2005.12.3-4 - Smak i styl - Warszawa (Amber & Ciechanów)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    2005.12.3-4 - Smak i styl - Warszawa (Amber & Ciechanów)

    Z racji totalnego braku czasu pozwalam sobie na bezkrytyczne wklejenie całego programu imprezy Smak i Styl (dzięki S.) , która odbędzie się na początku grudnia br. w Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego. Wytłuściłem "interesujące" sprawy. Jakieś dodatkowe szczegóły są do odnalezienia na http://www.smakistyl.pl/ - ale strona tylko dla zatwardziałych twardzieli. Piąte przez dziesiąte dowiedziałem się że mając ze sobą paragon z Alberta, bilet można zakupić po niższej cenie - piszę o tym wyłącznie dlatego że w ogóle nie znalazłem informacji o cenach biletów.

    =====================================

    TEATR KUCHARSKA REWIA GWIAZD
    sponsorują SUPERMARKETY ALBERT
    SOBOTA
    • 11:00 – Kurt Scheller
    • 12:00 – Karol Okrasa
    • 13:00 – Karol Okrasa
    • 14:00 – Janusz Profus
    • 15:00 – Giancarlo Russo
    • 16:00 – Andrzej Polan
    NIEDZIELA
    • 11:00 – Robert Sowa
    • 12:00 – Janusz Profus
    • 13:00 – Robert Sowa
    • 14:00 – Giancarlo Russo
    • 15:00 – Kurt Scheller
    • 16:00 – Andrzej Polan
    SALON PREZENTACJI
    SOBOTA
    • 10:30 – Oliwy, prowadzi Olivabio
    • 11:30 – Szkoła Piw, prowadzi Browar Amber
    • 12:30 – Herbaty, prowadzi Herba Thea
    • 13:30 – Kawy, prowadzi Pożegnanie z Afryką
    • 14:30 – Wina, prowadzi Eunion
    • 15:30 – Miody pitne i naturalne, prowadzi Sądecki Bartnik
    • 16:30 – Oliwy, prowadzi Olivabio
    NIEDZIELA
    • 10:30 – Szkoła Piw, prowadzi Browar Amber
    • 11:30 – Dobór Win do posiłków
    • 12:30 – Herbaty, prowadzi Herba Thea
    • 13:30 – Kawy, prowadzi Pożegnanie z Afryką
    • 14:30 – Wina, prowadzi Eunion
    • 15:30 – Miody pitne i naturalne, prowadzi Sądecki Bartnik
    • 16:30 – Szkoła Piw, prowadzi Browar Amber
    WŁOSKA SZKOŁA GOTOWANIA SMEG’a
    prowadzi Giancarlo Russo
    SOBOTA
    • 10.00 - Prezentacja Win Włoskich
    • 11:00 - Risotto z szafranem
    • 12:00 - Makaron bucatini z sosem pomidorowym, boczkiem, pieprzem i serem pecorino
    • 13:00 – Polędwica w occie balsamicznym
    • 14:00 - Radicchio, ser mozzarella, melon i świeże ogórki
    • 15:00 - Prezentacja Win Włoskich
    • 16:00 - Rurki w sosie pomidorowym, sardynkami i kaparami
    NIEDZIELA
    • 10.00 – Prezentacja Win Włoskich
    • 11:00 - Risotto z karczochami
    • 12:00 - Roladki z łososia i wędzonej szynki Spek w kremie z selera
    • 13:00 - Deser z serka mascarpone
    • 14:00 - Prezentacja Win Włoskich
    • 15:00 - Kotleciki cielęce w sosie cytrynowym
    • 16:00 - Polędwica z winem Marsala
    AKADEMIA GOTOWANIA KURTA SCHELLERA
    prowadzi Sebastian Gołębiewski
    SOBOTA oraz NIEDZIELA
    • 11.00 Prowansja (2h): Pomidory po prowansalsku, Zupa Krem prowansalski, Kurczak z
    Ratatuille
    • 13.00 Włochy (2h): Pasta, Chicken Cacciatore
    • 15.00 Szwajcaria (2h): Cielęcina w sosie grzybowym z Roesti, Mus czekoladowy z
    pomarańczami
    KONKURS „KUCHARSKA OSOBOWOŚĆ ROKU”
    Sponsorują przyprawy PODRAVKA
    prowadzi Andrzej Polan
    SOBOTA
    • 10.00 – Degustacje past Podravka
    • 11.00 – 16.00 Pokazy młodych talentów kucharskich (występy w parach)
    • 16.00 - Degustacje past Podravka
    NIEDZIELA
    • 10.00 – Degustacje past Podravka
    • 11.00 – 16.00 Pokazy młodych talentów kucharskich (występy w parach)
    • 16.00 - Degustacje past Podravka
    • 17.00 – Wręczenie Nagród
    SZKOŁA SUSHI TEKEDA
    SOBOTA oraz NIEDZIELA
    • 10:45 - Wprowadzenie; Etykieta; Historia sushi; Omówienie rodzajów i technia
    przygotowywania + Pokaz kulinarny – Kappa Maki
    • 11:45 - J.w. + Pokaz kulinarny – Sake Nigiri
    • 12:45 - J.w. + Pokaz kulinarny – Sashimi
    • 13:45 - J.w. + Pokaz kulinarny – Temaki
    • 14:45 - J.w. + Pokaz kulinarny – Futomaki
    • 15:45 - J.w. + Pokaz kulinarny – California maki
    • 16:45 - J.w. + Pokaz kulinarny – Sunomono

    oraz DEGUSTACJE I POKAZY:
    Bacha – Amus – Peklimar – Villeroy&Boch – Eunion – Orzeł – Świat Win – Witek’s – Stół Marzeń – Austro Vin –
    Uzdrowiska Polskie – Zepter – Sanechem – Krokus – Kotanyi – Wedel – Sitli – Pieczywo Mistrza Piotra – Browar
    Amber
    – ZM Nowak – Gyma – Gorenje – LG – Specjał Wiejski – Viands – Noris – SziBo – Dagoma – ZasPol –
    Browar CiechanówSądecki Bartnik – Tradycyjne Jadło – Fissler – Dolce-Vita – Oleofarm – Ratus
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Program imprezy wygląda smacznie.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • Simon
      † 1964-2008 Piwosz w Raju
      • 2001.02
      • 993

      #3
      Zapraszam na degustację niefiltrowanego piwa Żywe i niepasteryzowanego Koźlaka prosto z beczki !

      Zapraszam również na prezentację, która odbędzie się "z pomocą" bardzo znanego i zacnego Forumowicza...
      Simon

      Comment

      • emes
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 4275

        #4
        A po ile bilety ? 200 zł ?

        Comment

        • zAjkA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1089

          #5
          Postaram się być w Niedzielę o 10.30.
          Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Wie ktoś po ile bilety?

            Comment

            • Piecia
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.02
              • 3312

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
              Wie ktoś po ile bilety?

              15 zł Ulgowy
              20 zł Normalny

              z tym, ze nie wiem komu i na jakiej podstawie przysługuje ulga - czyżby na podstawie paragonu z Alberta?
              Koniec i bomba,
              Kto nie pije ten trąba !!!
              __________________________
              piję bo lubię!

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Na podstawie jakiegokolwiek pragonu z Alberta.

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #9
                  Prezentacja Ambera była naprawdę na wysokim poziomie. Pomijam już odczucia estetyczne, bo w tym Browar Amber był zawsze dobry, skupiam się raczej na merytoryce. Ciekawym posunięciem, była wymiana prowadzących wykład: raz był nim Simon, a raz Andrzej z Bierhalle. Zmiana tembru głosu wyraźnie ożywiała wykład, który objął wszystkie etapy powstawania piwa, zacząwszy od słodowania jęczmienia, a skończywszy na pracy drożdży. W międzyczasie można było spróbować, jak smakuje zacier, brzeczka gotowa do zaszczepienia drożdżami i w końcu produkt finalny: nieklarowne, niepasteryzowane Piwo Żywe. Miłym akcentem było również wspomnienie o innych małych polskich browarach….

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.08
                    • 6717

                    #10
                    W prezentacji zaakcentowane wyraźnie było to, że małe browary robią piwo "ze smakiem" i że należy zawsze poszukiwać lokalnych piw w danym regionie, gdyż są zwykle lepsze od masówki.

                    Do tego na stoisku Ambera można było nabyć w cenie 4PLN/0,5l niefiltrowane beczkowe Żywe i Koźlaka (mniam). Można też było dostać gratisową próbkę, jeśli ktoś nie chciał od razu półlitrowego piwa. My chcieliśmy
                    Po prezentacji miło pogawędziliśmy chwilę z Simonem.

                    Na targach był też Browar Ciechanów z ładnie udekorowanym stoiskiem i całym asortymentem piwnym, ale niestety tylko butelkowym.

                    Było mnóstwo dobrych wędlin, sosów i innych frykasów (wina nie dotykaliśmy )

                    No i były miody pitne z firmy Nowosądecki Bartnik, w tym zakupiony przez nas w jakże atrakcyjnej cenie 40 PLN półtorak Chrobry

                    Reasumując - bardzo udane targi
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • Simon
                      † 1964-2008 Piwosz w Raju
                      • 2001.02
                      • 993

                      #11
                      Dziękuję bardzo:
                      - Krzysztofowi i Andrzejowi za pomoc w przygotowaniu ( w tym za dostarczenie "eksponatów" ) i realizacji trzech prezentacji;
                      - Forumowiczom Sekcji Warszawskiej za "czynną" obecność i pozytywną ocenę debiutu Szkoły Piwa Browaru Amber i Bierhalle
                      Simon

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X