2013.07.03-04 - Łódź,Gdańsk - Iron Maiden England Tour 2013

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • beaviso
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 215

Czyli z Maiden jest jak z piwami - jedni lubią mocno chmielone wynalazki, a inni zdecydowanie słodowe, dla każdego coś miłego, a to samo piwo można odbierać inaczej. A co najśmieszniejsze, my tu dyskutujemy, mamy inne spojrzenia i upodobania, podczas gdy ludzie "z zewnątrz" mówią, że każdy ich kawałek i tak brzmi podobnie
    Ale i tak, jako całość, najbardziej lubię pierwszą płytę, którą usłyszałem - czyli Somewhere In Time. Niedawno nawet mówiłem żonie, że jedyną rzeczą jaka ma się znaleźć w mojej urnie, gdy już mnie spalą, ma być ta piracka kaseta, którą mama kupiła mi w 1986 za ówczesne 1600 zł. Niech gra mi na wieki.

M.

Comment

• maaniek
      • 2010.11
      • 118

To widzimy się w Atlas Arenie , może miejscowi zaproszą wcześniej na dobrego browarka?

Comment

• iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
        Oczywiscie, ze Dance of death to mimo niezłych momentów, nie ma porównania do A matter of life and death, czy Final frontier, o Brave new world nie wspominając...

A Talisman to osobna opowieść...

Niestety tym razem, chyba nie będę na Ironach, ale kto wie...
        A jednak będę, dzięki Mikołajowi
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• kiszot
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8109

Jakoś nie potrafię się przekonac do ich płyt po '88. A jednym z lepszych utworów jest Aces High.Dobrze mnie nastraja.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Pustaszklanka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.11
            • 8

I ja również będę na koncercie .bo bileciki już przyszły i leżą schowane w szufladzie ,zabiorę ze sobą syna ,zrobię "młodemu"niespodziankę za dobrą średnią na koniec roku szkol.Pozdrawiam wszystkich fanów Ironów oraz złotego trunku...

Comment

• maaniek
              • 2010.11
              • 118

Sold Out!!!! do zobaczenia 3 lipca

Comment

• iron
                • 2002.08
                • 6717

No to już po wszystkim, nawet wróciliśmy…
                Najpierw sprawy około koncertowe – byliśmy w Manufakturze, Piwotece i Zofmarze, wyjazd z Warszawy i wjazd do Łodzi zajmują tyle, co jazda autostradą bziubziowóz postanowił nas nastraszyć – problem z wydechem okazał się tylko problemem z osłoną termiczną…
                A teraz do rzeczy.
                Koncert bardzo fajny, miejsce nieco gorsze. Nagłośnienie w pierwszych piosenkach było fatalne, od „Afraid to shoot strangers” było lepiej, ale na poziomie ledwie poprawnym.
                Jak wiadomo mnóstwo fajerwerków wizualnych.
                Strasznie wkurzająca ochrona – nie można stanąć na schodkach, czy przy schodach – bo nie…
                Ale i tak jestem zadowolony.
                A oto setlista:
                Moonchild, Can I Play With Madness, The Prisoner, 2 Minutes To Midnight, Afraid To Shoot Strangers, The Trooper, The Number Of The Beast, Phantom Of The Opera, Run To The Hills, Wasted Years, Seventh Son Of A Seventh Son, The Clairvoyant, Fear Of The Dark, Iron Maiden, Aces High, The Evil That Men Do, Running Free.
                No I pare próbek z netu:
                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Last edited by iron; 2013-07-04, 16:35.
                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• iron
                  • 2002.08
                  • 6717

P.S. Mój błąd - The Clairvoyant nie jest z koncertu z Łodzi
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• iron
                    • 2002.08
                    • 6717

I jeszcze jedna refleksja na zimno - Iron Maiden to jednak niezła maszynka do zarabiania pieniędzy, skoro stać ich na utrzymywanie takiego pajaca jak Janick Gers, który na koncertach zachowuje się jak pacynka i może zagra ze trzy solówki, a być może i to tylko udaje...
                    Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Pustaszklanka
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.11
                      • 8

Relacja z koncertu Iron Maiden -Trójmiasto

Właśnie wszedłem do domu po powrocie z koncertu w Trójmieście.Ironi zajefajni,kawałki i atmosfera super,co do nagłośnienia to fajans ale w sumie to tak bardzo nie raziło....ale ale ten Jasiu to faktycznie musi jakaś pacynka być,czy co?...taką karuzelę z gitary robił że nie wiem czy chociaż raz w struny trafił hehhee,a jak zaczął ją na koniec podrzucać do góry to myślałem że jak nie złapie to pozabija muzyków...Pozdro wszystkich pojechanych Ironowo.Zdrówko !

