Archiwa Państwowe i ówczesne periodyki fachowe. Do poczytania w niedalekiej przyszłości w książce "Piwowarstwo w II RP" (znając cykle wydawnicze to nastąpi raczej w 2022 niż 2021
W Skierniewicach restaurują piwiarkę
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedziArchiwa Państwowe i ówczesne periodyki fachowe. Do poczytania w niedalekiej przyszłości w książce "Piwowarstwo w II RP" (znając cykle wydawnicze to nastąpi raczej w 2022 niż 2021
Pozdrawiam
Ariel CiechańskiLast edited by Ls40; 2021-01-26, 13:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedziZ punktu widzenia opracowania o piwowarstwie w II RP wagony to dość marginalny temat, więc chętnie zacytuję coś z szerszego opracowania. Najciekawsze materiały są oczywiście w archiwum w Sanoku, ale to nic dziwnego, skoro tam się mieściła fabryka...
Last edited by Ls40; 2021-01-27, 11:08.
-
👍 1
Comment
-
-
I link do mapy w lepszej rozdzielczości i w ciut starszej wersji
Last edited by Ls40; 2021-01-27, 11:43.
Comment
-
-
Browar Kipke we Wrocławiu posiadał trzy własne wagony, a browar w Goświnowicach koło Nysy sześć.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedziKawał dobrej roboty. Ze swoje strony dodałbym jeszcze browar w Łańcucie. Zerkając w notatki widzę, że w 1944 roku (po ustąpieniu Niemców) wymieniono w inwentarzu dwa wagony piwne stojące na bocznicy w Łańcucie. Wcześniej była mowa chyba o trzech, ale tak na szybko nie mogę tego odnaleźć...
Comment
-
-
Dwa tyskie browary posiadały w 1933 roku 55 wagonów piwnych i 19 ciężarówek.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
W roku 1932 Browar Okocim posiadał około stu piwnych wagonów.Last edited by pizmak666; 2021-11-18, 22:35.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
-
👍 1
Comment
-
-
W roku 1927 Browar Okocim posiadał 68 wagonów piwnych.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
Comment
-
-
W 1928 rok HS posiadał 30 wagonów piwnych, 29 samochodów i około stu koni.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
Comment
-
Comment