Festiwal Piwa we Lwówku?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    mam nadzieję, że osoby, które robiły zdjęcia zamieszczą je wkrótce w galerii

tu jest troche: http://www.lwowekslaski.net/index.php?m=open&id=313
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

Cytat z artykułu na stronie Lwówka:

"(...) pokazywali jak odróżnić piwo oryginalne od podrobionego (...)"
      Sam jestem ciekaw...
      Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-06-22, 14:29.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Cytat z artykułu na stronie Lwówka:

"W ratuszu i urzędzie miasta obyły się otwarte dla wszystkich tzw. warsztaty z udziałem specjalistów, którzy odsłaniali tajemnice produkcji piwa i pokazywali jak odróżnić piwo oryginalne od podrobionego i jak wiele można wyczytać z piwnej piany."

lwowekslaski.net réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !

Hmmmm, to ciekawostka dropsa, w jakich to godzinach się odbywało i jacy specjaliści - bo jakoś nie słyszałam wcześniej o tym, a różnych specjalistów to widziałam non stop na Festiwalu - rozdwoili się?
        Właśnie uzyskałam informację, że niczego takiego nie było
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Właśnie uzyskałam informację, że niczego takiego nie było
          Czyli co? Miejscowe pismaki zaczynają od oszukiwania ludzi?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• chemmobile
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.03
            • 2168

Jak w ogóle śmiecie podważać wiarygodność informacji z www.lwowekslaski.net

A tak poważniej - z sobotniej informacji na tym portalu wyczytałem, że było 16 browarów z Polski, Czech i Niemiec. W jednym zdaniu dwie rażąco nieprawdziwe informacje. Zwróciłem na to uwagę i dziś dostałem PW na browar.bizie od użytkownika "lwowekslaski" (jednocześnie "redaktora" portalu lwowekslaski.net), że jestem płytki i mam płytkie informacje

Portal ten nie jest oficjalną stroną miasta, a jedynie prywatną strona o mieście. No i nie jest to pierwszy przypadek podawania nieprawdziwych lub niepełnych informacji.
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Marusia
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
              jestem płytki i mam płytkie informacje
              Dobre, dobre

www.wrowar.com.pl

Comment

• Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

Chemmobile, jesteś po prostu karłem reakcji
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Czomo
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.08
                  • 31

Powiem tak, impreza niesamowita, poznałem miłych piwoszy, a ubrany t-shert Browaru Czarnków, okazał się przyciągać wzrok innych piwoszy, szkoda że tego browaru nie było, ale za to było wiele innych, w tym i czeskie browary. Impreza jak najbardziej udana, i czekam na kolejną, może tym razem ilość browarów będzie większa. Zastanawiam się tylko czy to była pierwsza warka z Lwówka, czy też bardziej zrobiona w Ciechanowie. Tak czy siak, jak ktoś mnie widział z kolegą WesTomem z koszulkami Browaru Czarnków to gratuluje Trzeba było jakoś zwrócić na siebie uwage
                  "Choć na piwko na przeciwko, tam jest mały bar, wypijemy tam piwko sam na sam"

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chemmobile, jesteś po prostu karłem reakcji
                    Zaplutym.
                    blog.kopyra.com

Comment

• Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

Przez grzeczność nie dodałem ;p
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czomo Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak czy siak, jak ktoś mnie widział z kolegą WesTomem z koszulkami Browaru Czarnków to gratuluje
                        Przyjmuję gratulacje, bo Was mijałem w drodze na stadion

To teraz ja coś napiszę o Festiwalu.
                        Spodziewałem się większej liczby browarów. Ale z drugiej strony każdy browar oferował kilka rodzajów piw i w ciągu jednego dnia nie było mowy o spróbowaniu każdego. Bardzo ucieszyły mnie czeskie browary, a zwłaszcza Cerna Hora która we Wrocławiu jest trudna dostępna w takiej palecie, jaka była we Lwówku Śl. Miałem już pod wieczór chwilę słabości, ale ciechanowski Krzepiak mnie pokrzepił, jak to dobrze ujął Antoś

Nie lubię początków takich imprez, bo są oficjalne i przez to strasznie "sztywne". Ale w końcówce oficjalnej części do mikrofonu "dorwał się" prezes Jakubiak... człowiek ma gadane Można powiedzieć, że początki współpracy lwóweckiego browaru z miastem napawają optymizmem.

W pewnym sensie czułem się jako gospodarz, bo Lwówek Śl. to moje rodzinne miasto. Obawiałem się, że Festiwal będzie typowym odpustem. Przed oczami miałem wizje rzędów kramików z "bele czym", snujących się i zamroczonych alkoholem żuli z piwem/winem kupionym w pobliskich marketach itp. Na szczęście wizje te były tylko wytworem mojej wyobraźni, a przynajmniej ekipa browar.bizowa nie narzekała zbyt wiele A było na co. Zapewne wielu osobom na dłuższy pobyt, a nawet przyjazd, nie pozwoliła baaaaardzo skromna baza noclegowa w mieście. Choć w sobotę wieczorem zauważyłem rozbity namiot na terenie stadionu, co świadczy o determinacji gości

Festiwal był typowo piwny. Fantastyczną okazją do spróbowania wielu nieznanych marek piwnych w jednym miejscu. Zwłaszcza w tak małym mieście, gdzie specjalistycznych sklepów nie uświadczysz. Już gdzieś na browar.bizie napisałem, że we Lwówku ludzie wiedzą, co dobre. Co znaczy dobre piwo i było to widać po wypchanych butelkami reklamówkach, które opuszczały teren stadionu. Mam nadzieję, że klimat imprezy się nie zmieni. A mam się czego obawiać, bo patrząc na kilkunastoletnią historię innej cyklicznej imprezy tematycznej, Lwóweckiego Lata Agatowego, jest tendencja spłycania formuły do "napić się, nażreć i czekać do przyszłego roku". Moim zdaniem powodowane jest to monotonnością i brakiem nowych pomysłów. Niestety we Lwówku imprezy od lat organizują te same osoby, a "młodzież" chcącą odświeżyć atmosferę deleguje się do funkcji "chłopców na posyłki".

