szczegóły wkrótce
2008.09.06 - Bielkówko, V Koźlaki Bielkowskie
Collapse
X
-
Kożlaki w ramach imprezy ENERGIA KASZUB
w trakcie ustalania,ale mogę zdradzić, że w ramach ENERGIA KASZUB Ziemia- Woda-Powietrze planowane są imprezy:
POWIETRZE:
1. Hynek Cup, czyli Balonowy Puchar Kaszub im. płk Franciszka Hynka , zawody w ramach Pucharu Polski ( około 30 załóg wystartuje z pól przy browarze )
ZIEMIA:
2. Festiwal Produktów Regionalnych i Tradycyjnych ( przed Koźlakami )
3. Koźlaki Bielkowskie
WODA
4. Dni Otwarte Elektrowni Wodnych na Raduni ( Bielkowo, Straszyn )
5. Zawody Kajakarskie : Kolbudy - Bielkowo - Straszyn
Dlaczego Hynek Cup ?
Płk Franciszek Hynek: jeden z największych polskich pilotów balonowych, dwukrotny zdobywca Pucharu Gordon Bennetta, żółnierz AK i ZWZ, zginął z 7/8 września 1958 roku w Szatarpach koło Nowej Karczmy ( Kaszuby ) . Okoliczności śmierci nie są do dzisiaj wyjaśnione, chociaż oficjalnie podano, że zahaczył o linię wysokiego napięcia. Linii w tej okolicy nie było, za to stacjonowały jednostki KBW. A że leciał w kierunku Szwecji...Simon
-
-
zawody balonowe
Znalazłem stronę zawodów Hynek Cup 2008 - Balonowy Puchar Kaszub im. płk F. Hynka: http://www.hynekcup.pl
Co to jest za impreza?
"HYNEK CUP 2008" jest imprezą o zasięgu międzynarodowym kwalifikowaną do balonowego Pucharu Polski
Kiedy się odbędzie?
4 - 7 września 2008 r.
Gdzie się odbędzie?
W rejonie miejscowości Bielkówko - Kolbudy - Przywidz - Nowa Karczma - Szymbark - Szatarpy, w malowniczej części pogranicza kociewsko-kaszubskiego.
Jaka idea?
Ideą zorganizowania imprezy jest przypadające w tym roku 50-lecie, niewyjaśnionej do końca katastrofy balonu pilotowanego przez Franciszka Hynka, najwybitniejszego polskiego pilota balonowego, dwukrotnego zwycięzcy pucharu Gordona Genetta, oficera ZWZ i AK, więźnia nazistowskich, niemieckich obozów koncentracyjnych, popularyzatora sportu balonowego w Polsce.
Kto organizuje?
Organizatorami imprezy "HYNEK CUP 2008" są:
* Towarzystwo Sportowe Przywidz,
* Balloon Charter,
* Grupa pasjonatów tradycji sukcesów polskich lotników.
Impreza odbywać się będzie w ramach Energia Kaszub: http://www.energiakaszub.pl
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziA co to ma wspólnego z Koźlakami?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A swoja drogą kilka dni temu widziałem balon unoszący się w okolicach Bielkówka. I to rano... przed 6:00W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
z tego co wiem to balony właśnie latają albo wcześnie rano albo popołudniu przed zachodem słońca... wydaje mi się, że w ciągu dnia ze względu na temperaturę i nagrzane powietrze loty balonem są utrudnione.
a może leciał ktoś kiedyś takim cudem? ciekawe jakie wrażenie być tam na górze hehe
Comment
-
-
A nie jest to tak, że chodzi o naturalne tworzenie się prądów powietrznych? Rano słońce zaczna nagrzewać powietrze, a ciepłe powietrze kieruje sięku górze... Ale z godnie z tą teorią to wieczorem balony latają w celu naturalnego wyladowania wraz z opadającym chłodnym powietrzem.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
1. balonami lata się, kiedy różnica temperatury ziemi i przyziemnej warstwy atmosfery nie powoduje konwekcji ( unoszenia powietrza do góry ) i w efekcie cyrkulacji i turbulencji.
A zatem : albo rano, kiedy ziemia jest jeszcze nie nagrzana, albo wieczorem, kiedy różnica temperatur ziemi i warstw przyziemnych zmniejsza się ( termika "siada" )
2. mam fascynujące zdjęcia okolic browaru z powietrza z lotów balonem: jesiennego 2007 i wiosennego 2008 ( na trasie: Bielkówko - Kolbudy - Pręgowo - Przywidz ), w których uczestniczyłem, zaś wymieniony wyżej przelot odbywał się z okazji przygotowań do obchodów 50lecia śmierci Franciszka Hynka i potrzeb związanych z Hynek Cup ;
3. Powstaje strona poświęcona HynekCup : www.hynekcup.pl oraz www.energiakaszub.plSimon
Comment
-
-
latałem takim cudem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kifio Wyświetlenie odpowiedzi(...) a może leciał ktoś kiedyś takim cudem? ciekawe jakie wrażenie być tam na górze hehe
Balon wznosił się wysoko nad ziemią - był jednak przez cały czas na uwięzi.
Wrażenia ogólne OK, a ponieważ mam lęk wysokości to rzadko spoglądałem w dół...
Comment
-
-
Kto się wybiera? I czy ma ktoś wiadomość czy podobnie jak w roku ubiegłym PKS Gdańsk uruchomi dodatkowe kursy?
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Dla BrowarBizowiczów jest kilka zaproszeń na imprezę. Molestować trzeba przewodniczącego PŁP A....- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Przewodniczący osobiście molestuje kogo trzeba w tej sprawie
Comment
-
-
Comment