Od 9 do 17 trwa Tydzień Kultury Słowackiej i na Rynku Głównym (na tej nierozkopanej jego cześci) trwa kiermasz i degustacje słowackich potraw i napojów (win i piwa Złoty Bażant). Szerzej o samym tygodniu tutaj -->
2004.10.9-17 - Tydzień Kultury Słowackiej w Krakowie
Collapse
X
-
Słowacka Biesiada tak conieco pasuje do pomysłu Dimcza, który uwziął się na promowanie wielokulturowości wśród polskiego ludu. Organizuje Dolnoślaski Piknik Języków. Nawet przez godzinę okupował 26 września scenę na wrocławskim Rynku, skąd dopiero przpędziła go jakaś skromana osoba urzędowa. Tym razem, 10 października, przyrzepił się do Zielonych. W Marcinowicach niedaleko Trzebnicy będzie sadził drzewa. Nakupił piwa, chyba z myslą o tym, coby młode krzewinki nie zaschły. Fajnie byłoby w tych Marcinowicach kogoś z Was zobaczyć, Słavoja, Marusię, wsioków ze Smolca, czy Krzysia jak wysiada z kolejnego srebrnego bolida .. Rozmarzyłem się.piwo jest lepsze -
Klosterkeller napisał(a)
Fajnie byłoby w tych Marcinowicach kogoś z Was zobaczyć, Słavoja, Marusię, wsioków ze Smolca, czy Krzysia jak wysiada z kolejnego srebrnego bolida .. Rozmarzyłem się., bo coś bredzisz nad ranem, zamiast się reaktywować w realu i dać nam czółko do pocałowania! ponadto jesteś wsiokiem po dwakroć, bo i tak tego nie przeczytasz...
**** zbliża ludzi... :-]Comment
-
i już chyba pewnym zwyczajem w ten weekend rozpoczął się w Krakowie kolejny Tydzień Kultury Słowackiej. Tym razem na Rynku Głównym będzie się można napić piwa z browaru Topvar i zjeść coś słowackiego jadła przygotowanego przez ichniejszego kuchmistrza.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Kolejna odsłona tego festiwalu w warszawskim Pałacu Kultury. Chmiel, jabłka i winogrona to temat przewodni podczas tych dni!
Wystawcy z pasją opowiedzą o tradycyjnych metodach warzenia kraftowego piwa, polecą Wam idealne wino do kolacji oraz na prezent oraz.. ugaszą Wasze pragnienie-
Channel: Festiwale piwne
-
-
No to relacja z naszego wyjazdu. cel to Łabska ścieżka rowerowa a konkretnie jej odcinek na terytorium Czech . Na początek trochę statystyk. Na starcie nie stawiły się dwie osoby, jedna nie dostała zgody lekarza a jako że miały jechać na tandemie to automatycznie druga odpadła
. Więc...
-
Channel: Przy piwie
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment