Macie już może jakieś informację co do piwek na tegorocznej edycji Europa na Widelcu 8 czerwca? Co prawda w zeszłym roku nie mogłem być ale w 2011 był całkiem ciekawy asortyment Liczę na to, że w tym roku będzie można napić się zacnego browarka na Rynku
2013.06.6-8 - Wrocław, Europa na widelcu
Collapse
X
-
Wydzieliłem wątek z zeszłorocznej imprezy.
Tutaj na stronie Moje Miasto Wrocław trochę informacji na ten temat.
A... i program ze strony Smaki Wrocławia:
Program
6–9 czerwca
Jarmark produktów europejskich
10.00–21.00 Sprzedaż na jarmarku
7 czerwca
Szparagowe szaleństwo
16.00 Inauguracja wydarzeń na scenie
16.10 ABC dobrych szparagów. Jak wybierać, gotować i podawać szparagi?
16.30 Obieranie szparagów pod okiem mistrzów – zabawa z nagrodami
17.10 Pojedynek na sosy do szparagów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
17.40 Degustacja muzyczna – częstowanie publiczności szparagami w zwycięskim sosie
18.30 Występ słowackiego zespołu folkowego HRDZA
8 czerwca
Biesiada europejska
13.00 Parada kucharzy i prezentacja szefów kuchni na scenie
13.30 Uroczyste otwarcie biesiady przez Prezydenta Miasta – prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji
13.45 Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
14.30 Prezentacja kuchni wrocławskiej – Robert Makłowicz i Zbigniew Koźlik (szef kuchni HP Park Plaza)
15.15. Prezentacja składu jury V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
15.30 Koncert Ani Brody z zespołem
16.10 Spacer po jarmarku – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
16.30 Niespodzianka dla publiczności
17.00 Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przepis na danie ze szparagów organizowanego przez cooklet.com
18.00 Ogłoszenie wyników V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
18.15 Urodzinowy tort „Europy na widelcu” dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band z Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz GoodLast edited by e-prezes; 2013-06-03, 19:39.
-
-
W ramach Jarmarku jest również turniej nalewek oraz potyczka destylatów owocowych - zatem jest już samorządowe przyzwolenie na destylację
Nic o piwie nie znalazłem, choć na liście jest klika lokali, które mają w ofercie piwo inne niż koncernowe.Last edited by e-prezes; 2013-06-03, 19:44.
Comment
-
-
"Kącik" piwny znajduje się pomiędzy pomiędzy Ratuszem a pomnikiem Fredry. W tym roku skromnie, tylko 6 budek (może do soboty będzie więcej, ale szczerze w to wątpię). Wystawia się Czeski Raj, ktoś z Opatami(?), lambiki oraz dawno niewidziani Koreb i Edi. Na szczegółową ofertę ww. nie spojrzałem, bo uwagę bardziej przyciągały wina .Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Może ktoś głodny skorzysta: popijając piwo na festiwalu warto odwiedzić węgierskie stoisko i "na zakąskę" kupić pikantne kabanosy (2 zł/laska.). Świetnie komponuje się z jasnym lagerem np. z Czeskiego Raju lub sąsiadówLast edited by chemmobile; 2013-06-06, 20:05.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziMoże ktoś głodny skorzysta: popijając piwo na festiwalu warto odwiedzić węgierskie stoisko i "na zakąskę" kupić pikantne kabanosy (2 zł/laska.).
Jutro się właśnie wybieramy do Rynku. Coś jeszcze polecasz?
Comment
-
-
Myślę, że nie bardziej ostre, niż Wasze piwo
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Są pikantne dla przeciętnego człowieka, tak to ujmę . Podobnie ostre jest ich salami (5 zł/100 g). Obie wędlinki są dość tłuste. Kabanosy to w sumie miniaturowa wersja salami i różnią się od tych, jakie najczęściej sprzedają u nas w sklepach. Na stoisku litewskim sprzedają dojrzewającą i wędzoną wołowinę w posypce ziołowej. Niestety cena jest zabójcza (130 zł/kg) i do tej pory taniej ją kupowałem podczas innych imprez, jak FDP czy różne jarmarki. Pokrojoną w plasterki świetnie się ją żuje przy piwie...
Wybierając się na "Europę" z zakupowym zamiarem trzeba być przygotowanym na drenaż portfela, bo ceny są powalające (a przynajmniej wczoraj słyszałem sporo osób narzekających na ceny). Warto jednak wpaść choćby dla samych porcji "degustacyjnych", bo wszyscy chętnie częstują wedlinami, serami, winem i nalewkamiLwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyneq Wyświetlenie odpowiedziA to są prawdziwe kabanosy i salami, czy "z wieprzowiny"??
Salami i kabanos są paprykowane i nie są suche. Konsystencją przypomina chorizo.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Kabasnosy naprawdę wyśmienite, dzisiaj robię powtórkę.
Z rzeczy piwnych - jest troche Belgi na kranach, oczywiście czeskie jakieś, ale wczoraj był też teoretycznie bishops finger. Niestety, kran był popsuty.
Zaraz ruszam na degustacje dań, o ile się dopcham
Comment
-
-
Byliśmy, pojedliśmy, Bishopa Fingera i jakieś pyszne, niemieckie wino próbowaliśmy
Oczywiście, pomimo ostrzeżeń, popełniliśmy błąd i spróbowaliśmy czosnkowej z Hiszpanii.
Za to jednogarnkowe danie z ciecierzycy na tym samym stoisku było rewelacyjne.
Smakowały nam pierogi ze stoiska "Starego młyna". Tyle, że różniły się od typowych pierogów ciastem, które było najprawdopodobniej drożdżowe.
REWELACYJNE były pierogi z karpiem, chociaż naczekałam się strasznie długo, zanim dowieźli kolejną partię z HP Plaza.
Całkiem smaczna była również pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.
Mdławy dla nas był, o dziwo węgierski, Bográcsos csirkepaprikás – paprykarz z kurczaka w bograczu. Za to zaskakująco słodka i ciekawa Turós-kapros lepeny – tzw. szarlotka koprowa, czyli kruche ciasto z twarogiem i koprem.
Comment
-
Comment