Comment

• beaviso
                        • 2010.02
                        • 215

Ja zaliczyłem oba koncerty, łódzki i gdański.

W Łodzi na trybunach w sektorze D, zdarłem gardło, wyśpiewałem ile się da, obejrzałem cały koncert w jego pełnej postaci. Na minus jedynie część publiczności. Z koncertu na koncert jest coraz gorzej - czyli mniej spontanu, więcej kołków stojących bądź - o zgrozo! - siedzących z telefonami i aparatami w dłoni, jakby nagrywali wybór papieża... Na scenie zespół daje z siebie 100% w strugach potu, a oni siedzą...

W Gdańsku miałem bilet na płytę GC Early Entrance, a dzięki życzliwym ludziom, zyskałem wraz ze znajomymi opaskę FTTB - pierwsi do barierki. I nie puściliśmy jej do końca. Skutek negatywny to 3 dni na minięcie bólu ramion (mam 189 cm i 95 kg, więc ułomkiem nie jestem), koszulka mokra jak po zaliczeniu przymusowej kąpieli i wielkie zmęczenie. Skutek pozytywny to prawie 2 godziny oglądania Iron Maiden w takim "3D", jakiego nie zapewni żadne DVD HD Błysk w oczach Harrisa i jego bas wycelowany z odległości 2 metrów to wrażenie godne trudu i poświęcenia. No i nie dopuściliśmy Rosjan do barierki, hehe, a tak szturmowali z tyłu, wot kacapy jedne. Koncert mega udany, ale cieszyłem się z chwilą gdy się zakończył - ledwo się trzymałem, a moja żona jeszcze gorzej...

M.

P.S. Janick Gers może na koncertach nieco irytować swoim showmańskim zachowaniem. Na pewno tworzy silny kontrast do spokojnego Adriana, który wyrósł na najlepszego gitarzystę Ironów, który w dodatku zaczął improwizować solówki. Jednak polecam rozłożyć muzykę IM na czynniki pierwsze, a usłyszy się ile do niej wkłada od siebie Janick. Szczególnie jeśli chodzi o melodyjny podkład gitarowy (gitara prowadząca w zwrotkach i refrenach).
                        Argument o ilości zagranych solówek jest wyjątkowo nietrafiony, bo repertuar aktualnej trasy koncertowej obejmuje 17 utworów, z czego zaledwie 2 były skomponowane w czasie gdy Gers zastąpił w zespole Adriana Smitha. Trudno zatem oczekiwać by przy takich proporcjach Janick zagrał przynajmniej tyle solówek co Adrian.
                        Co jeszcze? Dance of Death, Montsegur, Talisman, Dream of Mirrors, Ghost of The Navigator... Czemu o nich mówię? Bo to kompozycje Janicka Gersa. Uznane, lubiane, cenione, nie krytykowane (poza harrisowymi rozwleczonymi wstępami w niektórych z nich). Facet potrafi pisać niezgorsze kawałki
                        Last edited by beaviso; 2013-07-08, 22:12.

Comment

• iron
                          • 2002.08
                          • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja zaliczyłem oba koncerty, łódzki i gdański.

W Łodzi na trybunach w sektorze D, zdarłem gardło, wyśpiewałem ile się da, obejrzałem cały koncert w jego pełnej postaci. Na minus jedynie część publiczności. Z koncertu na koncert jest coraz gorzej - czyli mniej spontanu, więcej kołków stojących bądź - o zgrozo! - siedzących z telefonami i aparatami w dłoni, jakby nagrywali wybór papieża... Na scenie zespół daje z siebie 100% w strugach potu, a oni siedzą...

