2010.06.04-06 - Wrocław, Europa na widelcu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23991

2010.06.04-06 - Wrocław, Europa na widelcu

Po raz drugi na wrocławskim Rynku ma odbyć się impreza pt. Europa na Widelcu. - od piątku (a może i od czwartku) do niedzieli. Poza kulinarnymi smakołykami z krajów europejskich, przewidziana jest także Aleja Piwna, na której mamy mieć możliwość, jak i rok temu, spróbowania różnych piw z niewielkich browarów europejskich. Lista piw nie jest mi znana w tym momencie, ale jest silny nacisk na wyłącznie niekoncernowe piwa. Kto był rok temu powinien pamiętać co było i wie czego się spodziewać

Obok piwa z browarów komercyjnych - 5 czerwca - w sobotę - z Centrum Piwowarstwa uwarzymy na żywo piwo (pewnie od 12:00) oraz będziemy serwować piwo domowe.

Niestety nie są mi znane natenczas inne szczegóły. Pewnie pojawią się lada dzień. Tymczasem można zerkać na stronę

gdzie poznamy głównie menu kulinarne.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Obok piwa z browarów komercyjnych - 5 czerwca - w sobotę - z Centrum Piwowarstwa uwarzymy na żywo piwo (pewnie od 12:00) oraz będziemy serwować piwo domowe.
    No proszę, prezentacja alei win jest w piątek w godzinach pracy, a alei piw w dogodnej porze, w sobotę po południu. A wy gdzie będziecie dokładnie?

Comment

• chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

W ubiegłym roku lały się browary:
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      Skład zatem ma wyglądać tak:

Polska: Ciechan, Czarnków, Fortuna Miłosław, Kormoran Olsztyn

Czechy: Rohozec, Svijany, Opat Broumov, Nova Paka
      więc w tym roku nie powinno być gorzej, a pewnie będzie lepiej

Żeby było na skróty dla leniwych:

Znamy menu "Europy na widelcu"

Program biesiady „Europa na widelcu” 2010
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Tapir
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.10
        • 730

Z racji swojej pracy będę się kręcił gdzieś w alei win ale i o piwa zahaczę. Czy w zeszłym roku była możliwość kupna większej ilości na wynos?
        Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

Kilka informacji na temat imprezy:

W dniu 5 czerwca 2010 odbędzie się pokaz warzenia piwa tradycyjnymi metodami przeprowadzony przez Centrum Piwowarstwa. Wspólnie uwarzymy Bittera i tym samym postaramy się nawiązać do historii miasta Wrocław, w którym to od 1696 roku w karczmie Bitterbierhaus przy obecnej ulicy Świdnickiej warzone było słynne gorzkie piwo Bitterbier. Podczas pokazu będzie można również przyjrzeć się surowcom używanym w piwowarstwie – powąchać chmiel, skosztować słodu. Na planszach okalających stoisko będzie można się zapoznać z procesem warzenia i jego etapami. Na stoisku Centrum Piwowarstwa odbędzie się również prezentacja piw warzonych domowym sposobem, takich jak: India Pale Ale, Pale Ale, Grodziskie, Robust Porter, Milk Stout, Monachijskie Jasne. Eksperci wprowadzą Państwa w świat piwa i zapoznają z jego stylami. Na pamiątkę będzie można otrzymać folder zawierający opis niektórych stylów piwa.

Piwa sprzedawane podczas Jarmarku „Europa na widelcu” w dniach od 3 do 6 czerwca 2010r.
          1. Browar na Jurze (Polska) - Miodowe, Bursztynowe, Czekoladowe
          2. Browar Konstancin (Polska) - Dawne, Mazowieckie
          3. Browar Ciechan (Polska) - Wyborne, Miodowe
          4. Browar Kormoran (Polska) - Wiśnia w Piwie, Warmiak, Premium
          5. Browar Fortuna (Polska) – Czarny Smok, Czerwony Smok
          6. Browar Amber (Polska) - Koźlak, Złote Lwy
          7. Browar Malý Rohozec (Czechy) – Skalák světlý ležák 11, Skalák řezaný ležák., Skalák světlý ležák premium 12, Skalák světlé speciální pivo 13, Skalák tmavé speciální pivo 13
          8. Browar Broumov (Czechy) - Opat Třešňové Pivo, Opat Jahodový, Opat Bitter, Opat Kvasničák
          9. Browar Nová Paka (Czechy) - Podkrkonošský speciál tmavý, Podkrkonošský speciál, Kumburák
          10. Browar Švyturys (Litwa) - Baltas
          11. Browar DAB (Niemcy) - Pilsener
          12. Erdinger (Niemcy) - Weissbier
          13. Browar Shepherd Neame (Wielka Brytania) - Bishop's Finger
          14. Browar Edi (Polska) – Wschowskie Jasne, Mętne, Wschowskie Ciemne, Swojskie Jasne Mocne, Miętowe, Migdałowe, Czekoladowe, Malinowe, Wiśniowe, Imbirowe
          15. Browar Svijany (Czechy) – Svijanský Rytíř, Svijanská Kněžna, Kvasničák
          16. Měšťanský pivovar v Poličce a.s. (Czechy) – Hradební
          17. Browar Nymburk (Czechy) – Pepinova desítka
          18. Browar Dobruška (Czechy) – Rampušák
          19. Městský Podorlický pivovar (Czechy) – Rychnovský Zilvar 10, Rychnovský Kaštan 11
          20. Browar Černá Hora (Czechy) – Velen
          21. Browar Lindemans (Belgia) – Kriek, Faro, Framboise, Gueuze
          22. Browar kontraktowy Gontyniec (Polska) – Gniewosz Jasne, Gniewosz Koźlak, Gniewosz Ciemne

oraz wiele, wiele innych.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Szału nima
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23991

Że jak? W takim Opolu nie ma żadnego z wymienionych piw z beki. W Miliczu pewnie są wszystkie a nawet i więcej
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-05-30, 11:47.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Chodzi mnie o to drogi Arturze, że 95% tych piw piłem, więc nie ma ciśnienia aby tłuc się do Wrocka.

Dla Wrocławiaków oczywiście będzie to atrakcja.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Ależ oczywiście, Jacer, któżby śmiał Cię namawiać, żeby taki kawał drogi z Milicza do Wrocka jechać na taka lipę
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ależ oczywiście, Jacer, któżby śmiał Cię namawiać, żeby taki kawał drogi z Milicza do Wrocka jechać na taka lipę
                    Oczywiście już zaczyna się rozumianie to co chce się rozumiać.

Lista piw imponująca. Gdybym prawie wszystkich nie pił to pewnie bym się wybrał. DLA MNIE szału nima.

P.S. Ostatnio jechałem do Wrocka 2h. Trzebnica - Wrocek jeden wielki remont.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Szału nima
                      A co by miało być aby był?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

Nie przesadzaj, jacer. Kiedy ostatnio na masowej imprezie we Wrocławiu lud miał do dyspozycji tyle różnych piw? Nie liczę I Festiwalu Dobrego Piwa. W jakim mieście na przestrzeni 3 tygodni odbywają się dwie masowe imprezy z takim - było nie było - imponującym zestawem menu. Zaczynasz się przyzwyczajać ? To dobrze. Ja też

Comment

• Tapir
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.10
                          • 730

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                          Piwa sprzedawane podczas Jarmarku „Europa na widelcu” w dniach od 3 do 6 czerwca 2010r.
                          Wiadomo, które będą z beczki?
                          Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie przesadzaj, jacer. Kiedy ostatnio na masowej imprezie we Wrocławiu lud miał do dyspozycji tyle różnych piw? Nie liczę I Festiwalu Dobrego Piwa. W jakim mieście na przestrzeni 3 tygodni odbywają się dwie masowe imprezy z takim - było nie było - imponującym zestawem menu. Zaczynasz się przyzwyczajać ? To dobrze. Ja też
                            Tylko, że ja nie pisałem o ludzie tylko egoistycznie o sobie

Podobny zestaw będzie w Żywcu, był na warsztatach. Jakby jakiś Trapist był z beki, albo z jakieś z wioskowych browarów z Górnej Frankonii.

A tak wogóle to czekam aż ktoś przywiezie beczkowe z amerykańskich browarów. W Holandii już są, zostało jedynie 1000 km.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tapir Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wiadomo, które będą z beczki?
                              O ile wiem, to wszystkie będą z beczki.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

Podobny zestaw będzie w Żywcu, był na warsztatach.
                              Nie rób jaj - w Żywcu będą głównie butelkowe. A co do Warsztatów (to jest fragment nazwy własnej, zatem - z wielkiej litery) - to była taka pierwsza impreza w Polsce z takim repertuarem, zatem nie malkonteńć już
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X