Logistycznie impreza była dobrze przygotowana. Takie szczegóły, jak Toi Toi-e i umywalki z wodą czasem nie uświadczę we Wrocławiu (jeśli ktoś był we wrocku 4 czerwca na imprezie z okazji 20-tej rocznicy wolnych wyborów to wie, o czym piszę). Pokazuje to, że prowincja nie ma się czego wstydzić i potrafi lepiej organizować imprezy niż lokalna metropolia.

Parę słów nt. obecności czeskich browarów (a właściwie były to stoiska hurtowników sprowadzających do Polski czeskie piwa). Pojawił się pomysł, że na festiwalu powinny być tylko polskie browary. Jeśli taka będzie wola organizatorów, to nic nie poradzę. Ale chciałbym zauważyć, że przynajmniej południowe dzielnice Dolnego Śląska to obszary, gdzie czeskie piwo jest dość szeroko znane i lubiane. Sam pamiętam, jak w latach 90-tych organizowało się imprezy typu "osiemnastka" itp. Poprzedzone one były zaopatrywaniem się u południowych sąsiadów w alkohol, w tym piwo. Nazwałbym to specyficzną "współpracą transgraniczną". Dlatego osobiście byłbym zasmucony faktem rezygnacji z czeskich browarów na kolejnych lwóweckich festiwalach. Tym bardziej, że nie "zaszkodziłyby" swoją obecnością polskim browarom i byłyby okazją dla wielu gości spróbowania lanego piwa z Czech.

Na kolejnych edycjach Festiwalu na pewno będzie więcej gości, co mam nadzieję organizatorzy wezmą pod uwagę. Spodziewam się również większej reprezentacji browar.bizowców No i ilość browarów zapewne się zwiększy. O tym, że będzie już lany Lwówek chyba nie muszę wspominać

I na koniec coś dla takich jak ja, czyli info o cenach
                        Piwa lane były po 4 zł. Kubeczki plastikowe 0,4 l, wyjątkiem była chyba tylko Cerna Hora, która lała do kubków 0,5 l. Cenowo "wyróżniał się" Koreb z piwem po 6 zł. Piwo butelkowane było w podobnych cenach co lane lub droższe o 1 zł. Browar.bizowcy biegali z kuflami szklanymi 0,5l i chyba nie było nigdzie problemów, aby nalać pół litra piwa w cenie 0,4 l
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Promil03
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.10
                          • 2833

...

Na kolejnych edycjach Festiwalu na pewno będzie więcej gości, co mam nadzieję organizatorzy wezmą pod uwagę. Spodziewam się również większej reprezentacji browar.bizowców No i ilość browarów zapewne się zwiększy. O tym, że będzie już lany Lwówek chyba nie muszę wspominać

...
                          Czytając ten wątek, dochodzę do wniosku, że impreza była wspaniała.
                          Należy więc już dzisiaj wystosować apel na przyszły rok: Festiwal Piwa we Lwówku 2010 w innym terminie niż XV Giełda w Żywcu!

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

I na koniec coś dla takich jak ja, czyli info o cenach
                            Piwa lane były po 4 zł. Kubeczki plastikowe 0,4 l, wyjątkiem była chyba tylko Cerna Hora, która lała do kubków 0,5 l. Cenowo "wyróżniał się" Koreb z piwem po 6 zł. Piwo butelkowane było w podobnych cenach co lane lub droższe o 1 zł. Browar.bizowcy biegali z kuflami szklanymi 0,5l i chyba nie było nigdzie problemów, aby nalać pół litra piwa w cenie 0,4 l

Na początku butelki były w cenie lanego a później podskoczyły do 5 PLN. Nie dotyczy to Koreba bo od początku sprzedawał wszystko po 6 PLN

Tylko Ciechan był lany do 0,4l a za kufel 0,5l płaciłem 5 PLN.

To jest moja wersja prawdy Jeśli gdzieś sie mylę to proszę o korektę.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Marusia
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Dodam tylko, że jako "browarbizowcy" bojkotowaliśmy Koreba, który wyłamał się z formuły zaproponowanej przez organizatorów (wszystkie browary piwa w tej samej cenie). Pozycjonowanie cenowe ok, ale może najpierw jakościowe Ciechan wprawdzie zrobił modyfikację cenową, ale dyskretnie i w sumie w obrębie zasad, a Koreb na chama pojechał i tyle.
                              Last edited by Marusia; 2009-06-22, 21:17.

www.wrowar.com.pl

Comment

• skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2485

Parę słów nt. obecności czeskich browarów (a właściwie były to stoiska hurtowników sprowadzających do Polski czeskie piwa). Pojawił się pomysł, że na festiwalu powinny być tylko polskie browary. Jeśli taka będzie wola organizatorów, to nic nie poradzę.
                                Kto forsuje taki pomysł? Nie wiadomo ile polskich browarów będzie za rok. Browary zaproszone i obecne na festiwalu do dwie różne liczby. A dwa - trzy czeskie browary wzbogacają tylko ofertę piw regionalnych dla konsumentów i stanowią dla nich ciekawe urozmaicenie.

Czyżby chodziło o konkurencję i powszechnie dobrą opinię o czeskich piwach, a co za tym idzie niebezpieczeństwo, że konsumenci rzucą się na czeskie zamiast na polskie piwa?

Comment

Przetwarzanie...
                                X