Piwo z dzikich zbóż lub z ich dodatkiem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

Piwo z dzikich zbóż lub z ich dodatkiem

Czy dałoby się zesłodować dzikie zboża, jak perz, włośnica zielona, perłówka, czy manna lub jakieś inne dzikie zboże? Nie mam czasu się bawić w takie eksperymenty, nie wiem też, czy któreś z nich ma na tyle enzymów, by przerobić skrobię podczas zacierania, jednak zainteresował mnie fakt, że wypiekano z nich od zarania dziejów chleb, Litwini w jakimś swoim tradycyjnym piwie też dodają któreś z nich (nie wiem, czy słodują).
    Jeśli się nie da, tłumaczyłoby to, dlaczego w okresie neolitu ludy zamieszkujące Europę nie wytwarzały alkoholu ze zbóż, jeśli się da, to ciekawe, że na to nie wpadli.
  • mimazy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.04
    • 118

nawet niektóre rośliny uprawne mają zbyt mały potencjał enzymatyczny

wątpię czy ktoś prowadził badania w tym kierunku, wiedzę na ten temat może mieć Łukasz Łuczaj http://www.luczaj.com/

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
      ... nie wiem też, czy któreś z nich ma na tyle enzymów, by przerobić skrobię podczas zacierania ...
      Nic nie stoi na przeszkodzie dodania enzymów ew. słodu diastatycznego dla poprawienia wyników zacierania.
      Last edited by e-prezes; 2012-06-20, 08:56.

Comment

• Hedin
        • 2011.02
        • 370

Ale to już minęło by się z celem. Jeśli mają zbyt mały potencjał enzymatyczny, byłoby to odpowiedzą na to, dlaczego ludzkość nie wykorzystywała ich do celów piwowarskich, nim w Europie pojawił się jęczmień, czy pszenica.

Comment

• mimazy
          • 2010.04
          • 118

Ale to już minęło by się z celem. Jeśli mają zbyt mały potencjał enzymatyczny, byłoby to odpowiedzą na to, dlaczego ludzkość nie wykorzystywała ich do celów piwowarskich, nim w Europie pojawił się jęczmień, czy pszenica.
          Nie wiem czy mają, to trzeba by potwierdzić stosownymi badaniami.
          Na jakiej podstawie zakładasz że ludność nie stosowała ich do celów piwowarskich? W materiale archeologicznym nijak nie zachowają się pozostałości pozwalające odróżnić stosowanie do celów konsumpcyjnych od celów piwowarskich.

Poza tym kluczowe wydaje się wydajność w stosunku do pracochłonności, łatwiej sfermentować miód i owoce niż zbierać nasiona dziko rosnących roślin które wymieniłeś, odwrotnie do sytuacji na terenie żyznego półksiężyca (kolebka neolityzacji) gdzie dziko rosnące zboża dawały spory plon.

Comment

• Hedin
            • 2011.02
            • 370

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie wiem czy mają, to trzeba by potwierdzić stosownymi badaniami.
            Na jakiej podstawie zakładasz że ludność nie stosowała ich do celów piwowarskich? W materiale archeologicznym nijak nie zachowają się pozostałości pozwalające odróżnić stosowanie do celów konsumpcyjnych od celów piwowarskich.
            Da się, inaczej nie miałbyś znalezisk z Egiptu (fakt, tam znaleziono cały browar) jak i badań prowadzonych na terenie Szkocji.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedzi
            Poza tym kluczowe wydaje się wydajność w stosunku do pracochłonności, łatwiej sfermentować miód i owoce niż zbierać nasiona dziko rosnących roślin które wymieniłeś, odwrotnie do sytuacji na terenie żyznego półksiężyca (kolebka neolityzacji) gdzie dziko rosnące zboża dawały spory plon.
            Z jednej strony tak. Z drugiej owoców nie możesz długo przechowywać.

Comment

• mimazy
              • 2010.04
              • 118

Da się, inaczej nie miałbyś znalezisk z Egiptu (fakt, tam znaleziono cały browar)
              Rozmawialiśmy o europejskim neolicie i mezolicie.
              Materiał organiczny zachowuje się wyłącznie w wyjątkowo sprzyjających warunkach. Nie siedzę w archologii środowiska czy archeobotanice aż tak mocno, ale wydaje mi się że np zwęglone ziarna z jam zasobowych Ćmielowa można określić gatunkowo czy odmianę, ale czy da się określić czy było słodowane nie wiem. Podobnie z przywartymi do naczyń glinianych że nie wspomnę o negatywach ziaren odciśniętych w polepie.
              Nie wspomnę o diagramach pyłkowych, bo te dają jeszcze mniejszą wiedzę.
              Może spektrometria masowa, chromatografia czy inne tego typu badania??

Z jednej strony tak. Z drugiej owoców nie możesz długo przechowywać.
              Po sfermentowaniu można dłużej, poza tym można suszyć

Comment

• mimazy
                • 2010.04
                • 118

tak po chwili zastanowienia, to przed pojawieniem się zbóż uprawnych nie było też ceramiki na terenie naszej części Europy, więc nie ma na czym przywierać
                Potencjalnie możliwe by było zacieranie w naczyniach drewnianych techniką steinbier ale nierealne jest zachowanie się takich naczyń, nie wspominając o uchwytnych śladach procesów piwowarskich.
                Neolit strefy leśnej będący de facto mezolitem ceramicznym- ceramika jest tak kiepsko wypalona że sama ledwo się zachowuje, nie mówiąc o nagarach.

Moim prywatnym zdaniem piwowarstwo w Europie przed neolitem nie było realne. Inną kwestią jest późniejsze wzbogacanie/ zastępowanie ziaren zbóż w przypadku niedoboru.
                Last edited by mimazy; 2012-06-20, 19:18.

Comment

• Hedin
                  • 2011.02
                  • 370

Jakoś umknął mi ten wątek. Mimazy, bardzo prawdopodobne że tak jest, jak piszesz.
                  Jeśli kiedyś będę mieć czas, to może z ciekawości sprawdzę, czy da się uzyskać wartościowy słód z tych zbóż.

Comment

Przetwarzanie...
                  X