Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
Wyświetlenie odpowiedzi
2012.11.08 - International Stout Day
Collapse
X
-
Co to jest dzień wszystkich zmarłych?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCo to jest dzień wszystkich zmarłych?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobsley Wyświetlenie odpowiedziTroszkę się wstydzę pytać, ale podobno kto pyta, nie błądzi a temat "stoutowy". Tak więc, prosiłbym o podanie nazw dostępnych na naszym rynku stoutów ( z naciskiem na milk/cream oraz oczywiście bez Guinessa oraz Sweet Cow, bo te marki znam) Co jeszcze jest warte kupienia/spróbowania w Polsce?
- Pinta - Dobry wieczór (w zeszłym roku te piwo nazywało się Wesołych świąt)
- Widawa - Borsuk (uwaga piwo lekko wędzone)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200 Wyświetlenie odpowiedziJa dorzucę:
- Pinta - Dobry wieczór (w zeszłym roku te piwo nazywało się Wesołych świąt)
- Widawa - Borsuk (uwaga piwo lekko wędzone)www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedziWprawdzie jeszcze nie piłem (się chłodzi wciąż), ale wg twórców, Borsuk jest porterem. Stoutem był Kruk - pierwsze piwo powstałe ze współpracy Widawy i T. Kopyra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziRóżnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna. Mason, twórca strony portery.pl, jest wielkim miłośnikiem stoutów.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziRóżnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna. Mason, twórca strony portery.pl, jest wielkim miłośnikiem stoutów.Last edited by jacekan; 2012-10-15, 15:09.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Problem pojawia się w przypadku styli robust porter i american stout - faktycznie są do siebie bardzo podobne. Co do pozostałych podgatunków to już takich znaków równości nie ma: dry stout jest wyraźnie inny od brown portera, do tego dochodzą takie twory jak milk/oatmeal stout, które swoich odpoiwedników po stronie porteru już nie mają. Dlatego za zupełną rezygnacją z terminu "stout" się nie opowiadam.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziProblem pojawia się w przypadku styli robust porter i american stout - faktycznie są do siebie bardzo podobne. Co do pozostałych podgatunków to już takich znaków równości nie ma.
Imperial Stout
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziRóżnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dołączamy do stoutowego imprezowania także i w Opolu:
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
A w Warszawie zapraszamy do Butelek Zwrotnych.
Wydarzenie – miejscowość: Warszawa, województwo mazowieckie, organizator: Butelki Zwrotne, termin: czwartek, listopada 8 2012, 5 postów w dyskusji.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Stoutu będzie miała miejsce premiera najnowszego piwa Browaru Widawa & Browaru Kopyra, czyli coffee stoutu – KAWKA.
O godz. 19ej zapraszamy na wykład p. Magdy z żoliborskiego Piwowaru o tym mało popularnym w Polsce gatunku jakim jest stout, o jego odmianach i sposobach warzenia.
Nie zabraknie też innych stoutowych rarytasów, o których będziemy jeszcze informować.
Comment
-
Comment