2012.11.08 - International Stout Day

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie wiem, nie chwalą się tym. W tym roku jest ósmy listopada, też czwartek. Pewnie za rok będzie siódmy.
    Pewnie pierwszy wolny czwartek po Dniu Wszystkich Zmarłych.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Co to jest dzień wszystkich zmarłych?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Co to jest dzień wszystkich zmarłych?
        Masz rację, być może w Zaduszki ISDay mógłby się odbyć.

        Comment

        • biker200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.10
          • 152

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobsley Wyświetlenie odpowiedzi
          Troszkę się wstydzę pytać, ale podobno kto pyta, nie błądzi a temat "stoutowy". Tak więc, prosiłbym o podanie nazw dostępnych na naszym rynku stoutów ( z naciskiem na milk/cream oraz oczywiście bez Guinessa oraz Sweet Cow, bo te marki znam) Co jeszcze jest warte kupienia/spróbowania w Polsce?
          Ja dorzucę:
          - Pinta - Dobry wieczór (w zeszłym roku te piwo nazywało się Wesołych świąt)
          - Widawa - Borsuk (uwaga piwo lekko wędzone)

          Comment

          • wasyll
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 1823

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200 Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja dorzucę:
            - Pinta - Dobry wieczór (w zeszłym roku te piwo nazywało się Wesołych świąt)
            - Widawa - Borsuk (uwaga piwo lekko wędzone)
            Wprawdzie jeszcze nie piłem (się chłodzi wciąż), ale wg twórców, Borsuk jest porterem. Stoutem był Kruk - pierwsze piwo powstałe ze współpracy Widawy i T. Kopyra.
            www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
              Wprawdzie jeszcze nie piłem (się chłodzi wciąż), ale wg twórców, Borsuk jest porterem. Stoutem był Kruk - pierwsze piwo powstałe ze współpracy Widawy i T. Kopyra.
              Różnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna. Mason, twórca strony portery.pl, jest wielkim miłośnikiem stoutów.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Różnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna. Mason, twórca strony portery.pl, jest wielkim miłośnikiem stoutów.
                Wiem, zdaję sobie z tego sprawę, ale mimo wszystko porter jest porterem, a stout stoutem. No a biorąc pod uwagę, że machnęliście portera i stouta to chyba warto rozróżniać te dwa piwa
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Różnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna. Mason, twórca strony portery.pl, jest wielkim miłośnikiem stoutów.
                  Myślę, że nie tylko ja mam problem z rozróżnieniem co jest stoutem, a co porterem. Czemu tak bardzo staramy się wprowadzać te dwa określenia? Skoro różnica jest tak mała. Nie łatwiej byłoby zrezygnować ze stouta na rzecz portera? Porter brzmi bardziej naturalnie moim zdaniem i nikt nie miałby wątpliwości o co chodzi
                  Last edited by jacekan; 2012-10-15, 15:09.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #39
                    Problem pojawia się w przypadku styli robust porter i american stout - faktycznie są do siebie bardzo podobne. Co do pozostałych podgatunków to już takich znaków równości nie ma: dry stout jest wyraźnie inny od brown portera, do tego dochodzą takie twory jak milk/oatmeal stout, które swoich odpoiwedników po stronie porteru już nie mają. Dlatego za zupełną rezygnacją z terminu "stout" się nie opowiadam.

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #40
                      Dla chcącego nic trudnego: Porter Bałtycki, Porter Palony, Porter Kremowy, Porter Angielski, Porter Mleczny, Porter Owsiany, Porter Czekoladowy, Porter Kawowy itd. i wszystko jasne.
                      Last edited by jacekan; 2012-10-15, 15:41.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      • jacekan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.05
                        • 388

                        #41
                        Zapomniałbym o Porterze Leśnym
                        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                        Comment

                        • alterbeer
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.09
                          • 138

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Problem pojawia się w przypadku styli robust porter i american stout - faktycznie są do siebie bardzo podobne. Co do pozostałych podgatunków to już takich znaków równości nie ma.
                          Imperial/Strong Porter


                          Imperial Stout

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Różnica między stoutem, a porterem jest naprawdę cienka i płynna.
                            Czyli jaka jest ta różnica w tym konkretnym przypadku?
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23964

                              #44
                              Dołączamy do stoutowego imprezowania także i w Opolu:
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • ButelkiZwrotne
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.11
                                • 24

                                #45
                                A w Warszawie zapraszamy do Butelek Zwrotnych.

                                Wydarzenie – miejscowość: Warszawa, województwo mazowieckie, organizator: Butelki Zwrotne, termin: czwartek, listopada 8 2012, 5 postów w dyskusji.


                                Z okazji Międzynarodowego Dnia Stoutu będzie miała miejsce premiera najnowszego piwa Browaru Widawa & Browaru Kopyra, czyli coffee stoutu – KAWKA.

                                O godz. 19ej zapraszamy na wykład p. Magdy z żoliborskiego Piwowaru o tym mało popularnym w Polsce gatunku jakim jest stout, o jego odmianach i sposobach warzenia.

                                Nie zabraknie też innych stoutowych rarytasów, o których będziemy jeszcze informować.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X