Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
BeerFest - Chorzów - WPKiW, 28-30.08.2009r
Collapse
X
-
-
-
Oj nie o to chodzi... Nie porównałbym koncerniaków do kartoflii - prędzej domowe piwo (ale do takich zajebistych ze skwarkami i zsiadłym mlekiem). Piwa z koncernów są jak wędlina z supermarketu - pozbawione smaku z masą zamienników (tu kukurydza i syrop maltozowo-glukozowy zamiast słodu jęczmiennego, a tam soja i benzoesan sodu zamiast mięsa), z enzymowymi przyśpiaszaczami produkcji etc. Podobnie masa ludzi je takie wędliny i pije te piwa. Wielcy producenci wędlin też nie zmieniają receptur - takie im się bardziej opłacają... Koncerniaki są względnie tanie, łatwo dostępne, reklamowane i są trendy! Uwierz picie Lecha jest bardziej w modzie niż łódzkiego Portera.
Jeśli jadłeś kiedyś domowej produkcji wędlinę to powinieneś łapać różnicę.
Nawet jeśli nie - zrozum, że jesteśmy na forum piwnym, gdzie ludzie tą różnicę rozumieją.
Przy okazji - znalazłem powód dla którego warto było uczestniczyć w tej "degustacji" w Biłgo. Powiem Wam, żebyście mogli sobie odpuścić tą imprę. Zrozumiałem dlaczego Tyskie jest "nasze najlepsze" - to niestety naprawdę SABa najlepsze...Last edited by Seta; 2009-08-26, 08:07.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedziSeat zauważyłem że niektórzy faktycznie nie lubią koncernówek, ale w większości jest taka moda i to nie tylko w dziedzinie piwa, aby uciekać od wszystkiego co "powszednie". W niektórych przypadkach to ma sens ( np fastfoodowe żarcie, dziadowskie wędliny) ale w innych wypadkach to po prostu chęć pokazania swojej indywidualności - (patrzcie jem sushi, i jestem trendy). Jeśli chodzi o piwo to tu prawda jest gdzieś po środku - faktycznie wszystkie piwa wieliej trójki mają podobny smak różniący sie kilkoma niuansami. Jednak nie powiedziałbym że są niedobre - po prostu ich smak się znudził. Można to porównać do naszych codziennych kartofli na obiad - większość polaków lubi taką monotonię czyli codzień zupa i kartofle, jest to smaczny obiad, pożywny, ale w pewnym momencie się nudzi i człowiek chce raz na jakiś czas zrobić sobie np spagetti, które w stosunku do tej zupy i kartofli wydaje niezwykłym rarytasem. Jednak większość i tak wróci do zupy i kartofli bo jest przyzwyczajona, bo lubi, bo kluski tuczą itd. Powodów dlaczego ludzie wybierają lagera z koncernu, a nie z małego browaru jest mnóstwo, i dopóki te powody będą to koncerny nie zmienią receptur, co podejrzewam dla takiej wielkiej korporacji to żaden problem, byle by zbyt był.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziUwierz picie Lecha jest bardziej w modzie niż łódzkiego Portera.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziZrozumiałem dlaczego Tyskie jest "nasze najlepsze" - to niestety naprawdę SABa najlepsze...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTo zależy gdzie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNa szczęście, aż tak źle nie jest. PU jest lepszy, no i Master z Pilzna.Last edited by Seta; 2009-08-26, 09:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSpryciarze nie pokazali ich na "feście" PU oczywiście oryginalny, nie ten z Poznania?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziOj nie o to chodzi... Nie porównałbym koncerniaków do kartoflii - prędzej domowe piwo (ale do takich zajebistych ze skwarkami i zsiadłym mlekiem). Piwa z koncernów są jak wędlina z supermarketu - pozbawione smaku z masą zamienników (tu kukurydza i syrop maltozowo-glukozowy zamiast słodu jęczmiennego, a tam soja i benzoesan sodu zamiast mięsa), z enzymowymi przyśpiaszaczami produkcji etc. Podobnie masa ludzi je takie wędliny i pije te piwa.
Wielcy producenci wędlin też nie zmieniają receptur - takie im się bardziej opłacają... Koncerniaki są względnie tanie, łatwo dostępne, reklamowane i są trendy! Uwierz picie Lecha jest bardziej w modzie niż łódzkiego Portera.
Jeśli jadłeś kiedyś domowej produkcji wędlinę to powinieneś łapać różnicę.
Nawet jeśli nie - zrozum, że jesteśmy na forum piwnym, gdzie ludzie tą różnicę rozumieją.
Sam jestem pasjonatem dobrej kuchni - interesuje się prywatnie i zawodowo od wielu lat branżą spożywczą, sposobami produkcji i przetwórstwa żywności, sam również domowym sposobem robię wino, ocet, kilka razy zdarzyło mi się u kuzynów zrobić trochę wędlin.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedzisłyszałem już że do piwa dodaje się żółć, spirytus, sztuczny aromat zamiast chmielu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedziSeat zauważyłem że niektórzy faktycznie nie lubią koncernówek, ale w większości jest taka moda i to nie tylko w dziedzinie piwa, aby uciekać od wszystkiego co "powszednie". W niektórych przypadkach to ma sens ( np fastfoodowe żarcie, dziadowskie wędliny)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedziJeśli chodzi o piwo to tu prawda jest gdzieś po środku - faktycznie wszystkie piwa wieliej trójki mają podobny smak różniący sie kilkoma niuansami. Jednak nie powiedziałbym że są niedobre - po prostu ich smak się znudził.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedziW porównaniu do kartofli chodziło mi bardziej o ich powszedniość, a nie o sam smak, czy też walory zdrowotne
Dpóki nie zobaczę na własne oczy, lub nie dostanę informacji z pewnego źródła tże tak naprawdę jest to do takich rewelacji podchodzę raczej z dystansem.
Inne rzeczy - patrz post Kopyra i Kiszota...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziCzyli co? Dziadowskie wędliny na nie,a dziadowskie piwo już na tak? A niby czym sie różni ta kiełbasa z fabryki mięsnej od tego piwa z fabryki piwnej?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPowszechność ziemniaków wynika z tradycji kuchni polskiej...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPowszechność ziemniaków wynika z tradycji kuchni polskiej. Koncerniaki są zaprzeczeniem tradycyjności. Ich powszechność to skutek reklamy/marketingu/PR.
Napisz do działu obsługi klienta KP i powiedz, że masz silną alergię na kukurydzę. Poproś o zaświadczenie, że ich piwa jej nie zawierają. Jeśli się mylę, na pewno je dostaniesz...
Inne rzeczy - patrz post Kopyra i Kiszota...
A jeśli chodzi o te inne rzeczy to żadne z wymienionych dodatków nie są szkodliwe - pytanie jak dużo się dodaje tych syropów - czy to tylko do korekty parametrów słodu, czy top już zafałszowanie żywności. Ekstraktów chmielowych chyba we wszystkich browarach się używa? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć że gdzieś się używa szyszek chmielowych Przyznam się bez bicia że nie orientuję się za dobrze na czym polega izomeryzacja ekstraktu, ale jutro spróbuję się dowiedzieć od wujka googla
Dobrej nocy wszystkim
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedziA jeśli chodzi o te inne rzeczy to żadne z wymienionych dodatków nie są szkodliwe - pytanie jak dużo się dodaje tych syropów - czy to tylko do korekty parametrów słodu, czy top już zafałszowanie żywności.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr4 Wyświetlenie odpowiedziEkstraktów chmielowych chyba we wszystkich browarach się używa? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć że gdzieś się używa szyszek chmielowych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPoproś o zaświadczenie, że ich piwa jej nie zawierają. Jeśli się mylę, na pewno je dostaniesz...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment