2010.08.12-15 - Poznań, IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19267

2010.08.12-15 - Poznań, IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

[Przepraszam, że tak późno informuje, ale niedawno się dowiedziałem zupełnie przypadkiem.]

Na poznańskim Starym Rynku odbędzie się kilkudniowa impreza dla ludzi lubiących dobrze zjeść, no i napić się. Poza pokazami kulinarnymi, promocjami książek wraz z możliwością rozmów z autorami, konkursy dla producentów nalewek i kulinariów. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego dla piwosza, gdyby nie fakt (a nie ma tego na stronie organizatora) dystrybutor piw belgijskich "Smak Piwa" będzie nalewał z beczek lambiki i inne belgijskie piwa.

By zachęcić do odwiedzin strony, jak i festiwalu zacytuję fragment z ich strony www.ofds.pl:
    Na Jarmarku Dobrego Smaku – handlowej części Festiwalu obok - piroga biłgorajskiego, wędzonych ryb z Kaszub i Mazur, tradycyjnych wędlin ze świni złotnickiej pstrej, chlebów miodów i serów ze wszystkich zakątków Polski znaleźć będzie można przetwory i produkty z Bułgarii, wędliny z Węgier, wina z Austrii, Niemiec, Włoch i Hiszpanii czy oliwę z Grecji.

Wśród stoisk ponad stu wystawców jarmarku znajdą się i takie, na których goście będą mogli zaopatrzyć się w tradycyjnie wytwarzane garnki, przybory kuchenne czy ręcznie tkane obrusy. Na wielu stoiskach gastronomicznych będzie tez można skosztować pysznych dań od tych tradycyjnie polskich po świeże ostrygi czy sushi.

Na scenie Festiwalu na gości czeka szereg muzycznych i kulinarnych atrakcji. W Plenerowej Kuchni Dobrego Smaku szefowie kuchni wielu zacnych restauracji gotować będą swoje ulubione dania dzieląc się swoją kuchenną wiedzą z odwiedzającymi Festiwal. Każdego z wieczorów wystąpią zespoły prezentujące przeróżne muzyczne style – od jazzu po muzykę klasyczną, od muzyki klezmerskiej po orkiestry dęte, rock i folk.
    (...)
  • westom_Poznań
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.02
    • 54

Właśnie wróciłem stamtąd i z piw dostępne są:
    Browar Amber
    Browar Koreb
    Browar Edi
    Piwa Belgijskie, na stoisku importera "Smak Piwa".
    Last edited by westom_Poznań; 2010-08-12, 13:35.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19267

A jak ceny? Tak jak na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku? Nie wiem czego spodziewać się w Krasnymstawie.

Comment

• Czomo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.08
        • 31

Ja także tam dziś byłem z kolegą Westom, więc podam dużo więcej szczegółów
        Na Festiwalu Dobrego Smaku znalazły swoje miejsce:
        Browar Edi z Wschowy z kija są lane Ciemne i Jasne (jak zwykle) ceny duże 5PLN małe 4PLN
        Browar Amber aż 3 stoiska (jeden ze sponsorów) z kija są lane Złote Lwy, Żywe, Koźlak wszystkie po 6 PLN
        Browar Koreb który jak zwykle ceną nie grzeszy z kija 7PLN
        Oraz wspomniany Browar z belgi który oferuje bardzo smaczne piwa z kija jest wiśniowy Kriek i słodko kwaśny Faro, cena dość wysoka ale warto spróbować z kija 12PLN.
        Impreza zaczyna się o 11tej i kończy około 20tej albo i poźniej

Browar Edi tym razem się postarał i ciemne piwo było dobre, natomiast bardzo polecam piwo Faro opłaca się wydać 12PLN na spróbowanie wyjątkowego piwa
        Last edited by Czomo; 2010-08-12, 15:14.
        "Choć na piwko na przeciwko, tam jest mały bar, wypijemy tam piwko sam na sam"

Comment

• metalsrem
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.09
          • 239

Na wspomnianym stoisku piw belgijskich "Smak Piwa"dominuje browar Lindemans , cena z kija wspomniana, natomiast w Butelkach 14zł (oczywiście prócz tego inne browary z innymi cenami). Poza tym widziałem jeszcze przy jednym ze stoisk Koreba drugie miejsce z belgijskimi piwami tym razem importera o nazwie Belgium's Best. Przy stoisku Ambera radze patrzeć nalewającym na ręce, ponieważ chcieli mi nalać piwo do już w części napełnionego kubka. No i jeszcze przy stoisku "Smak Piwa" dowiedziałem się ciekawej rzeczy o jednym z piw belgijskich. Otóż na pytanie czy jest ono robione z jęczmienia czy pszenicy dostałem odpowiedź; "Nie, ono jest robione typowo na bazie chmielu":-/. A zdziwiła mnie ta odpowiedź bo wcześniej facet opowiadał o tych piwach bardzo konkretnie i sensownie.
          Browar domowy SKOTAR

Comment

• metalsrem
            • 2008.09
            • 239

No i jeszcze bym zapomniał, jest jeszcze miodowe z Jabłonowa. Ceny nie znam.
            Browar domowy SKOTAR

Comment

• strappado
              • 2007.08
              • 111

Pytałem wczoraj na stoisku EDIego i Ambera o szkło czy inne gadżety, ale nic nie mieli. Może ktoś z forumowiczów wie więcej na ten temat? Rok temu na podobnej, choć znacznie mniejszej imprezie w Tesco na Opieńskiego, można było kupić na stoisku EDIego szklanki, czy otrzymać za free etykiety
              http://pokazywarka.pl/t47c2v/

Comment

• Czomo
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.08
                • 31

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strappado Wyświetlenie odpowiedzi
                Pytałem wczoraj na stoisku EDIego i Ambera o szkło czy inne gadżety, ale nic nie mieli. Może ktoś z forumowiczów wie więcej na ten temat? Rok temu na podobnej, choć znacznie mniejszej imprezie w Tesco na Opieńskiego, można było kupić na stoisku EDIego szklanki, czy otrzymać za free etykiety
                Z EDIm nie będzie takiego problemu, nie wiem czy na stoisku są Ci sami, ale trzeba dobrze porozmawiać ze sprzedającymi to może powiedzą kiedy będą znów w Poznaniu, Ja w taki sposób zdobyłem szklanki 0,3 i 0,5 oraz Pokala i Kufel. Jak jest z Amberem to nie wiem, choć firma jest znanym browarem, ale Czy mają swoje szkło to nie wiem. Najważniejsze to spytać się czy mają, lub w jaki sposób firmowe szkło można zdobyć.
                Co do piw miodowych na jednym ze stoisk jest dostępne piwo miodowe z Piotrkowa Trybunalskiego (Sulimar) i z Jab(ol)łonowa.
                Last edited by Czomo; 2010-08-14, 12:50.
                "Choć na piwko na przeciwko, tam jest mały bar, wypijemy tam piwko sam na sam"

Comment

Przetwarzanie...
                X