Praga, 22-31.05 - piwa z 30 minibrowarów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacykow Wyświetlenie odpowiedzi
    druga opcja (zaslyszana, nie testowana) to kupno biletu do granicy i potem po stronie czeskiej u konduktora

Robiłem tak w podróżach do NL. Do Niemiec, konduktorowi 5zł do kieszeni. Przez Niemcy na wocheende ticket, przez granicę D-NL (2min drogi) nerwowo wypatrując konduktora. Jeżeli przyszedł kończyło się zawsze straszeniem, że wezwie Policaj.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Po przyjeździe w piątek wieczorem i szybkim rozpakowaniu zjadamy smażony ser pijemy

przeciętnego Koziołka i w droge w drogę szybko szybko do "źródełka"
      A tam wita nas kilkanaście gatunków piwa z kilku browarów, klimatyczny ogródek będacy częścią

"studni" w kamienicy. Piwo leją w ogródku i na dole w całkiem sympatycznej knajpce.
      Ludzie może nie amokowo dużo ale wszystkie stoliki zajęte. Czesi stanowią jakieś 20 procent

Słychać głównie angielski i niemiecki.
      Piwa od dobrych przez bardzo dobre do pysznych, od klasycznych jasnych leżaków poprzez

klasyczne ciemniaki po stouty, czerwone i rauchbiery. Duży i ciekawy wybór. NIestety ceny nas

niemile zaskakują od 38 do nawet 45 koron za pół litra. Szklaneczka z logo knajpy z kaucją 50

koron. Niemile zaskakuje nas też brak dań obiadowych w wykend.
      Ale nie narzekam za duzo bo przegląd piw był naprawdę spory o szerokim rozstrzale stylów.
      W sobotę i niedzielę ludzi dużo mniej, zajete pojedyńcze stoliki. Chyba jednak przesadzono z

cenami.
      Warto było się przejechać na ten przegląd piw z małych czeskich browarów. Czekało nas też

nieoczekiwane a miłe spotkanie z Pioklem i jego rodziną. Igor pozdrawia Agnieszkę
      Pozostaje jeszcze bardzo krótko opisać spróbowane piwa:
      -Ostrava Zahreb jasny leżak mocno chmielony (naprawde prawdziwa goryczka jak z lat 80), barwa

w kierunku bursztynu jak kiedyś w Brackim. Klasyczne jasne pyszne piwo jakie można było pijać

w latach 80 także w Polsce. Piana oczywiście gęsta i śnieżnobiała.
      - Kozlovice jasny leżak o barwie bursztynowej, niefiltrowany o wyraźnej ale jednak znacznie

mniejszej goryczce niż w Ostravie. Piwo trochę gorsze z pojawiającymi się metalicznymi

posmakami. Piana gęsta i trwała.
      - Slezan jasne. Gęsta piana i piwo baaaardzo smaczne, delikatnie słodkawe.
      - Broumy Matuska jasne. Słodkawe i zwartej i gęstej pianie. Niefiltrowane. W tle dość wyraźna

goryczka.
      - Belec Car jasne. Aksamitne, pełne, pyszne o gęstej śnieżnobiałej pianie. Górna półka piw

jasnych
      - Valasek jasne. Odrobinę słabsza piana niż w reszcie, zbyt dużo dziur. Piwo orzeźwiające,

lekkie, delikatne. Dobre piwo na upały.
      - Kanec stout. Gęsta zwarta piana. Piekna smolista czerń. Ciekawy smak dobrej kawy z

delikatną goryczką (może trochę zbyt mała).
      - Rampusak (Dobruszka) jasne. Piękna, gęsta piana. Zdecydowany goryczkowy smak. Orzeźwiające,

pyszne. Górna półka jasnych.
      - Zvikov czerwony Rarasek. Delikatnie wędzone w smaku, słodowe, naprawdę dobre piwo o

ciekawym smaku.
      - Chyne Mlynarska 12. Barwa czerwona, piękna piana. Słodowe.
      - Kanec rauchbier . Dla mnie hit, wyraźny zapach i smak wędzonego sera ale nie aż duży jak w

Rauchbierze z Bamberga. Gęsta piana i orzeźwiajacy smak, lekkie i świetne wędzone piwo.
      - Rambousek Barwa w kierunku czerwonej, gęsta i śnieżnobiała piana. Dziwne piwko,

jednocześnie czereśniowe a z drugiej strony mocno nachmielone. Dobre.
      - Avar jasne. Klasyczne jasne piwo z wyraźnym chmieleniem. Górna półka jasnych.
      - Avar ciemne. Najklasyczniejszy z klasycznych czeskich ciemniaków. Bez słodkości, dobrze

wywarzony.

Z wypitych przeze mnie piw najlepsze dla mnie były:
      jasne - Belec Car
      ciemne - Avar
      inne - Kanec stout i rauchbier

Udana impreza i tylko szkoda, że tak mało Czechów odwiedziło Zly Casy w tym "czasie".

Druga impreza to Cesky Pivny Festival przy metrze Letnany.
      Cóż nie ukrywam, że ja uwielbiam takie ludowe zabawy więc ocena musi być pozytywna
      6 dużych namiotów w każdym różne dobra piwe i dobra różna dla każdego muzyka ale bez żadnych

playlist z mainstremowych mediów czy tym bardziej jakiś rapów czy technów.
      Najlepiej było w namiocie w którym odbywała się zabawa jak w czeskiem remizie z dobrych

czasów CSSR - jeżeli pamiętacie Pali się moja panno itp. i lubicie ten klimat to bawilibyście

się super jak ja. Tańce, wesołość, rytmy idealne do piwa. No ekstra.
      W przerwach przechodziliśmy do namiotu obok gdzie grała super ostra rockowa kapela i tu treż

fajna zabawa choć tu już więcej turystów niż Czechów.
      W innych namiotach była muzyka celtycka, czeska ludowa, przeboje włoskie z lat 80.
      Ludzie bawili się super bez żadnych zgrzytów.
      Niestety ceny tutaj to jakaś porażka. Piwo 40 koron a jedzenie w okolicach 100-160 za proste

minutky i hotove jidla. Co gorsza trzeba było kupować minimum po 5 żetonów co spowodowało, że

nie spróbowałem wszystkiego co chciałem bo miałem już ochotę na dwa piwa a nie pięć.
      Ale ogólnie dobra zabawa i warto było tu przyjechać.
      Piwa z minibrowarów na stanowisku 6 były sprzedawane "rotacyjnie" więc żeby spróbować

wszystkich trzeba y b yło codziennie przez tydzień przyjeżdżać. Mnie żal, że akurat nie było

Harracha czy piw z browaru Złoty Łabędź b o na tych mi najbardzien zależało.
      Udało mi się spróbować:
      - Żatec 11 Przepyszne goryczkowe piwo z trwałą zwartą pianą. Prawie najlepsze
      - Kanec jasny kvasnicove Lekko owocowe ale z wyraźną goryczką. Piekna piana.
      - Purkmistr jasne. Pyszny, orzeźwiający z delikatną goryczką (odrobinę czuć metliczność).W

tle nuty słodowe.
      - Bakalarz (Rakovnik) 12 jasne. Delikatne, aksamitne z delikatną goryczką. Piana trochę zbyt

dziurawa.
      -Rychtar jasne kvasnicove. Hit, najlepsze, świeże, orzeźwiajace drożdżowo-owocowo-goryczkowe

z przepiękną pianą.

Udało nam się odwiedzić jeszcze kilka fajnych knajp ale to już w Piwo-Gdzie. Tu tylko zaznaczę, że jednym z lepszych piw było piwo z wielkiego ale jeszcze na szczęście państwowego browaru pite w jednej z restauracji - Niepasteryzowana dziesiątka z Budvaru, dodając do tego, że inne dobre piwa pochodziły z browarów rzemieślniczych (ale często nawet te nie dorównywały Budvarovi) co tylko świadczy, że najlepsze piwo rodzi się tam gdzie nie ma naporu na maksymalizację zysku a władzy nie sprawują prywatni "akcjonariusze".
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• genea
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.02
        • 1515

Nic tylko pozazdrościć wrażeń no i samego wyjazdu
        Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
        Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
        Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• piokl13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.06
          • 946

Ja mimo wszystko obie imprezy oceniam pozytywnie. A to dlatego, iż głównie dzięki nim podczas 8 dniowego pobytu w Czechach udało mi się wypić piwa z 31 małych czeskich browarów, z których wcześniej nie piłem jeszcze piwa (w sumie dobijam 100 ).

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19275

100 na stotrzydzieścikilka wszystkich browarów w czechach to i tak nieźle.

Comment

• abernacka
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10863

Prezesie skąd wziąłeś taką liczbę? Jest ich ok. 115.
              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

Natknąłem się w serwisie svetpiva.cz (albo w którymś z odnośników z niej) ale może któreś już nie działają. Niemniej tyle widziałem wczoraj.

Comment

• abernacka
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10863

Myśle, że ten post wszystko wyjaśni: http://www.browar.biz/forum/showpost...7&postcount=66

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19275

Myślisz, że przez ostatnie 2 miesiące czesi zasypywali gruszki w popiele? Mówię co widziałem. Fakt, że znaleźć tego nie mogę w tej chwili, ale upierać się też jak osioł nie będę
                    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-06-01, 15:50.

Comment

• genea
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.02
                      • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) podczas 8 dniowego pobytu w Czechach udało mi się wypić piwa z 31 małych czeskich browarów (...)
                      Niezła dzienna średnia
                      Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
                      Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
                      Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10863

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
                        Niezła dzienna średnia
                        Normalna wakacyjna norma. 4 piwa dziennie x 8 dni to już znasz odpowiedź. Ale znając życie taki wzór nie obowiązywał u Piokla

Comment

• docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

Z cenami w Zlych Casach jednak nie było tak żle. Jak widać z tej relacji większość piw dnia była w okolicach 35 Kc, a sądzę że i tak degustowało się pojemności 0,3. Aż się prosiło o jakiś abonament na czas festiwalu
                          Dzięki VanPurRz za szczegółowe sprawozdanie!
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• piokl13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.06
                            • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z cenami w Zlych Casach jednak nie było tak żle. Jak widać z tej relacji większość piw dnia była w okolicach 35 Kc, a sądzę że i tak degustowało się pojemności 0,3. Aż się prosiło o jakiś abonament na czas festiwalu
                            Dzięki VanPurRz za szczegółowe sprawozdanie!
                            Dostępne były szkło 0.3 i 0.5. Ja degustatorem nie jestem, więc po prostu piłem z 0.5.
                            Jeżeli chodzi o ceny, to było tak, że "zwykłe" 11, 12 kosztowały najmniej, nawet 28,29kc za 0.5 się zdarzyło. Im bardziej specjalne czy treściwe piwo, tym drożej.

Comment

• Saks
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.09
                              • 108

Byłem i ja tam z ekipą z trójmiasta. W Złych czasach nie dogadaliśmy się z Barmanem i nie zrozumieliśmy akcji z kaucją za szklanke 50Kc pomyśleliśmy że policzył nas "turystycznie" i wypiliśmy tam tylko po jednym piwie. Ale ja trafiłem na Rambouska malinowego, choc nie przepadam za owocowymi wynalazkami było rewelacyjne! Jedno z lepszych piw wyjazdu obok Primatora Stouta i piw z Strahovskiego Pivovaru.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Saks; 2009-06-19, 21:45.
                              Mel Gaudii Vitae Est

www.michalsaks.com

Comment

• kishar
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.10
                                • 1691

Czy ktoś ma może informację, czy w tym roku też jest planowana ta impreza iw jakim terminie?? bo w ostatnim tygodniu maja będę w Pradze i było by dobrze jakby akurat wtedy była.

Comment

Przetwarzanie...
                                X