W Gdańsku miałem bilet na płytę GC Early Entrance, a dzięki życzliwym ludziom, zyskałem wraz ze znajomymi opaskę FTTB - pierwsi do barierki. I nie puściliśmy jej do końca. Skutek negatywny to 3 dni na minięcie bólu ramion (mam 189 cm i 95 kg, więc ułomkiem nie jestem), koszulka mokra jak po zaliczeniu przymusowej kąpieli i wielkie zmęczenie. Skutek pozytywny to prawie 2 godziny oglądania Iron Maiden w takim "3D", jakiego nie zapewni żadne DVD HD Błysk w oczach Harrisa i jego bas wycelowany z odległości 2 metrów to wrażenie godne trudu i poświęcenia. No i nie dopuściliśmy Rosjan do barierki, hehe, a tak szturmowali z tyłu, wot kacapy jedne. Koncert mega udany, ale cieszyłem się z chwilą gdy się zakończył - ledwo się trzymałem, a moja żona jeszcze gorzej...

M.

P.S. Janick Gers może na koncertach nieco irytować swoim showmańskim zachowaniem. Na pewno tworzy silny kontrast do spokojnego Adriana, który wyrósł na najlepszego gitarzystę Ironów, który w dodatku zaczął improwizować solówki. Jednak polecam rozłożyć muzykę IM na czynniki pierwsze, a usłyszy się ile do niej wkłada od siebie Janick. Szczególnie jeśli chodzi o melodyjny podkład gitarowy (gitara prowadząca w zwrotkach i refrenach).
                          Argument o ilości zagranych solówek jest wyjątkowo nietrafiony, bo repertuar aktualnej trasy koncertowej obejmuje 17 utworów, z czego zaledwie 2 były skomponowane w czasie gdy Gers zastąpił w zespole Adriana Smitha. Trudno zatem oczekiwać by przy takich proporcjach Janick zagrał przynajmniej tyle solówek co Adrian.
                          Co jeszcze? Dance of Death, Montsegur, Talisman, Dream of Mirrors, Ghost of The Navigator... Czemu o nich mówię? Bo to kompozycje Janicka Gersa. Uznane, lubiane, cenione, nie krytykowane (poza harrisowymi rozwleczonymi wstępami w niektórych z nich). Facet potrafi pisać niezgorsze kawałki
                          O kutwa - Ty jesteś większym fanatykiem Ironów niż myślałem

I bynajmniej nie jest to obelga

A wracając do koncertów w nowoczesnych halach - może wizualnie wypada to lepiej, ale akustycznie raczej niekoniecznie - nagłośnienie w Łodzi (stwierdzone nausznie) i w Gdańsku (sądząc z internetowych komentarzy) było oględnie mówiąc nienajlepsze, a w takim 1999 roku osławiony bardzo złą akustyczną sławą warszawski Torwar udało się nagłośnić idealnie...

Co do "Janicka" to nie kwestionuję jego kompozycji, ale na koncercie wygląda co najmniej karykaturalnie i sprawia wrażenie, jakby cały zespół grał z play back'u
                          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• beaviso
                            • 2010.02
                            • 215

W tym roku ciąg dalszy:
                            08.06.2014 - Iron Maiden w Brnie (niedziela, więc sobotni wieczór i pół niedzieli na piwne zwiedzanie Brna)
                            24.06.2014 - Iron Maiden w Poznaniu (a to wielkie zaskoczenie po 2 koncertach w ub.r.)

M.

Comment

• Latarnik
                              Premium Lamplighter
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2004.06
                              • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi
                              24.06.2014 - Iron Maiden w Poznaniu .
                              Czy w tym dniu odbedzie sie w Poznaniu jakies wesele?
                              5450 kapsli z wypitych piw
                              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Latarnik
                                Premium Lamplighter
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2004.06
                                • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Czy w tym dniu odbedzie sie w Poznaniu jakies wesele?
                                No prosze Was, nikt nie skojarzyl TEJ SYTUACJI z 1984 roku?
                                Ja wtedy bylem na ich koncercie w lodzkiej Hali Sportowej.
                                5450 kapsli z wypitych piw
                                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

Przetwarzanie...
                                X