale kiedy zacząłem się interesować piwem i trafiłem na tę publikację nie przypominam sobie wzmianki w niej o takiej knajpie już wtedy. Dziś tym bardziej nie jest mi znana. Może masumi coś słyszał, bo sam kiedyś prowadził knajpkę w czasach początków browar.biz.
          Last edited by e-prezes; 2012-04-04, 21:05.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
            A mnie bardziej zaskoczyła informacja, że jest (była ?) knajpka gdzie można (było ?) spróbować 40-letniego portera.
            Znając dociekliwość browar.bizowiczów myślę, że taki lokal nie uszedłby naszej uwadze gdyby jeszcze istniał.

            Czy jakakolwiek knajpa w 1994 roku mogła posiadać 40 letni Porter? Wątpie. Musiałaby go trzymać w drewnianych beczkach. 1994 to początki nowych czasów. Mogły być jeszcze gieesowskie knajpy lub nowe prywatne. Skąd prywatna miała by mieć takie piwo?

            Wedle mnie to sa bajania lub wkręcili gościa lub rozmówca nie umiał angielskiego i pochrzaniły mu się liczebniki.

            Amerykańce tez robią Porter Bałtycki o 5,5% alk i co im zrobisz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #7
              Jak już to mogła to być butelka portera, nie beczka. To jakaś legenda i niekoniecznie wszystko jest prawdą. Kiedyś na zlocie winiarzy piłem 25 letnią nalewkę, właśnie z czasów PRL i to już mi się wydawało szczytem determinacji, by jej nie wypić w międzyczasie. Skoro kilkuletnie portery (z nieistniejących browarów) dziś osiągają dość zawrotne ceny to jaką musiałby mieć tamten?!
              Last edited by e-prezes; 2012-04-04, 21:19.

              Comment

              • Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6056

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                A mnie bardziej zaskoczyła informacja, że jest (była ?) knajpka gdzie można (było ?) spróbować 40-letniego portera.
                Sądzę że to piwo nie było w sprzedaży dla klientów. Ot po prostu knajpa miała jakąś kolekcję starych piw a owemu Austrlalijczykowi jako bardzo egzotycznemu gościowi udało się je wyciągnąć i skosztować na własne ryzyko. Knajpa raczej nie odważyła by się oficjalnie sprzedawać klientom ponad 40-letnie a więc przeterminowane piwo. Może Masumi faktycznie będzie miał jakąś wiedzę o tej knajpce.
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                Comment

                • Sokół83
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1598

                  #9
                  A ja myślę, że to marketingowy bełkot - na miarę receptur z mezozoiku i tradycyjnej technologii z trzeciorzędu
                  Z INNEJ BECZKI

                  www.fotopolska.eu

                  Comment

                  • dryx
                    † 1966-2017 Piwosz w Raju
                    • 2002.04
                    • 1735

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jednym z jego przystanków była pewna kafejka w Krakowie ze wspaniałą starą piwnicą, pełną wina i piwa zakupionego w ciągu swej długiej historii.
                    Ten fragment wskazuje, że musiał byc to lokal, który ma długoletnią tradycję,wywodzącą się z czasów PRL-u lub dłuższą. Byc może chodziło o nieistniejącą już miodosytnię na Sławkowskiej, posiadała piwnicę i długą wyszynkową tradycję.

                    Comment

                    • zeko
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.07
                      • 708

                      #11
                      Albo może chodziło o zamkniętą knajpę "Żywiec" w Krakowie na Mariackiej (choć nazwy ulicy nie jestem pewien).

                      Comment

                      • masumi
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.08
                        • 289

                        #12
                        Witam.
                        Dołączam się do dyskusji i z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że żadna krakowska piwiarnia nie posiadała 40-to letniego piwa!
                        Po pierwsze skąd by mieli takie piwo, a po drugie - parcie na szkło w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych powodowało skuteczne suszenie każdej piwnicy.
                        W latach osiemdziesiątych w Krakowie istniały "knajpy" PSS-owskie i co najmniej 3 (trzy) prywatne (przy ul. Ariańskiej, ul. Karmelickiej i ul. Michałowskiego). Aby lokal posiadał piwo 40-to letnie, to po pierwsze musiał mieć odpowiednią piwnicę / zaplecze, a takich nie miały knajpy prywatne, więc zostają spółdzielcze. Po wtóre, w knajpach spółdzielczych takie piwo nie mogło leżeć, a tym bardziej być sprzedawanym ze względów, choćby sanepidowskich czy podatkowych.
                        Dobrze znam knajpy krakowskie z lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych i NIGDZIE nie spotkałem się z takim piwem, choć nie twierdzę, że tak nie było jak Autor pisze...
                        Wiem coś na ten temat, bo od 1994 roku prowadziłem (w różnych konfiguracjach właścicielskich) piwiarnię, w miejscu dawnej piwiarni i rozlewni piwa Narzymskiego, przy ul. Siemiradzkiego.
                        Kto był, ten wie o czym piszę...
                        Jakie badania i kto prowadził, zwłaszcza na UJ-ocie?, ale mniejsza z tym...
                        Knajpa "Żywiec" była na Floriańskiej, PSS Społem, zamknięta w 1998 roku. A szkoda...

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X