i suma sumarum jak to kiedys spiewali Kolaboranci: My urodzeni w latach sześćdziesiątych, nadchodzi nasz czas, nadchodzi nasza era, będziemy rządzić światem teraz
Koncert Punk Rock Later, Warszawa
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Doodeck napisał(a)
Siekiera ze składanki "Jak punk to punk" - obydwa kawałki
A czy ktoś pamięta starszą Siekierę, z późniejszym wokalistą Armii Budzyńskim, to była czadowa kapela .
Comment
-
-
Becik napisał: i suma sumarum jak to kiedys spiewali Kolaboranci: "My urodzeni w latach sześćdziesiątych, nadchodzi nasz czas, nadchodzi nasza era, będziemy rządzić światem teraz".
Ładniej jednak śpiewał DEZERTER : "Potrzebne są zmiany, bo jeśli nic się nie zmieni to wkrótce nadejdzie dzień rebelii" - prawda, że aktualne bardzo dziś...
Co do cenzury w tamtych czasach to przypomniało mi się jak na jakimś przeglądzie piosenki młodzieżowej w szczecińskim Domu Marynarza zabroniono nam śpiewać piosenkę... harcerską! Leciała ona mniej więcej tak: "Zbudujemy nową Polskę - Zbudujemy nowy dom" - nie muszę dodawać, że zaśpiewana i zagrana na paru punkowych akordach robiła piorunjące wrażenie! Na tę piosenkę natrafiłem niedawno na jakimś CD z pzebojami PRL.
Innym razem cenzura wykreśliła mi z tekstu nazwy trzech miesięcy, które znajdziemy w każdym kalendarzu: maj, czerwiec, sierpień.
Co do cenzury to POGONIARZ masz rację "To były też mocno pogięte czasy! Tych tekstów,ucieczek przed cenzurą,zakazów koncertowania nie da rady zapomnieć!" - pamiętam to doksonale i dobrze, że to za nami...
Poniżej zdjęcie z roku 1988 - na nim oficjalny pochód 1-majowy, do którego wmieszali się chłopcy i dziewczyny z ruchu Wolność i Pokój z transparentami na których napisano m.in. "Wojsko do Cywila" i "Uwolnić Więźniów Sumienia".
Acha! Zapomniałem o związku z piewm: To wszystko działo się w czasach gdy po piwo ustawiały się tasiemcowe kolejki. A jak już doszedłeś do okienka to opryskliwa pani mówiła: PO JEDNYM TYLKO!
Comment
-
-
Najlepszy teskt tamtych lat to zespół Profanacja:
Niezależność, bunt, anarchia, cały ten szajs, Poczekalnia między szkołą a fabryką
Comment
-
Comment