2008.09.06 - Bielkówko, V Koźlaki Bielkowskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

2008.09.06 - Bielkówko, V Koźlaki Bielkowskie

szczegóły wkrótce
    Simon
  • Simon
    • 2001.02
    • 993

Kożlaki w ramach imprezy ENERGIA KASZUB

w trakcie ustalania,ale mogę zdradzić, że w ramach ENERGIA KASZUB Ziemia- Woda-Powietrze planowane są imprezy:
    POWIETRZE:
    1. Hynek Cup, czyli Balonowy Puchar Kaszub im. płk Franciszka Hynka , zawody w ramach Pucharu Polski ( około 30 załóg wystartuje z pól przy browarze )
    ZIEMIA:
    2. Festiwal Produktów Regionalnych i Tradycyjnych ( przed Koźlakami )
    3. Koźlaki Bielkowskie
    WODA
    4. Dni Otwarte Elektrowni Wodnych na Raduni ( Bielkowo, Straszyn )
    5. Zawody Kajakarskie : Kolbudy - Bielkowo - Straszyn

Dlaczego Hynek Cup ?
    Płk Franciszek Hynek: jeden z największych polskich pilotów balonowych, dwukrotny zdobywca Pucharu Gordon Bennetta, żółnierz AK i ZWZ, zginął z 7/8 września 1958 roku w Szatarpach koło Nowej Karczmy ( Kaszuby ) . Okoliczności śmierci nie są do dzisiaj wyjaśnione, chociaż oficjalnie podano, że zahaczył o linię wysokiego napięcia. Linii w tej okolicy nie było, za to stacjonowały jednostki KBW. A że leciał w kierunku Szwecji...
    Simon

Comment

• kifio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 2

zawody balonowe

Znalazłem stronę zawodów Hynek Cup 2008 - Balonowy Puchar Kaszub im. płk F. Hynka: http://www.hynekcup.pl

Co to jest za impreza?
      "HYNEK CUP 2008" jest imprezą o zasięgu międzynarodowym kwalifikowaną do balonowego Pucharu Polski

Kiedy się odbędzie?
      4 - 7 września 2008 r.

Gdzie się odbędzie?
      W rejonie miejscowości Bielkówko - Kolbudy - Przywidz - Nowa Karczma - Szymbark - Szatarpy, w malowniczej części pogranicza kociewsko-kaszubskiego.

Jaka idea?
      Ideą zorganizowania imprezy jest przypadające w tym roku 50-lecie, niewyjaśnionej do końca katastrofy balonu pilotowanego przez Franciszka Hynka, najwybitniejszego polskiego pilota balonowego, dwukrotnego zwycięzcy pucharu Gordona Genetta, oficera ZWZ i AK, więźnia nazistowskich, niemieckich obozów koncentracyjnych, popularyzatora sportu balonowego w Polsce.

Kto organizuje?
      Organizatorami imprezy "HYNEK CUP 2008" są:

* Towarzystwo Sportowe Przywidz,
      * Balloon Charter,
      * Grupa pasjonatów tradycji sukcesów polskich lotników.

Impreza odbywać się będzie w ramach Energia Kaszub: http://www.energiakaszub.pl

Comment

• abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10862

A co to ma wspólnego z Koźlakami?
        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          A co to ma wspólnego z Koźlakami?
          To, że Kożlaki odbędą się w ramach imprezy ENERGIA KASZUB
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

A swoja drogą kilka dni temu widziałem balon unoszący się w okolicach Bielkówka. I to rano... przed 6:00
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• kifio
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.05
              • 2

z tego co wiem to balony właśnie latają albo wcześnie rano albo popołudniu przed zachodem słońca... wydaje mi się, że w ciągu dnia ze względu na temperaturę i nagrzane powietrze loty balonem są utrudnione.

a może leciał ktoś kiedyś takim cudem? ciekawe jakie wrażenie być tam na górze hehe

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

A nie jest to tak, że chodzi o naturalne tworzenie się prądów powietrznych? Rano słońce zaczna nagrzewać powietrze, a ciepłe powietrze kieruje sięku górze... Ale z godnie z tą teorią to wieczorem balony latają w celu naturalnego wyladowania wraz z opadającym chłodnym powietrzem.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Simon
                  • 2001.02
                  • 993

1. balonami lata się, kiedy różnica temperatury ziemi i przyziemnej warstwy atmosfery nie powoduje konwekcji ( unoszenia powietrza do góry ) i w efekcie cyrkulacji i turbulencji.
                  A zatem : albo rano, kiedy ziemia jest jeszcze nie nagrzana, albo wieczorem, kiedy różnica temperatur ziemi i warstw przyziemnych zmniejsza się ( termika "siada" )

2. mam fascynujące zdjęcia okolic browaru z powietrza z lotów balonem: jesiennego 2007 i wiosennego 2008 ( na trasie: Bielkówko - Kolbudy - Pręgowo - Przywidz ), w których uczestniczyłem, zaś wymieniony wyżej przelot odbywał się z okazji przygotowań do obchodów 50lecia śmierci Franciszka Hynka i potrzeb związanych z Hynek Cup ;

3. Powstaje strona poświęcona HynekCup : www.hynekcup.pl oraz www.energiakaszub.pl
                  Simon

Comment

• pivaria
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.03
                    • 1538

latałem takim cudem

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kifio Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) a może leciał ktoś kiedyś takim cudem? ciekawe jakie wrażenie być tam na górze hehe
                    Latałem balonem nad polem golfowym Amber Baltic Golf Club położonym na wyspie Wolin (ca. 15 km od Międzyzdrojów). Było to coś około roku 1994. Impreza odbywała się w ramach promocji marki papierosów WEST.
                    Balon wznosił się wysoko nad ziemią - był jednak przez cały czas na uwięzi.
                    Wrażenia ogólne OK, a ponieważ mam lęk wysokości to rzadko spoglądałem w dół...
                    PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                    www.pivaria.pl
                    https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• Pendragon
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

Kto się wybiera? I czy ma ktoś wiadomość czy podobnie jak w roku ubiegłym PKS Gdańsk uruchomi dodatkowe kursy?

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23954

Dla BrowarBizowiczów jest kilka zaproszeń na imprezę. Molestować trzeba przewodniczącego PŁP A....
                        Last edited by ART; 2008-09-03, 21:02. Powód: to połpa nie tołpa ;)
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

Przewodniczący osobiście molestuje kogo trzeba w tej sprawie

Comment

• Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9792

W imieniu Kulegy Budvara oraz własnem melduję, że będziemy. Jakoś.

Comment

• abernacka
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10862

Zaproszenia VIPowskie są już rozdysponowane.
                              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

Przetwarzanie...
                              X