Czy dałoby się zesłodować dzikie zboża, jak perz, włośnica zielona, perłówka, czy manna lub jakieś inne dzikie zboże? Nie mam czasu się bawić w takie eksperymenty, nie wiem też, czy któreś z nich ma na tyle enzymów, by przerobić skrobię podczas zacierania, jednak zainteresował mnie fakt, że wypiekano z nich od zarania dziejów chleb, Litwini w jakimś swoim tradycyjnym piwie też dodają któreś z nich (nie wiem, czy słodują).
Jeśli się nie da, tłumaczyłoby to, dlaczego w okresie neolitu ludy zamieszkujące Europę nie wytwarzały alkoholu ze zbóż, jeśli się da, to ciekawe, że na to nie wpadli.
Jeśli się nie da, tłumaczyłoby to, dlaczego w okresie neolitu ludy zamieszkujące Europę nie wytwarzały alkoholu ze zbóż, jeśli się da, to ciekawe, że na to nie wpadli.
Comment